EU volitve

'Poraz prve moderne politične delitve na levico in desnico'

Bruselj, 26. 05. 2019 19.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Natalija Švab/STA
Komentarji
45

Odločilne, prelomne. To sta dva od pridevnikov, ki sta po Evropi odmevala pred tokratnimi volitvami. Za Evropo je turbulentno obdobje, v katerem se je povezava znašla precej blizu roba obstoja. Kam bo šla zdaj?

Več videovsebin
  • Marine Le Pen po zmagi zahteva predčasne volitve
    01:17
    Marine Le Pen po zmagi zahteva predčasne volitve
  • Kurz po prepričljivi zmagi ostal brez besed
    00:31
    Kurz po prepričljivi zmagi ostal brez besed
  • Veselje nemških Zelenih
    00:47
    Veselje nemških Zelenih
Evropski parlament
Evropski parlament FOTO: AP

"Volitve so poraz statusa quo (za velike stranke) ali pa poraz prve moderne politične delitve na levico in desnico – na stranke, ki ščitijo delo, in stranke, ki zagovarjajo kapital," meni analitik Marko Lovec.

Liberalci (Alde) so po njegovih besedah nekoliko pridobili, ker so izpostavili, "da potrebujemo Evropsko unijo, da je treba biti ponosen na to, da smo Evropejci, da potrebujemo sodelovanje". To je druga oziroma globalizacijska politična delitev na konservativce in nacionaliste na eni strani ter tiste, ki zagovarjajo multilateralizem in multikulturalizem. Primer prvih so populisti, kot je vodja italijanske Lige Matteo Salvini, drugih pa francoski predsednik Emmanuel Macron.

Še pomembnejša je po besedah tretja generacija politike po drugi svetovni vojni, ki zagovarja trajnostno paradigmo in zeleno politiko. To se kaže v Nemčiji, kjer so Zeleni na drugem mestu, pa tudi v skandinavskih državah.

Kdo bo sestavil koalicijo?

Glede oblikovanja koalicije v prihodnjem parlamentu je Lovec pojasnil, da je koalicija EPP in S&D izgubila večino, saj sta ti skupini glede na prve ocene osvojili 173 oziroma 147 sedežev. A imata še vedno večino skupaj z Alde, ki naj bi imel vključno z Macronovo stranko 102 poslanca. "To je najverjetnejša koalicija, ampak bo zelo težavna, ker EPP ne bo želela pustiti nekomu drugemu, da bi predlagal predsednika Komisije."

Med možnimi koalicijami je še levosredinska med S&D, Levico, Zelenimi in Aldejem. Na drugi strani pa koalicija med EPP in desnimi populističnimi oziroma evroskeptičnimi strankami. Ta koalicija bi bila zelo težavna, ker se te populistične skupine še niso formirale in so zelo raznorodne, je menil.

Število populistov v Evropskem parlamentu se bo glede na prve projekcije povečalo, a so se prerazporedili deleži. Konservativci in reformisti, ki so bili največja populistična skupina v trenutnem sklicu Parlamenta, so precej izgubili. So pa druge skupine, na primer Salvinijeva Evropa narodov in svobode, pridobile.

"Imamo neko prerazporejanje, volivci so že marsikje kaznovali prvo generacijo populistov in jim niso izkazali zaupanja. Tudi populizem je že marsikje v zatonu in se vračajo tradicionalne stranke, na primer socialisti in demokrati v Španiji in na Nizozemskem," je povedal analitik.

Kakšen Evropski parlament?

Rezultat so glede na sedanji položaj torej izboljšali liberalci, zeleni ter skrajna desnica in evroskeptiki. Poslabšali pa sta ga dve najmočnejši proevropski sili, zmerni evroskeptiki in levica.

Šef skupine S&D v Evropskem parlamentu Udo Bullmann je na prve napovedi razdelitve sedežev dejal, da "ljudje pričakujejo, da bo Evropa dosegala rezultate, med drugim na področju podnebnih sprememb. Po njegovem je S&D pripravljena na delo, EPP pa da je izgubila politično moč, da bi še naprej vodila EU. "Potrebujemo novo reformno koalicijo."

