Tujina

Savdijci naj bi priznali odgovornost za smrt novinarja Džamala Hašodžija

Istanbul, 15. 10. 2018 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U. V./L. Š.
Komentarji
39

Potem ko so pozno popoldne savdske in turške oblasti skupaj vstopile in pregledale prostore savdskega konzulata v Istanbulu, nekateri tuji mediji že poročajo, da nameravajo Savdijci v posebnem poročilu priznati odgovornost za smrt novinarja Džamala Hašodžija.

Izginuli novinar je bil znan kot oster kritik prestolonaslednika.
Izginuli novinar je bil znan kot oster kritik prestolonaslednika. FOTO: AP

V poznih popoldanskih urah so turški in savdski preiskovalci skupaj vstopili v prostore konzulata Savdske Arabije v Istanbulu v povezavi z izginotjem savdskega novinarja in kritika tamkajšnjih oblasti Džamala Hašodžija

Čeprav so savdske oblasti po pritiskih mednarodne javnosti vendarle pristale na preiskavo, naj bi na koncu dovolile zgolj hitro in površno preiskavo, medtem ko naj bi turške oblasti zahtevale preiskavo zgradbe z luminolom, s katerim naj bi turški forenziki odkrili morebitne sledi krvi. T

Podrobnosti o tem, kako je potekala preiskava, njeni časovnici in objavi morebitnih ugotovitev, še ni znanih. Po poročanju agencije AP so policijski uradniki ob sončnem zahodu skozi vrata konzulata odnesli kupe papirjev in opreme. 

Pri tem se številni sprašujejo, katere dokaze, če sploh, lahko najdejo po skoraj dveh tednih izginotja savdskega novinarja. Tik pred prihodom preiskovalcev pa je bilo danes na delu čistilno osebje, ki so jih z brisalci za tla in vrečami za smeti v rokah pred vhodom v konzulat ujeli fotografski objektivi. 

Čistilno osebje se je danes pojavilo pred prostori konzulata.
Čistilno osebje se je danes pojavilo pred prostori konzulata. FOTO: AP

Televizija CNN medtem poroča, da Savdijci trenutno že pripravljajo poročilo, v katerem bodo priznali, da je bila smrt Džamala Hašodžija rezultat "zaslišanja, ki je šlo v napačno smer". Po informacijah neimenovanega vira naj bi poročilo postreglo s sklepom, da je bila operacija izvedena nejasno in nepregledno ter da 'krivci' za to tudi odgovarjali. Drug vir pa je potrdil, da je omenjeno poročilo še vedno v pripravi in da se stvari še vedno lahko spremenijo. 

Nočni posnetek preiskave savdijskega konzulata v Istanbulu.
Nočni posnetek preiskave savdijskega konzulata v Istanbulu. FOTO: AP

Današnja 'skupna preiskava' velja za izreden dogodek, saj veleposlaništva in konzulati na podlagi Dunajske konvencije tehnično veljajo za tuja ozemlja. Savdska Arabija pa je morala na vstop turških preiskovalcev na svoje ozemlje pristati predvsem za to, da bi zadovoljila zahodne zaveznike in širšo mednarodno skupnost. Ti namreč krepijo diplomatske pritiske. Medtem ko so Nemčija, Francija in Velika Britanija v izjavi, posredovani savdskim oblastem, pozvale k 'verodostojni preiskavi', je  ameriški predsednik Donald Trump minuli konec tedna posvaril pred posledicami in hudimi sankcijami v primeru, da bo dokazana vpletenost kraljevine. Savdske oblasti so vrnile udarec in v izogib morebitnim napetostim državam, ki bi lahko uvedle sankcije proti Riadu, zagrozile z represijo. Savdsko veleposlaništvo v Washingtonu pa je nato v nadaljevanju v sporočilu, objavljenem prek Twitterja, popravilo vtis in izrazilo zahvalo ZDA, da ostajajo zadržani do trditev turških oblasti in "prehitrega sklepanja".   

Donald Trump je razkril, da mu je savdski kralj zanikal kakršnokoli vedenje o izginotju Džamala Hašodžija.
Donald Trump je razkril, da mu je savdski kralj zanikal kakršnokoli vedenje o izginotju Džamala Hašodžija. FOTO: AP
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Medtem pa se je danes vnovič oglasil Trump in razkril, da je govoril s kraljem Salmanom, ki je zanikal kakršnokoli vedenje podrobnosti o izginotju novinarja. Obenem je Trump napovedal, da je na srečanje s savdskim kraljem že poslal tudi državnega sekretarja Mika Pompea

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Morebitne sankcije in spor z Zahodom je že povzročil tudi finančne posledice kraljevini, tudi na borzi, poleg tega je več mednarodnih podjetij napovedalo umik iz konference Future Investment Initiative, poznane tudi kot 'Davos puščave'.

V nasprotju z zahodnimi državami so svojo podporo Savdski Arabiji ponudile arabske države, med drugim Jordanija, Oman, Libanon, Združeni arabski emirati, Egipt ter palestinske oblasti. AlJazeera medtem piše, da so turški uradniki medijem izdali informacije, da naj bi 15 oseb iz Savdske Arabije na konzulatu umorili novinarja, trditev pa niso podkrepili z nikakršnimi dokazi. S tem naj bi Turčija želela izvajati pritisk na Savdske oblasti ter skušala zakrpati odnose z ZDA. 

