Tujina

Največji geopolitični poraženec turško-ruskega dogovora so ZDA

Ankara, 23. 10. 2019 08.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.Š. / STA
Komentarji
71

Turčija je sporočila, da "ni potrebe" po ponovnem zagonu ofenzive v Siriji, češ da so jih ZDA obvestile o umiku kurdskih borcev z mejnega območja. Nekaj ur pred tem sta Ankara in Moskva dosegli dogovor o t. i. varnem območju ob meji s Turčijo, ki je vključeval podaljšanje pred dnevi dogovorjene prekinitve ognja. Ameriški mediji so prepričani, da so največji poraženec tega dogovora ZDA.

"V tej fazi ni nadaljnje potrebe po izvajanju nove operacije," je turško obrambno ministrstvo sporočilo v izjavi. Kot so pojasnili, so ZDA po torkovem izteku 120-urne prekinitve ognja naznanile, da je končan umik borcev kurdske milice YPG z območja na severovzhodu Sirije, ki leži ob meji s Turčijo.

Sirski Kurdi zatrjujejo, da so z območja umaknili vse svoje sile

Ankara in Washington sta se namreč minuli četrtek dogovorila, da bo Turčija začasno ustavila ofenzivo na severu Sirije, ki jo je sprožila 9. oktobra, pod pogojem, da se kurdske sile umaknejo s 120 kilometrov dolgega in 32 kilometrov širokega pasu ob sirsko-turški meji. Sirski Kurdi so v torek zatrdili, da so z območja umaknili vse svoje vojaške sile.

Erdogan in Putin sta dogovor označila za zgodovinskega.
Erdogan in Putin sta dogovor označila za zgodovinskega. FOTO: AP

Turčija je sicer že nekaj ur pred tem pristala na novo prekinitev ognja, ki je bila del dogovora z Rusijo glede varnega območja v Siriji.

"Zgodovinski dogovor" Putina in Erdogana

Prebivalci Turčije postajajo vse manj verni in manj strogi v sledenju verskim pravilom, in to kljub 17-letni oblasti islamistične stranke AKP pod vodstvom Recepa Tayyipa Erdogana.

Dogovor sta v Sočiju dosegla ruski predsednik Vladimir Putina in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, označila pa sta ga za zgodovinskega. Turčija bo v skladu z njim na območju, ki se razteza med mestoma Ras al Ajn in Tal Abjad, ohranila nadzor, ki ga je prevzela med operacijo.

Ankara želi na območju naseliti do dva milijona sirskih beguncev, ki jih trenutno gosti. Rusija in Turčija bosta med drugim tam izvajali skupne patrulje, s katerimi želita preprečiti, da bi se kurdske sile, ki jih Turčija označuje za teroriste, vrnile na območje. Patrulje bodo začele svoje delo že danes.

Kaj to pomeni za Kurde?

O dogovoru sta se državi sporazumeli po nenadnem umiku ameriške vojske s severa Sirije, po mnenju analitikov, ki jih navaja britanski BBC, pa gre za utrjevanje turškega in ruskega vpliva v regiji.

V skladu z dogovorom so se kurdske milice morale umakniti iz konfliktnih območij iz mest Manbij in Tel Rifat. Glede na dogovor se zdi, da je Rusija, po nenadni 'izdaji' Kurdov s strani ameriškega predsednika Donalda Trumpa, prevzela vlogo zaščitnika kurdske manjšine, piše CNN. Rusija bo zaradi podaljšanja misije morala v Siriji poslati dodatne čete in opremo, a sirski Kurdi bodo verjetno vseeno morali dovoliti sirskim silam, ki jih podpira Rusija, da vstopijo na območje pod njihovim nadzorom.

Jasno je, da sta Putin in Erdogan največja geopolitična igralca v regiji. Med sirsko državljansko vojno sta sicer stala na nasprotnih bregovih, a sta zdaj očitno ugotovila, da je bolje, da sirsko ozemlje ostane "suvereno in enotno", kot je zapisano v dogovoru. Putin je dosegel še, da se mora Ankara pogajati neposredno z oblastmi v Damasku.

Največji poraženec turško-ruskega dogovora so ZDA.
Največji poraženec turško-ruskega dogovora so ZDA. FOTO: AP

Sirski Kurdi imajo še vedno veliko za izgubiti, zato CNN poroča, da je treba najprej počakati, kako se bo dogovor turško-ruski dogovor obnesel v praksi. V dogovoru namreč tudi ni določeno, kako bodo Turki ravnali z morebitnimi preostalimi kurdskimi silami na spornem območju, prav tako pa bo vsako nasilje zoper kurdske civiliste poraz za Moskvo.

