Tujina

Turčija bo prihodnji teden odpravila izredne razmere

Ankara, 13. 07. 2018 21.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, / A.K.
Komentarji
3

V Turčiji bodo prihodnji teden odpravili izredne razmere, ki so jih uvedli po poskusu državnega udara julija 2016, je potrdil tiskovni predstavnik turškega predsednika Ibrahim Kalin. Odpravo omenjajo sicer že nekaj časa. Erdogan je že opozoril, da bodo izredne razmere znova uvedli, če bo Turčija naletela na novo izredno grožnjo.

"Izredne razmere se bodo končale 18. julija. Predsednik jih ne namerava podaljšati," je po današnji prvi seji nove vlade Recepa Tayyipa Erdogana, ki je slavil na junijskih parlamentarnih in predsedniških volitvah, povedal predstavnik turškega predsednika Ibrahim Kalin.

Če bo Turčija naletela na novo izredno grožnjo, bodo izredne razmere znova uvedli.
Če bo Turčija naletela na novo izredno grožnjo, bodo izredne razmere znova uvedli. FOTO: AP

Dodal je, da se bo s tem upočasnil boj proti terorizmu, ki pa ga bodo nadaljevali v okviru protiteroristične zakonodaje. Če bo Turčija naletela "na novo izredno grožnjo, bomo izredne razmere znova uvedli", je poudaril.

Izredne razmere so po poskusu državnega udara podaljšali sedemkrat. Vse od začetka prve uredbe so skupno odpustili več kot 110.000 javnih uslužbencev, več deset tisoč pa so jih suspendirali. Zadnji odlok, s katerim so odpustili več kot 18.500 javnih uslužbencev, so izdali v nedeljo. Prijeli so tudi več deset tisoč ljudi, vključno z novinarji, ki so kritični do oblasti. Potekajo tudi številna sojenja. Med zahodnimi zaveznicami je Ankara zaradi ukrepov požela veliko kritik.

Vlada kljub temu trdi, da so bile čistke potrebne, da so se znebili "virusa" muslimanskega klerika Fethullaha Gülena, ki ga krivijo za poskus državnega udara. V ZDA živeči klerik vse obtožbe zanika.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
15. 07. 2018 20.34
CIA je pripravila upor v Turčiji, vendar ga je Rusija obvestila o uporu in Erdogan je upor zadušil. Glej: The Truth about Turkeys failed Coup (CIA designed Civil War) = "Resnica o turškem uporu". Seveda je Erdogan po uporu najprej obiskal Rusijo in se mu zahvalil za pomoč. Glej; Erdogan meets Putin in first visit following failed coup = Erdogan obišče Rusijo po propadlem uporu. ZDA pa je izgubila še eno "zaveznico" s svojim mešetarjenjem.
vinogradnik33
14. 07. 2018 12.03
+1
Izredno grožnjo povzroča Erdogan zaslepljenemu narodu , saj je opozicijske sile strpal v zapore in nima več koga , ki bi nasprotoval njegovim diktatorskim idejam , čeprav se boji svoje sence !
Brabus
14. 07. 2018 08.29
+4