Tujina

Turčija ne bo popuščala

Ankara/Rim, 08. 11. 2006 16.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
1

Turški premier je zatrdil, da ne bo popuščal glede Cipra, saj to vprašanje ne bi smelo biti povezano z vstopom v EU.

Premier Recep Tayyip Erdogan je odločen glede Cipra in vstopa Turčije v EU
Premier Recep Tayyip Erdogan je odločen glede Cipra in vstopa Turčije v EU FOTO: Reuters

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je zatrdil, da Ankara ne bo popuščala glede Cipra, obenem pa je napovedal, da si bo še naprej prizadevala za članstvo v Evropski uniji. "Prekinitev, ustavitev vlaka - vse to je nemogoče," je ob objavi poročila Evropske komisije o napredku Turčije danes dejal premier. "Naša prizadevanja se bodo nadaljevala. Tudi država, kot je Velika Britanija, je čakala enajst let, preden je postala polnopravna članica," je dodal.

Ni realno pričakovati, da bo Turčija odprla pristanišča in letališča za ciprske ladje in letala, dokler ne bo končana osamitev turškega dela Cipra, je bil odločen Erdogan. Zaveda se, da lahko zaradi tega pride do "obdobja stagnacije" v odnosih med Ankaro in Evropsko unijo in da bi to "lahko bilo odvisno od stališč Grčije in južnega Cipra", vendar pa se pogajanja po njegovih ocenah nikoli ne bodo prekinila.

Turški zunanji minister Abdullah Guel je po drugi strani zatrdil, da bo Turčija poskušala izpolniti "vse" pogoje za članstvo v EU. "Zavedamo se, da še vedno obstajajo določeni manjkajoči elementi. Vendar smo odločeni izpolniti vse kriterije, ki jih postavlja EU," je povedal novinarjem med današnjim obiskom v Rimu. "Vemo, da bo razvoj pogajanj zapleten, z ovirami in zaprekami, a uspeli bomo z doseganjem pozitivnih rezultatov," je dodal.

Bruselj je v letnem poročilu o napredku Turčije državi spet podelil črne pike
Bruselj je v letnem poročilu o napredku Turčije državi spet podelil črne pike FOTO: Reuters

Popuščanje zahtevam južnega, grškega dela Cipra, ki je za razliko od severnega, turškega dela maja 2004 vstopil v EU, zavrača tudi vodja ciprskih Turkov Mehmet Ali Talat. Po njegovih besedah finski kompromisni predlog za rešitev spora glede Cipra nima možnosti za uspeh, saj je "neuravnotežen". "Finska pravi, da procesa še ni konec, a po mojem mnenju ta predlog nima možnosti, da bi uspel, saj je že od vsega začetka neuravnotežen," je Talat.

Vodja turških pogajalcev z EU Ali Babacan je ob tem pozval Združene narode, da pomagajo pri reševanju ciprskega vprašanja. "EU je težko objektivna. Neizogibno je, da daje prednost svoji članici," je menil Babacan.

Bruselj je v letnem poročilu o napredku Turčije v pristopnih pogajanjih z EU kritiziral turške oblasti zaradi upočasnitve reformnega procesa v državi in zaradi neuresničevanja protokola iz Ankare, ki predvideva razširitev carinske unije Turčije na vse nove članice EU.

Francija je pozvala k spremembi urnika pristopnih pogajanj Turčije z Evropsko unijo, če Ankara do konca tega leta ne bo spremenila stališča do Cipra. Tudi Velika Britanija se je zavzela za čimprejšnjo rešitev spora med Ankaro in Nikozijo, kar sta v odzivu na poročilo Evropske komisije o napredku Turčije k EU poudarila tudi Ciper in Grčija. Italija in Nemčija sta ocenili, da morajo biti pripravljene na kompromis vse strani.

Komisar za širitev Olli Rehn je ob tem napovedal, da bo Evropska komisija pred decembrskim vrhom EU podala "pomembne predloge" glede nadaljevanja pristopnih pogajanj, če Ankara ne bo razširila carinske unije na Ciper. Obenem je pozval vse članice EU in Turčijo k podpori finskemu kompromisnemu predlogu za rešitev spora med Turčijo in Ciprom, saj je to po njegovih besedah "najverjetneje zadnja možnost v bližnjih letih za resen napredek" v pogajanjih Turčije z EU.

Turčija v zameno za izpolnitev protokola iz Ankare zahteva uresničitev obljube EU, da bo sprostila trgovinske omejitve s turškim delom Cipra. Kompromisni predlog, ki ga je oblikovala trenutno predsedujoča EU Finska, predvideva oživitev neposredne trgovinske menjave med EU in samooklicano Turško republiko Severni Ciper, ki jo priznava le Turčija, v zameno za odprtje turških letališč in pristanišč za plovila z grškega dela Cipra.

Trgovina bi potekala preko severnociprskega pristanišča Famagusta pod nadzorom EU, medtem ko bi zapuščeno mesto Varosha v predmestju Famaguste, ki so ga pred turško invazijo leta 1974 naseljevali ciprski Grki, prešlo pod okrilje ZN.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

victoriosus
09. 11. 2006 21.32
Upam, da ne bo popustila. Ker če ne popusti, se pogajanja prekinejo in Turčije še en lep čas ne bo v EU. Super, kar tako naprej, Erdogan!