Največji poraženec dogovora so ZDA

Največji geopolitični poraženec tega dogovora je Washington, ki je s svojim nenadnim umikom vojakov s turško-sirske meje Putinu omogočil elegantni prevzem nadzora nad situacijo v Siriji. Dogovor z Erdoganom je zanj le še 'češnja na vrh smetane'. 

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je dejal, da je bil zadnji čas, da se ZDA umaknejo iz Sirije. V torek je namreč dejal, da so imele ZDA manj kot dve uri časa, da sta podpredsenik Mike Pence in Erdogan prejšnji teden dosegla dogovor o prekinitvi ognja, še piše CNN. Skladno z dogovorom so ZDA ukinile sankcije, ki so jih uvedle zoper Turčijo zaradi njene ofenzive.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
23. 10. 2019 14.42
+14
Kakor sem uspel zaznati, so z dogovorm Erdogan - Putin vsi zadovoljni, celo ZDA in Trum.. No, če pogledam nekoliko bolj natančno, bomo opazili da Kurdi niso. Ampak, ko se sklepajo kompromisi med levi, je samo vprašanje kakšen kos antilope bo kdo požrl ( ali si razdelil ozemlje kurdov)..Verjamem da so kurdi vse prej kot srečni.. Dogovor bi se krepko spremenil, če bi bili Kurdi dobro oboroženi, izjemno agresivini in bi hkratri okupirali naftne vrelce, začeli razbijati Erdijevo ofenzivo z raketami, tanki, letalstvom.. Ampak tega nimajo, zato se pač težava prelaga na prihodnje rodove. Zelo poučna zgodba za Slovenijo, mi bi morali že davno uvesti naborniški sistem, vzgajati napadalne, dobro usposobljene, ki bodo za nasprotnika velik problem, vlagati v orožja, ki bodo jutri koristna, ( droni, obveščevanje, zračna obramba, protioklepna). Za težave ZDA je kriv Wall Street. GE ( General Elelctric) na primer je zapravil ves kapital odkupoval je svoje delnice nazaj po visokih cenah, se še bolj zadolžil, zapravil pokojninski sklad, skratka nesolventna firma, danes je njihov kapital drobiž, dolžnikov pa imajo kot bolh. Množica zvenečih imen v ZDA so na isti poti. Trump to pozna. Zato zahteva da Saudi financirajo njegovo zaščito z vojsko, dvatisoč vojakov. Skratka ZDA vojsko financirajo drugi, od sveta pričakuje da se bo našel še kak kandidat v pomoč. Veliki kapitalisti so zavrgli svojo državo in služijo v mednarodnem okolju brez nadzora držav.. Ali drugače, ZDA so sod, ki pušča na tisoč luknjah, kapital so "zavedni" državljani odpeljali v mednarodne vode in si mislijo naj davke in državo financira nekdo drug. Vsak predsednik takšne države ima velik problem, ko vidi da jutri davkov ne bo.. Bi pa opozoril na neko zakonitost iz narave, če si leva ranil, potem pričakuj da boš napaden.. ZDA so ranjene in če ne bo izhoda, bodo zanetili vojne, ne tistih malih, ampak precej večje.
TheGreatRusia
23. 10. 2019 13.46
+14
Počasi prihaja na dan vse kar je bilo zadnjih 40 let namišljeno, izmišljeno in nepremišljeno
Rde?iAlarm
23. 10. 2019 13.42
+19
počasi bodo rusi in kitajci prevzeli primat nad celim svetom edino ZDA bo ostala provinca za mehiškim zidom po vzorcu America First........
marcel124
23. 10. 2019 13.23
+1
Pri prekinitvi ognja, ustavitvi ofenzive oz. pri preprečitvi nadaljnih civilnih žrtev brezveznih vojn ne more biti poražencev.
Lock Down
23. 10. 2019 13.19
+11
Šolski primer, da Trump ni dorasel odraslim igralcem v njihovem peskovniku.
puspan
23. 10. 2019 13.05
+10
No končno ena resnična novica iz ZDA. Kaj pa naš zet in njegovi svatje v Sloveniji mislijo o tem?
miselna policija
23. 10. 2019 12.46
+25
dejstvo je da zda ugašajo,njihovi židovski mogotci prenašajo kapital na kitajsko,indijo,j.korejo,japonsko,....!!zda rabijo samo še zato da vojska pleni nafto in čisto vodo kjerkoli se nahajata!!
