Tujina

Tujci leta 1997 za nakupe podjetij odšteli 333 milijard dolarjev

New York, 27. 01. 1998 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Podjetja z vsega sveta so v letu 1997 kljub krizi v Aziji in visokoletečemu dolarju za združitve in nakupe podjetij v drugih državah odštela skupaj 333 milijard ameriških dolarjev. To je za 21 odstotkov več kot v rekordnem letu 1996, ugotavlja ameriška revizijska in svetovalna hiša KPMG Peat Marwick LLP.

Ameriški koncerni so zahvaljujoč trdnemu dolarju, poceni kapitalu in visokim tečajem lastnih delnic za prevzeme ali združitve s 1540 tujimi podjetji odšteli skupaj 79 milijard dolarjev (plus 21 odstotkov). Nasprotno pa se je vsota izdatkov tujcev za ameriška podjetja zmanjšala za 15 odstotkov na 60 milijard dolarjev, saj je tujim koncernom prevzeme ameriških podjetij trden dolar močno podražil.

Velika Britanija je bila s 53 milijardami dolarjev drugi najpomembnejši cilj za prevzeme, sledita pa Nemčija z 19 milijardami dolarjev in Nizozemska z 18 milijardami dolarjev. Prvič v tem desetletju se niti Nemčija niti Japonska nista uvrstili med vodilnih šest držav, ki so se najpogosteje odločale za prevzeme podjetij v tujini, ugotavlja KPMG. Kriza v Aziji je vodila v 20-odstotno zmanjšanje izdatkov za nakupe podjetij na tem območju, medtem ko so se izdatki za prevzeme latinskoameriških podjetij lani podvojili.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.