Vodja politične skupine liberalcev Guy Verhofstadt je poudaril, da bodo liberalci očitno najbolj izboljšali svoj izid v primerjavi z letom 2014 in bodo tako igrali ključno vlogo v nadaljnjih pogovorih, saj EPP in socialdemokrati prvič ne bodo imeli večine, njegovo izjavo povzema STA.

Precej boljši izid kot pred petimi leti se torej obeta Zelenim, njihova vodilna kandidatka Ska Keller je poudarila, da je zeleni val zajel vso Evropo in da je to mandat za spremembe: za podnebno zaščito, socialno Evropo in demokracijo.

Podpredsednik skupine ECR Hans-Olaf Henkel je izrazil veselje, da se desni skrajneži niso odrezali tako dobro, kot se je pričakovalo, in poudaril, da njihova skupina v svoje vrste ne bo sprejemala desnih skrajnežev, da bi se tako okrepila. Predstavnik ECR je še izpostavil "katastrofalen rezultat" vodilnega kandidata EPP Manfreda Webra v Nemčiji in poudaril, da sistem spitzenkandidatov ni dobra ideja.

Najvišja volilna udeležba po letu 1994

Evropejci so tokrat sporočilo, da je njihova volja pomembna, ker bodo volitve odločile o smeri EU, vzeli resno. Če kot volilno udeležbo štejemo 27 držav članic, kolikor jih bo v povezavi ostalo po odhodu Velike Britanije, je z okoli 51 odstotki volilna udeležba tokrat najboljša po letu 1994. Med "zmagovalce volitev" lahko torej prištejemo prav volivce, ki so se odločili, da gredo na volišča in soodločajo o prihodnosti EU.

Precej višjo udeležbo kot pred petimi leti so na primer tokrat zaznali v Nemčiji, Franciji, Španiji, na Madžarskem ... Na Slovaškem, kjer je bila volilna udeležba leta 2014 zgolj 13-odstotna, je volila okoli petina volivcev.

Da je višja volilna udeležba okrepila Evropski parlament, je že ocenil vodilni kandidat Evropske ljudske stranke na evropskih volitvah, Nemec Manfred Weber, za katerega je višja volilna udeležba po Evropi "najpomembnejša novica z evropskih volišč".

Od afere Ibiza, ki je oklestila rezultat svobodnjakov in (menda) tudi AfD, do zmagoslavja Le Penove in Salvinija

Eno osrednjih vprašanj teh volitev je bilo nedvomno – kako se bo evropska politična slika razdrobila, koliko glasov bo šlo populistični desnici.

Italijanski populist Matteo Salvini je pred volitvami napovedal koalicijo nacionalističnih strank v Evropskem parlamentu. Da pride na krov, je snubil madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki ne skriva nezadovoljstva z najmočnejšo silo v Evropskem parlamentu – EPP, a Salvinija kot alternative (še) ni prepoznal. Salvini sicer vztraja – "zavel bo nov veter" in "Evropo bomo spremenili".

Pred volitvami je bilo precejšnje vprašanje tudi, kako velik udarec bo za populiste  avstrijska afera Ibiza, ki je uničila kariero šefa svobodnjakov in potencialnih Salvinijevih zaveznikov – Heinz-Christiana Stracheja. Kaj si avstrijski volivci mislijo o vsem skupaj, so do določene mere pokazale že današnje volitve, ki so se zgodile le nekaj dni po izbruhi afere – pri severnih sosedih je močno slavila avstrijska ljudska stranka ÖVP kanclerja Sebastiana Kurza, medtem ko so svobodnjaki dobili manj, kot so pričakovali. A prva mnenja analitikov so, kot poroča krone.at, da so svobodnjaki volitve vseeno relativno uspešno preživeli, da se je Strachejev pogrom zgodil dovolj pozno, da na volitve ni odločilno vplival. Veselje v taboru ljudske stranke pa je nepopisno. "Brez besed sem, to je naš najboljši rezultat na evropskih volitvah," je dejal Kurz.

Na Madžarskem je bila danes volilna udeležba precej višja kot pred petimi leti, Orbanu naj bi po prvih analizah na volišča uspelo privabiti predvsem podeželsko populacijo in zbrati rekordnih 56 odstotkov podpore. Številni mu očitajo izjemno agresivno kampanjo.