transs
23. 10. 2019 12.25
+12
Kakršenkoli mir in dogovor pač ni dober za mrhovinarske kavboje.....
flamengo
23. 10. 2019 12.21
-9
haha, turki bodo zda vedno rabili. In zahod.
Ratio Vs Passio
23. 10. 2019 13.16
+11
Ne bi bil toliko prepričan v to. Vsi gledate ZDA in Rusijo a Kitajec počasi ratuje velesila, tudi na vojaškem področju. In če pride do kakega dogovora in aktivno/tihega partnerstva med Rusijo in Kitajsko je padec zahoda nizogiben. Poglejte zgodovino. Imperiji so še vedno propadli. Rimski, pred tem Perzijski, pa v sodobnem svetu Angleški. Verjemi mi, Turki, če gospodarsko pridejo na Ruski in Kitajski trg, zahoda ne rabijo več. V EU pa jim je edino Nemčija blizu zaradi diaspore, ki pa ni v večini Erdoganu všečna. :)
Ratio Vs Passio
23. 10. 2019 13.17
+4
Se opravičujem zgornjim tiskarskim napakam. Telefon pač ;)
tornadotex
23. 10. 2019 14.28
+8
Zato upam,da EU ne okleva več in se pridruži paktu Rusija-Kitajska-EU, stem postanejo čez noč najmočnejši igralci tega sveta...Vendar Amer. se trudijo na vse kriplje ravno nasprotno...
Spark
23. 10. 2019 11.51
-12
Breksit in priključitev Slovenije Rusiji.
gremonadesno
23. 10. 2019 12.13
-3
Pobili so 100 milionov kristjanov . Si pacient ane
HorstWiesel
23. 10. 2019 12.17
-2
Animal_Pump
23. 10. 2019 12.18
+38
Pri nas ne more biti Brexit...lahko je samo SloExit. Ampak do tega ne bo prišlo nič bat...nam je čist luštno tukaj. Putin je super politik...ampak glede priključitve Rusiji, pa lahko povprašate kakšne ljudi iz članic bivšega Varšavskega pakta kako je, če si priključen na Rusijo....Lahko smo veseli, da Tito ni želel biti v tem paktu....On je dobro vedel zakaj...je bil precej moder mož.
flamengo
23. 10. 2019 12.22
-9
Kar sam se ji prikluči in s seboj vzemi še cel levi politični blok. Super nam bo brez vas.
Uporabnik589379
23. 10. 2019 12.45
+0
V realnem svetu je pač tako, da palčki kot je Slovenija globalno nimamo kaj balinat. Lahko smo srečni da smo samostojni in da smo skozi zgodovino sploh obstali v tej igri velikih frajerjev. Mnogo večjih in močnejših narodov ali civilizacij je v zgodovini izpadlo iz igre. Je pa dejstvo, da čeprav nepomembni se moramo pač odločiti za eno stran... Doslej smo se vsaj po osamosvojitvi bolj na zahod, čeprav se vedno bolj proti vzhodu, ker se tudi ekonomske smernice selijo tja, kar v prenesenem pomenu pomeni, če želiš biznis boš tudi suporter. In tukaj je ves keč. Smo pa zgodovinsko bolj povezani z Rusijo kot z ZDA. Je pa treba vedeti, da tudi Rusija ni ista kot 40 let nazaj. Vsaj kar se mene tiče so Putin&Co. še hujši ali vsaj isti kapitalisti kot Donald.
marcel124
23. 10. 2019 13.26
+3
V času Varšavskega pakta Rusija ni obstajala!
marcel124
23. 10. 2019 13.27
+7
V času Varšavskega pakta Rusije še ni bilo!
tornadotex
23. 10. 2019 14.30
+3
Rusija je obstajala,še veliko močnejša, samo pod drugim imenom SZ-Sovjetska zveza...
Uporabnik589379
23. 10. 2019 14.45
+0
Pa kaj trosite nesmisle ! A ste pri zgodovini vsi spali ali kaj ? Rusija obstaja od nekje 9. ali 10.stoletja, po Ruski revoluciji pa se je oblikovala Sovjetska zveza, ki je vključevala še vse ostale republike npr. Kazahstan, Ukrajino, Belorusijo, Azerbajdžan itd..
BUONcaffee
23. 10. 2019 11.32
-6
Med mediji pa je zmagovalec 24ur.
Ferdo Crni
23. 10. 2019 11.29
-38
OMG... spet ruska propaganda (tudi preko CNN). Samo da se blati Trumpa. Ker dejstvo je tole - ZDA so uvedle sankcije proti Turčiji zaradi ofenzive. Turki so potem pristali na prekinitev ognja. Po poteku le tega so vskočili Rusi in kvazi "podaljšali" prekinitev ognja. In seveda so "bratje" rusi sedaj "zmagovalci", ZDA pa "poraženci". Pa dejte raje fuzbal spremljat ker geopolitika slovenskim jugo medijem ne gre preveč od rok.
