Tujina

Tuji tisk o nemških volitvah

Berlin, 22. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tuji tisk je pred nemškimi parlamentarnimi volitvami povečini ugotavljal, da se je v kampaniji Gerhard Schröder odrezal bolje od kandidata CDU/CSU Edmunda Stoiberja.

The Times

Gerhard Schröder
Gerhard Schröder FOTO: Reuters

V večini demokracij konec dolge predvolilne kampanje sprejmejo z olajšanjem. Državljanom Nemčije pa je treba odpustiti, če so hvaležni nadpovprečno. To je bila namreč bedna bitka, pri kateri je šlo za osebe, ne za politiko, za kratkoročen populizem, ne za rešitev dolgoročnih problemov. Nič se ni storilo, da bi se spopadli z resničnimi problemi največje evropske nacije. V eni zadnjih javnomnenjskih raziskav je 54 odstotkov volilcev priznalo, da so z delom vladajočih socialdemokratov nezadovoljni, 57 odstotkov pa je izrazilo svoje nezadovoljstvo z gospodom Stoiberjem in njegovimi kolegi. Težko se je izogniti sklepu, da imajo volilci absolutno prav.

The Independent

Bodisi da zmaga bodisi da izgubi, Schröder je v vsakem primeru svetel primer za to, kaj lahko posamezen nadarjen politik doseže v dobi medijev, pa naj bo izhodiščni položaj še tako slab. Še pred šestimi tedni je smetana nemških novinarjev menila, da so vse možnosti za ponovno izvolitev kanclerja zapravljene. Pred enim tednom so se socialdemokrati v vseh javnomnenjskih raziskavah izenačili s CDU/CSU ali pa so jo prehiteli. Dejstvo, da ima SPD sedaj realno možnost za zmago, je moč pripisati prizadevanjem njenega voditelja in njegovemu političnemu instinktu.

Izvestija

Nemški kancler je potegnil karto antiamerikanizma. Nemške volitve lahko vsekakor označimo kot zgodovinske. Prvič po dolgem času se morajo državljani premožne Nemčije odločati med zunanjepolitičnima programoma kadidatov. Tik pred koncem je opozicija zahtevala odstop pravosodne ministrice Herte Daeubler-Gmelin, ki je v enem svojih predvolilnih nastopov kritizirala politiko ZDA do Iraka in politiko ameriškega predsednika Georgea Busha primerjala s Hilerjevo taktiko. Volilne kampanje socialdemokratov z Gerhardom Schröderjem na čelu nikakor ni moč opisati kot "politično korektne" do nemške zaveznice ZDA.

Le Monde

Edmund Stoiber
Edmund Stoiber FOTO: Reuters

Predvolilna kampanja v Nemčiji, ki se bo končala v nedeljo, je bila v prvi vrst boj med osebnostmi. V tej igri je kancler Gerhard Schröder brez dvoma igral boljšo vlogo. Ekstravertiran in ljudski je s svojim ostrim čutom za oportunizem spodrinil Edmunda Stoiberja. Čeprav je kandidat desne opozicije za nasvet prosil priznane medijske strokovnjake, je v svoji tridelni obleki redko opustil resno vlogo docenta, ki daje misliti, da pod njegovo vlado življenje v Nemčiji ne bo posebno veselo. Stoiberjeva sposobnost načrtovanja je bila v nepričakovanih situacijah, ko se je pričakovala spontanost, ovira. To so pokazale poplave, ki so poleti prizadele Nemčije.

De Morgen

Nemci se bodo v nedeljo opravili na volišča na ene najbolj napetih volitev od konca druge svetovne vojne. Zadnji dan predvolilnega boja je bil v petek še v senci ene od izjav pravosodne ministrice Herte Daeubler-Gmelin, ki je metode predsednika Busha primerjala s Hitlerjevimi. Washington se je ogorčeno odzval na izjavo političarke, ki obžaluje, da so bile njene izjave iztrgane iz konteksta. Vendar pa so tudi v njeni državi kot zelo neprimerno ocenili, da se najbolj črno poglavje v nemški zgodovini postavlja v povezavo s krizo med Washingtonom in Irakom.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni