Tujina

Tujcem prepovedali dostop do Gaze

Jeruzalem/Ramala/London, 09. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Izraelska vojska je tujim državljanom prepovedala dostop do <em>"zaprtih vojaških območij"</em> na območju Gaze. Pred tem pa je bila lažje ranjena neka desetletna Izraelka, ko je na jug Izraela z območja Gaze priletelo šest raket vrste kasam.

Izraelska vojska je tujim državljanom na območju Gaze prepovedala vstop v "zaprta vojaška območja" in vnaprej zavrača vsakršno odgovornost za njihovo varnost. Tujci morajo tako podpisati poseben formular, v katerem se obvežejo, da ne bodo vstopili v "zaprta vojaška območja". "Izraelska vojska ne priznava nikakršne odgovornosti v primeru smrti, poškodb ali materialne škode, ki bi nastala zaradi vojaških dejavnosti," je v posebnem dokumentu, ki ga je razdelila na vhodu v območje, še zapisala izraelska vojska.

Izrael je sporočil, da tujcem na območju Gaze odslej ne garantira varnosti
Izrael je sporočil, da tujcem na območju Gaze odslej ne garantira varnosti FOTO: Reuters

Izraelska vojska je prvič po zasedbi Gaze junija leta 1967 uvedla takšne ukrepe. Na ukrep so se že odzvali nekateri predstavniki nevladnih organizacij. Predstavniki humanitarnih organizacij Zdravniki brez meja in Zdravniki sveta so dejali, da njihovi člani ne bodo podpisali nikakršnega formularja, ki bi jim prepovedoval delo, kot je tudi Rafa, kjer je njihova zdravniška pomoč nujna. Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) pa je sporočil, da so dobili zagotovilo, da ukrep velja le za nevladne organizacije, ne pa tudi za predstavnike ICRC.

Vsi tujci bodo ob vstopu na območje Gaze morali prav tako izjaviti, da niso člani Mednarodnega gibanja za solidarnost (ISM). ISM sicer združuje mirovnike, ki nasprotujejo izraelski okupaciji. Izraelska vojska je danes preiskala prostore ISM v Betlehemu, pri tem pa so odnesli njihove računalnike in aretirali dva njihova prostovoljca, je sporočil tiskovni predstavnik ISM Tom Wallace. Po navedbah palestinskih virov je izraelski vdor v prostore ISM povezan s preiskavo v zvezi z samomorilskim napadom v Tel Avivu, v katerem so poleg napadalca umrle še tri osebe. Izraelska vojska se namreč želi prepričati, ali je ISM pomagal napadalcu, ki je bil britanski državljan, pri vstopu v Izrael.

V Veliki Britaniji obtožnice proti osumljenim sodelovanja v napadu

V Londonu so uradno izdali obtožnice proti trem članom družine, ki so osumljeni sodelovanja v terorističnem dejanju. Šlo naj bi za ženo, brata in sestro britanskega državljana Omarja Kana Šarifa, ki se je 30. aprila neuspešno poskušal razstreliti v Tel Avivu, nato pa je zbežal. Vsi trije so trenutno v priporu, prvič pa naj bi jih zaslišali 19. maja.

Dva muslimana z britanskim potnim listom sta skušala v noči na 30. april v Tel Avivu podtakniti bombi v nekem lokalu. Eden od njiju, Asif Mohamed Hanif, se je razstrelil ob vstopu v lokal, drugi, Omar Kan Šarif, pa eksploziva ni uspel aktivirati in je zbežal. V okviru preiskave o dogodku je britanska policija 2. in 3. maja aretirala šest oseb. Tri so izpustili, ne da bi proti njim izdali obtožnice.

Palestinci raketirali jug Izraela

Ena od raket, ki jih izdelujejo pripadniki gibanja Hamas, je zadela neko prazno poslopje v mestu Sdernot, medtem ko naj bi štiri padle na polja. Rakete kasam imajo doseg 12 killometrov in lahko nosijo do pet kilogramov razstreliva. V zadnjih 30 mesecih so Palestinci z omenjenimi raketami večkrat napadli Izrael, vendar so povzročile le malo škode, nekaj ljudi pa je bilo laže ranjenih.

Z avtom nad tank?

Z avtomobilom, polnim goriva, so se lotili tanka (Foto: Reuters)
Z avtomobilom, polnim goriva, so se lotili tanka (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

V četrtek zvečer pa se je palestinski samomorilski napadalec na jugu območja Gaze s polnim avtomobilom goriva zaletel v izraelski tank, da bi ga uničil. Kot so zgodaj davi poročali izraelski mediji, je napadalec pri tem umrl. Neki Palestinec je najprej streljal na nadzorno točko izraelske vojske, odkoder nadzirajo kraj Kfar Darom, ko so Izraelci odgovorili z ognjem, pa se je drugi Palestinec z avtomobilom-bombo zaletel v tank.

Odgovornost za napad je prevzelo oboroženo krilo gibanja Fatah palestinskega voditelja Jaserja Arafata, Brigade mučenikov al Akse. Izraelska vojska je v odgovor na napad davi napadla zgradbo palestinskih varnostnih sil v kraju Dir el Balah severno od Kfar Daroma.

Koruptivno vedenje Jaserja Arafata

Arafatu naj ne bi dišalo izgubljanje vpliva
Arafatu naj ne bi dišalo izgubljanje vpliva FOTO: Reuters

Palestinski predsednik Jaser Arafat je v preteklih dneh povišal več deset svojih prijateljev in zaupnikov, čeprav je to v skladu z novo ustavo palestinskih avtonomnih oblasti v pristojnosti premiera. Arafat je od oblikovanja vlade premiera Mahmuda Abasa na dobro plačana vodilna mesta imenoval že 58 svojih osebnih prijateljev in zaupnikov. Večino svojih prijateljev, ki so po oblikovanju Abasove vlade izgubili službo, je Arafat zaposlil v notranjem ministrstvu, ki ima 22.000 zaposlenih. Posebej je vodja Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) z vplivnimi položaji poskrbel za člane svojega gibanja Fatah. Številne zaupnike je Arafat imenoval za "svetovalce", ki so plačani iz predsedniškega proračuna v višini 45 milijonov evrov.

Cilj Arafata, ki se je postavil tudi za vodjo sveta za nacionalno varnost, je kot kaže ustvariti protiutež ministru za varnost Mohamedu Dahlanu, ki ga je imenoval Abas. Dahlan, ki mu je Abas proti volji Arafata podelil vsa pooblastila notranjega ministra, naj bi medtem že začel na novo organizirati policijski aparat palestinskih oblasti. Arafat ima kot vodja sveta za nacionalno varnost nadzor nad skupno tremi varnostnimi enotami z več kot 20.000 oboroženimi možmi. Poleg tega mu je podrejena najpomembnejša palestinska varnostna služba na Zahodnem bregu.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni