Tujina

Turčija ponovila podporo palestinskim prizadevanjem

Ankara, 05. 04. 1999 19.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Palestinski voditelj Jaser Arafat se je danes v Ankari sestal s turškim predsednikom Sulejmanom Demirelom, ki je po srečanju izrazil odločno podporo Turčije palestinskim prizadevanjem, ni pa odkrito podprl ideje o razglasitvi neodvisne palestinske države.

Arafat je v Turčiji začel turnejo, na kateri išče podporo za razglasitev samostojne palestinske države. Po pogovorih s turškim premierom Bulentom Ecevitom naj bi še danes odpotoval v Rusijo, zatem pa še na Kitajsko, Japonsko in morda še v Indijo in Malezijo.

Demirel je Izraelce in Palestince pozval, naj ne zamudijo zlate priložnosti za mirovni proces, in poudaril, da se Turčija ne strinja z izraelsko politiko do Jeruzalema in Zahodnega brega. Arafat je izrazil obžalovanje, da je mirovni proces v vseh pogledih zastal.

Turčija, ki ima sicer tesne stike tako z Izraelom kot s Palestinci, je ena od redkih držav, ki so že priznale obstoj palestinske države.

Arafat je enostransko razglasitev palestinske države sprva načrtoval za 4. maj, ko se v skladu z izraelsko-palestinskim mirovnim sporazumom izteče petletno obdobje palestinske avtonomije. Kasneje je pod mednarodnim pritiskom svoje stališče omilil.