V Nemčiji je naveza CDU/CSU zaznala izgube, še huje je v taboru SPD, kjer jih znova čaka razprava o prihodnosti stranke, pod vprašajem bi lahko bila celo nemška koalicija, saj v SPD številni menijo, da stranko uničuje predvsem sodelovanje v vladi Angele Merkel. Precej so pridobili Zeleni, ki so bili še posebej uspešni med ženskimi volivkami, medtem ko je AfD dobila precej manj, kot bi si želela, v primerjavi s parlamentarnimi volitvami leta 2017 je namreč nekaj podpore izgubila. V AfD sicer menijo, da se lahko za izid "zahvalijo" Stracheju, ki naj bi njim bolj škodoval kot avstrijskim svobodnjakom.

V Franciji naj bi največ podpore zbrala stranke Le Penove, več kot stranka predsednika Emmanuela Macrona, kar naj bi bil za zadnjega nov politični poraz. Še posebno ker gre za politika, ki so ga ob vstopu na politično prizorišče omenjali kot naslednika Angele Merkel pri konsolidaciji EU. Le Penova je sicer v zadnjem času obrnila ploščo. Tako ne želi več "frexita" – torej izstopa Francije iz povezave, niti odhoda države iz evroobmočja. Namesto tega želi skupaj z drugimi populisti, predvsem Salvinijem, "od znotraj preoblikovati povezavo" in jo spremeniti v "unijo nacionalnih držav". 

V Italiji je bilo po zaprtju volišč največ veselja v taboru Lige Mattea Salvinija, ta naj bi zbrala 30 odstotkov glasov – pred Demokratsko stranko, ki je prehitela Gibanje pet zvezd. V Italiji so se volišča sicer zaprla šele ob enajstih zvečer, so pa pri sosedih zabeležili najvišjo volilno udeležbo v zadnjih 20 letih – ta je celo presegla  50 odstotkov.

Marine Le Pen želi volitve tudi v Franciji.
Marine Le Pen želi volitve tudi v Franciji. FOTO: AP

Evropske volitve tudi čas za notranja politična obračunavanja

Marsikje pa izidi evropskih volitev odražajo predvsem stanje na domačem političnem parketu. Eden takšnih primerov je Grčija, kjer je stranka premierja Aleksisa Ciprasa precej izgubila, veliko pa pridobila Nova demokracija, stranka, ki jo je (neuspešno) spopadanje z gospodarsko krizo in zategovanje pasu pred leti skoraj stalo obstoja, kar je takrat omogočilo vzpon prav Ciprasu. Grški premier Aleksis Cipras pa je po porazu njegove Sirize kar sam  pozval k predčasnim volitvam. Te naj bi potekale po drugem krogu lokalnih volitev, ki bodo 2. junija.

V Franciji je Le Penova po objavi projekcij zahtevala predčasne parlamentarne volitve v Franciji, saj da "Macron nima druge izbire", prepričana je, da so se volivci   izrekli "proti njegovi politiki in njemu osebno".