Uporabnik589379
23. 10. 2019 11.41
+16
Če bi prebral vsaj komentar v naslovnici bi videl, da so si oceno da so največji poraženec ZDA, ti pripisali kar sami oziroma njihovi lastni mediji. Drugače Amerov ne maram, ampak tale poteza Trumpa vsaj zame ni niti malo luzerska, ker metati en kup denarja nekam samo zato, ker par plemen še vedno živi 500 let v preteklosti in ki še niso ugotovili, da samo mir prinaša napredek je popolnoma nesmiselno....
Ferdo Crni
23. 10. 2019 11.47
-12
Sami???? CNN jaz ne štejem za verodostojen medij. Članki kot je tale so živ dokaz kako manipulirati z bralstvom - delčki povzetkov iz CNN, turških in ruskih medijev tam kjer tema odgovarja ideološki mantri in iz tega sestaviti eno spakedraščino. Tole ni geopolitičen sestavek ampak ideološki cenzuriran zmazek.
Adjgalomt
23. 10. 2019 11.49
+14
Putin blati Trumpa? Tebe odnaša v zabetinirano nefleskibilni Svet.
Ratio Vs Passio
23. 10. 2019 13.23
-2
@ferdo crni, čakam na tvoj prispevek. Da me poduči :) In mimogrede, mislim, da bodo Ameri hoteli še protiuslugo za svoj umik in sicer, ko se bodo lotili Irana. Boste videli, kako neaktivni bodo takrat Turki in Rusi. Bodo seveda obsodili a naredili nič ;)
BUONcaffee
23. 10. 2019 11.26
+33
Če Turčija naseli migrante na to območje je zmagovalka tudi Evropa.
Animal_Pump
23. 10. 2019 12.24
+14
Evropa bo zmagovalka takrat...če se bodo migranti odločili, da bodo tam ostali...v nasprotnem primeru jih bomo imeli tukaj:)
BUONcaffee
23. 10. 2019 11.24
+10
Važno je da ni prelivanja olja na ogenj, kar lahko štejemo v zmago. Zmagovalci so nedolžni civilisti.
BUONcaffee
23. 10. 2019 11.22
+5
Sicer pa dragi novinarji, o zmagovalcih in poražencih je še prehitro govoriti. Dokler vojne ne bo uradno konec je prehitro špekulirati.
Malinha
23. 10. 2019 11.19
-4
Največji geopolitični poraženci so vse okoliške države vojnega žarišča, plus seveda Evropa. ZDA je v tej igri izvržena kot nepomembna, dejansko balast. Zakaj? Na eni strani imamo Kurde, katerim mednarodna skupnost noče priznati suverenosti. Na drugi Sirijo, Turčijo, Irak, Rusijo, ISIS, ter seveda mednarodno skupnost. Vse te države dejansko želijo prevladati s svojo politiko na ozemlju Kurdov. Sem je seveda potrebno prišteti tudi Kitajsko. Zakaj se gre dejansko? Za naftna polja, v katera je vpletena vsekakor tudi Kitajska. Kurdi so bili, po vpadu turških vojaških sil, prisiljeni k zavezništvu z uradnim Damaskom; podla igra, kjer so Kurdi bili prisiljeni prevzeti minus. ZDA že na začetku nihče ni tja klical; Kurdi so bili zopet prisiljeni prevzeti minus nepoklicanega zaveznika. Irak je po eni strani že dovolj zgubil, ker jim je dal na svojem ozemlju avtohtonost, tu ostane še skrajni ISIS, najbolj skrajen je pa seveda 'Kremelj'. Putin je zgolj dvignil zastavico, kakor veličasten sodnik in igra (vojna, žrtve) se je zaustavila. V ozadju je torej očitni zmagovalec, strahospoštljivi Kremelj, ta premakne zgolj prst in vsi v hipu utihnejo in spuste orožje. Stvar je groteskna. Evropa in mednarodna skupnost s svojim nevmešavanjem dejansko prikimava Kremlju, ZDA pa tudi ne sme biti pozabljena iz te igre, zasluži vsaj oznako "največji poraženec".
BUONcaffee
23. 10. 2019 11.15
-2
ISIS še ni komentiral?????
BUONcaffee
23. 10. 2019 11.14
+1
Trump je bolj za ženske kot politiko.
BUONcaffee
23. 10. 2019 11.12
-5
ZDA so zmagale v tej vojni.
tron3
23. 10. 2019 11.06
+4
Kva je car obljubo turčinu, če ne bo dal mira, da Ankare in Istnabula ne bo več????