Savdijci vztrajajo, da niso vpleteni v dogodek

Uradni Riad sicer vseskozi zanika vpletenost v izginotje, trdi, da je tistega dne popoldan Hašodži zapustil konzulat, vendar pa o tem niso posredovali nikakršnega dokaza. Turške oblasti po drugi strani trdijo, da so ga tam zasliševali, mučili in ubili ter da o tem obstajajo tudi zvočni dokazi. Prav danes so savdske oblasti sporočile tudi informacijo, da bodo javnosti kmalu razkrili rezultate posebne notranje preiskave, ki so jo sprožile s kraljevim odlokom.

"Kralj je na podlagi informacij, pridobljenih s strani združenih turških in savdskih preiskovalcev, državnemu tožilcu naročil, da odpre notranjo preiskavo glede primera Hašodži," izjavo savdskega uradnika povzema britanski BBC.

Turški forenziki so v prostore konzulata vstopili oblečeni v bele kombinezone.
Turški forenziki so v prostore konzulata vstopili oblečeni v bele kombinezone. FOTO: AP
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ggargamell
16. 10. 2018 08.06
+3
Saudova Arabija je rojstno mesto Muhameda , Kurana , islama in šerijskega zakona . Država, ki strogo uporablja šeriatsko zakonodajo, je tudi Saudova Arabija, ki nima vzporednega civilnega pravnega kodeksa: Shari a je de facto ustava Saudove Arabije.
ggargamell
16. 10. 2018 08.08
+0
meni žal samo novinarji vam nič ne povedo treba je razumeti druge kulture ni cel svet isti
Arabo Hest
16. 10. 2018 08.04
+4
Hašodžija po Skripalu... Milo za drago? Oko za oko? Vsekakor živimo v svetu, kjer ni ni več veliko svobode in pravice ter enakosti. Živimo v svetu podobnem Matrici, kjer je vse samo še iluzija in ena velika predstava. Za koga?
ggargamell
16. 10. 2018 08.01
+6
nehajte verjeti kar muslimani govorijo o islamu in začnite gledati kaj počnejo
RudiFeler
15. 10. 2018 22.58
+4
Komunisti in ta levi so krivi 100 posto.
akmt
15. 10. 2018 22.46
-18
Zakaj moramo mi vse to vedet? A so Savdijci, Americani,... dnevno obvesceni o slovenski korupcijski sceni al kaj?
deltex
15. 10. 2018 22.54
+14
Zakaj pa te korupcijske scene ne prijaviš? Pa daj razkrinkaj še tisto mnogo večjo med ZDA in SA. Slednja je od Amerike naročila za 100 milijard orožja. Najbrž brez podkupovanj in provizij in brez koristi za vladajoče politike...
VolkBrenin
15. 10. 2018 22.45
+9
abdulaziz - kralj ? Je medtem že govoril s trumpeljnom in podpornikom demokracije in vseh vrst svoboščin pašo erdijem...vsi se strinjajo , da nek " ohlajen " novinar ne bo kvaril jutrišnjega zajtrka nikomur od njih ...Torej zadeva je ad acta...
Christi Miles
15. 10. 2018 22.33
+24
Savdijci in Američani delujejo usklajeno. Ta zgodbica sedaj je samo za navadne smrtnike
TOX6
15. 10. 2018 22.27
+1
izgleda da je imel trump zopet prav in zansljive podatke kot vedno. slovenska rdeča vlada "novih" obrazov bi lahko kot povračilni ukrep lahko izgnala par ameriških diplomatov???
komarec
15. 10. 2018 22.31
+11
zoooom
15. 10. 2018 22.21
+0
Pa kaj je sploh ocisceno??? Kot da so ga lovili po ambasadi in streljali nanj in metali noze za njim. On je pa ves krvav tekal po bajti in se probal resit al kaj..
kolbek460
15. 10. 2018 22.18
-1
Sedaj je pravi povod da jih napadejo in zropajo ko vse do sedaj ,takoj se bodo pridružili os zla nato plenilci ,,takoj ,,,
JoniBravo
15. 10. 2018 22.17
+16
A to da so ga razkosali in odnesli iz Veleposlanistva po kosckih je bila tudi nezgoda ali zgolj nameren poizkus prikrivanja dejstev?
ggargamell
15. 10. 2018 21.59
+3
billionbibles kogar zanima in ima čas naj prebere
jankomat
15. 10. 2018 21.54
+15
kako lahko tako lažejo ?
Robert Schimitz
15. 10. 2018 21.12
+16
a nimajo turki video in zvočni dokaz
Golobek
15. 10. 2018 20.52
+10
Njegovi deli so že prodani ------
zoooom
15. 10. 2018 20.48
+2
A ves tist, ko te se vedno lahko kaj preseneti..
grumf
15. 10. 2018 20.31
+34
Na koncu vse skupaj škodi samo ZDA. Težko bodo po takem, skoraj očitnem umoru novinarja zagovarjale svobodo govora in ne vem kakšne floskule, ki jih neprestano pridigajo vsem po svetu. Dejstvo pa je, da se bi svet hitro in zelo spremenil, če se prekine naveza ZDA - Savdska Arabija. Skoraj idealen recept za res velik konflikt.
Ramzess
15. 10. 2018 20.23
-3
Luminol na kraju kjer se giblje več ali veliko ljudi je brez pomena.
Da se mene pita..
15. 10. 2018 20.23
+7
Uparil so ga,al pa upepelil,mogoce je Kramp posodil tehnologijo z katero so ga teleportiral knam v kaksno pekarno,postal bo sestavina za burek.
kajpavzdevek
15. 10. 2018 19.47
+35
Niso pričakovali da je babi naročil da naj zadevo prijavi če se ne vrne kmalu z tega konzulata ! Če se to nebi zgodilo bi enostavno izginil in nobeden nebi vedel za to