Kot rečeno, pa je pod velik vprašaj postavljena tudi nemška koalicija, ki so ji volivci še enkrat več izrekli nezaupnico.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik443897
02. 06. 2019 12.15
+4
Mislim da je z EU konec in razlog. Špic kandidatka levice ni bila izvoljena. Tako velike tragedije si niso predstavljali niti največji skeptiki. Kako se je lahko to zgodilo: Zapravila si je možnost pri intervjuju: AJ DON'T NOW, cela EU se ji je režal. Jo pa za topim, saj kot levičar a ni mogla reči da je Krim treba vrniti Ukrajini. Zato je tuhtala kako naj se zmaže, kar ji pa ni USPELO. Sedaj se jo bo rešil še šef levice in njene kariere bo KONEC, VSAJ UPAM ❗️❗️❗️
Andree
27. 05. 2019 13.12
+3
Tudi Farage je spet izvoljen. Mislim,da se mu tokrat ne bo tako mudilo z brexitom
Transformerji
27. 05. 2019 12.35
+1
Samo strankarsko, ozko opredeljeni in omejeni, vidijo prelomnico. Verjemite, je ni, vse bo tako, kot zahteva NWO! Vseeno, kateri in kakšni sedijo v EU parlamentu.
Andree
27. 05. 2019 11.05
+7
Janša se pa je tako trudil z Webrom,ga prevažal z helikopterjem zdaj pa weber ne bo šef. Prvo je izgubil eno poslansko mesto nato njegova tako opevana cdu/csu izgubi v Nemčiji lep kos pogače nato pa še Weber ne bo nadomestil išiasa.
User1035444
27. 05. 2019 10.10
+4
Tresla se je gora, rodila se je miš.
Blallka
27. 05. 2019 09.35
+10
Sami demagogi. Sokrat je že vedel, zakaj je bil proti demokraciji. Kdor pa ni demagog pa - izbris komentarja. Mi nimamo demokracije mi imamo prekllleto demagogijo.
brabusednet
27. 05. 2019 09.01
+34
Ksihta Tomičke pa ni bilo nič videt,da ni že na psijatriji.Tudi Erjavec je nekaj mutu in pobegnu,enako Cmerko in Šivilja.No nekaj je pa narod le dojel in jih izločil.Bo v Bruslju vsaj manj sramote za nas.
User1035444
27. 05. 2019 09.08
+18
Pred končnimi rezultati je še kazala bučo, se rinila pred kamere.
Blallka
27. 05. 2019 09.36
+16
Evropa prepozna mafijce. Pri nas lahko vladajo, samo v EU so jim pa zaprta vrata.
hotchilipoper
27. 05. 2019 10.08
+9
TolstojV
27. 05. 2019 08.43
+14
Kaj večni volilni udeleženec dupleški ex šerif Franclj in njegov kamarad Podobnik ne bosta zastopala svojih volivcev v Bruslju, Francelj je svoje volivce snubil na Pagu in po Sloveniji! Ta nujno potrebuje terapijo in sicer spet neke volitve, ki se jih tako srčno rad udeležuje kajti sodeluje na prav vseh volitevah, ki potekajo kdaj po Sloveniji. Manjka jima sicer nekaj samokritičnosti iz katere bi lahko razbrala, da ju volivci preprosto ne marajo več. Dupleški Francelj je res nadležno bitje enako Podobnik raje se naj posveča prašičereji, lubenicam in senu, to je edina dejavnost, ki mu zares leži, Podobnik pa spet piščančji farmi!
pravica5
27. 05. 2019 08.38
+31
včeraj po nacijonalki samo pljuvanje po desnici, komentarji iz tujine samo pljuvanje po desnici, zrežirano do konca samo da se popljuva desnic. Očitno so prav iskali izjave volivcev da se popluva vse kaj je desno. Hvala bogu da je levica dobila prst v ….
nutijan
27. 05. 2019 08.10
+68
sem vesel ,da levica ni dobila ,ker slaba je igralka violeta in njen mesec....sicer da nau pomote nisem za nobenga več,ker itak samo na sebe mislijo....
ZivljenjeJeResLepo
27. 05. 2019 08.12
+14
Violeta je dobra igralka! To pa je vse, kar je od nje!
butalistan
27. 05. 2019 08.48
+30
dobra za balkanski okus..... dugače pa nič od ženske, matere in političarke. en velik hudoben nič!
nebel
27. 05. 2019 08.10
+32
Populizem levice v korektni zunanjosti se ne obnese. Ne prepriča nikogar, razen nemaničev v njej sami, ki bi radi do česa prišli.
ZivljenjeJeResLepo
27. 05. 2019 08.09
+28
Samo desnica je garancija za obstoj Evrope in blaginjo vseh Evropejcev!
Herba
27. 05. 2019 08.31
-3
Razmišljaj potiho. Desnica do sedaj v Sloveniji ni naredila nič kaj dobrega. Pa ne jambrat, da niso imeli možnosti.
brabusednet
27. 05. 2019 08.52
+26
levica še pa mnogo manj,če so 25 let na vladi.Narod še volit več noče.Temu so krivi vladajoči,ker narod životari oni pa kradejo.
extradeluxe
27. 05. 2019 08.08
+6
ajde pope zahtevaj ponovne volitve, ker ti nekje ne valja 15 glasov.
jesenvoyo
27. 05. 2019 08.06
+40
Imamo precej nezadovoljnih državljanov, veliko upokojencev, še vedno preveč jih živi tam okoli praga revščine, če bi ti ljudje vsa odšli na volišča in volili tiste, ki mogoče le premaknili kaj na bolje, bi poleg veliko večje udeležbe bili rezultati verjetno zanimivi. Sicer pa, ne jamrat kako nam ne gre dobro, če sami niste niti toliko živi, da bi šli na volišče.
jakec1575
27. 05. 2019 08.50
-10
Za pokojnino je vsak sam odgovoren. Kolikor je v pokojninski blagajni toliko bo. Že to, da iz proracuna vsako leto dopolnjujemo pomeni, da ni za stanovanja mladih druzin, ki potem ne delajo otrok. Ker nimajo kje ziveti. in bo se manj za tvojo penzijo. Jaz pa naj futram penzionere, dajem 3000€/m2, placujem nadpovprecno pokojninske in zdravstvene prispevke, zato, da na koncu niti penzije ne bom videl, ker se bo blagajna sesula. Vsi precasno upokojeni in benificirani in invalidski simulanti so krivi, da ti je penzija nizka. oprosti. ampak tako je.
Morana7
27. 05. 2019 09.45
+7
No ja jakec tudi vedno večji JS, ki ne ustvarja dodane vrednosti je razlog, da se bo pokojninski sistem zrušil sam vase...
puspan
27. 05. 2019 11.33
-4
Kje pa si že videl, da bi bilo kar naenkrat manj revežev, če se zamenja politična opcija? Jaz se nikoli. Pa tudi ti najbrž ne.
SLOVENEC
27. 05. 2019 07.59
+24
Skrajna je lahko samo levica. Desnica zagovarja red in pravico. Levičarji so izkoristili drugo svetovno vojno za očrnitev desnice.
Mega100
27. 05. 2019 07.59
+27
Čez 4 leta bodo levaki zagovarjali da se ukine jezik slovenščina, ker samo 2 milijona ljudi ga govorimo. In ni smiselno da obstaja. Moderni levaki bodo se hvalili mi doma govorimo angleško, nemško. Sloveščina je veste za nazadnjake in konzervativce. Verjemite mi to bo kmalu.
zagor2
27. 05. 2019 08.18
+11
ti si mega ubrisan, če bi križ zmagou bi že 74 let nemško šprehali
puspan
27. 05. 2019 11.36
+1
Mega in Zagor. Jaz bi vaju uvrstil med extreme na levi, kot desni. Velike besede z nič učinka.
Mega100
27. 05. 2019 07.50
+31
Skrajna desnica...v čem pa je desnica skrajna. To je laganje in zavajanje.
Rde?iAlarm
27. 05. 2019 07.44
-3
le penova dobila 23% glasov ,torej manj kot l.2014 ko je dobila 25% in kruli o zamenjavi vlade in novih volitvah..........
Milan Krohne
27. 05. 2019 11.06
-6
Isto je z JJ. Ker so šli vsi SDS-ovci volit jih končno lahko preštejemo. To je njihov domet. 26% od 28% pa si izračunajte.
Zmaga Ukrajini ...
26. 05. 2019 21.45
+65
Očitno je imel Žižek prav - danes voliti za Macrona, pomeni čez pet let zmago za Le Penovo. In to se resnično dogaja.
NPC24ur
27. 05. 2019 07.11
+71
Ne rabis bit zizek ta ti je to jasno. Vsak, ki i.a mozgane, da z njimi razmislja, je to vedel. Za vzpon desnice se lahko zahvalite nesposobni Levici.
Mauzahecmauzares
26. 05. 2019 21.30
+46
Italija in Farancija največ migrantov kasira iz Afrike. Kasira pa največ tudi od libijske nafte.
foxterier
27. 05. 2019 08.33
+26
ja seveda. je pa Francija tudi največ izkoristila in harala po Afriki - in prav je, da jih sedaj dobiva nazaj. Nihče je ni vabil v Afriko!!! akcija - reakcija
Zbujen
04. 06. 2019 12.13
+1
Zakaj potem slovenska leva vlada podpira Marakeš oz. zakaj ne odstopi in zaostri azilne zakonodaje?