Tujina

Turčija začela ofenzivo proti kurdski milici: prve smrtne žrtve, na tisoče ljudi beži

Ankara, 09. 10. 2019 15.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Turške sile so začele ofenzivo proti kurdskim borcem na severu Sirije. Cilj operacije je po besedah Erdogana vzpostavitev varne cone, kamor naj bi naselili sirske begunce. Iz mejnega območja poročajo o zračnih napadih in prvih smrtnih žrtvah med civilisti. Ti sicer množično bežijo pred napadi.

Več videovsebin
  • Turška ofenziva na severu Sirije
    00:22
    Turška ofenziva na severu Sirije
  • Iz 24UR: Turčija začela ofenzivo
    02:38
    Iz 24UR: Turčija začela ofenzivo

Začetek dolgo-načrtovane vojaške ofenzive je danes oznanil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan: "Turške oborožene sile skupaj s sirsko narodno vojsko so začele operacijo Izvir miru na severu Sirije, proti kurdski milici in Islamski državi," je zapisal na Twitterju. "Naša misija je preprečiti vzpostavitev koridorja nasilja ob naši južni meji ter na območju vzpostaviti mir. Ohranili bomo teritorialno celovitost Sirije in osvobodili lokalne skupnosti teroristov," je dodal po poročanju BBC

Turčija trdi, da poskuša ustvariti "varno cono" na sirski strani meje s Turčijo - gre za približno 32 kilometrov globoko območje, naj bi se raztezalo vse do iraške meje, sem pa naj bi želeli naseliti približno 3,6 milijona sirskih beguncev. 

Na severu Sirije je sicer v zaporih in taboriščih nastanjenih okoli 12.000 zajetih islamskih borcev in njihovih družin - ti so pod nadzorom Kurdov. Med njimi je okoli 4000 tujih državljanov. Sedaj pa se zastavlja vprašanje, kaj se bo zgodilo z njimi ob ofenzivi. SDF so po poročanju CNN že zaustavile vse operacije proti islamskim skrajnežem v luči turške ofenzive, med drugim morajo umakniti svoje sile z zaporov in taborišč, v katerih zadržujejo islamske borce. SDF naj bi v preteklih letih v boju proti islamskim skrajnežem izgubila skorajda 11.000 pripadnikov. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zračni napadi, panika in množičen beg prebivalcev

Turčija je začela z zračnimi napadi na več mest in vasi na severovzhodne Sirije, med njimi mesti Ras al-Ain in Tal Abyad. Predstavnik Sirskih demokratičnih sil je po poročanju Guardiana dejal, da so kmalu po Erdoganovi oznanitvi turška letala začela z napadi na civilna območja, kar je med prebivalci sprožilo paniko. Območje ljudje tako že množično zapuščalo, vladal naj bi pravi kaos.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Letalskim napadom sledi kopenska ofenziva, turška vojska je že načela s kopenskim napadom na treh ločenih lokacijah. 

Turška vojska bombardira tudi v bližini jezu Bouzra, ki zagotavlja pitno vodo na stotisoče prebivalcem severne Sirije. 

V mestu Ras al Ain, od koder so se v ponedeljek umaknile ameriške sile, so kurdske varnostne sile vzpostavile nadzorne točke, zažigali naj bi gume, da bi s tem zameglili in oslabili vidnost turških pilotov, poroča AFP. "Ne bomo zapustili te zemlje," je dejal 32-letni prebivalec Ras al Aina, Kawa Sleem: "Vojna nas preganja že leta, Erdogan nam vsak dan grozi z novim napadom." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Napadi so med civilisti že terjali prve smrtne žrtve. AFP poroča o 11 smrtnih žrtvah, med njimi je osem civilistov. Dva civilista naj bi umrla med napadov na vas Misharrafa v bližini mesta Ras al Ain. 

Civilisti bežijo pred turškimi napadi.
Civilisti bežijo pred turškimi napadi. FOTO: APTN Video

Medtem je kurdska regionalna vlada v Iraku, ki upravlja s tamkajšnjim polavtonomnim območjem na severu Iraka dejala, da nimajo zadostnih zmogljivosti za sprejetje vseh ljudi, ki bodo razseljeni zaradi turške ofenzive. 

Kurdske oblasti pozvale prebivalce, naj se uprejo zavojevalcem 

Kurdske oblasti so sicer danes razglasile tridnevno splošno mobilizacijo in pozvale prebivalce regije, naj "se odpravijo na mejo s Turčijo in uprejo zavojevalcem v tem zgodovinskem trenutku," je poročal AFP

Medtem je zadnje dni Turčija kopičila svoje vojaške sile na severni meji Sirije, istočasno pa je južno od sirskega območja, ki ga nadzorujejo kurske sile, s premiki začel tudi sirski predsednik Bašar al-Assad, kurdske sile pa so ostale ujete med obema silama.

Turška vojska na meji s Sirijo
Turška vojska na meji s Sirijo FOTO: AP

Evropske države obsojajo turško ofenzivo 

Evropska komisija je ob začetku ofenzive pozvala Turčijo, naj preneha z vojaškimi operacijami v Siriji. Jean-Claude Juncker je opozoril, da unija ne bo pomagala financirati tako imenovanega "varnostnega območja," ki naj bi ga operacija vzpostavila vzdolž sirske meje. Turčiji je posredno zagrozil z ustavitvijo plačil EU, ki jih Ankara trenutno prejema za sprejem sirskih beguncev.

Nemčija je medtem obtožila Turčijo, da z ofenzivo tvega ponovni vzpon Islamske države, francoska ministrica za evropske zadeve Amelie de Montchalin je po poročanju STA napovedala, da Francija, Nemčija in Velika Britanija pripravljajo skupno deklaracijo, v kateri bodo jasno obsodile turško vojaško operacijo.

Velika Britanija in Francija sta zahtevali nujni sklic Varnostnega sveta Združenih narodov - ta se bo za zaprtimi vrati sestal v četrtek. 

Ameriški republikanski senator in sicer tesni Trumpov zaveznik, Lindsay Graham, pa je napovedal, da bo Erdogan plačal "visoko ceno": "Molite za naše kurdske zaveznike, ki jih je Trumpova administracija sramotno zapustila." 

Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem pozval Erdogana, naj skrbno "premisli situacijo v Siriji", v uradni izjavi za javnost pa je Kremelj poudaril "pomembnost teritorialne celovitosti Sirije ter spoštovanje do njene neodvisnosti na obeh straneh". 

Iz Bele hiše so medtem sporočilo zgolj, da je turška ofenziva "slaba ideja" ter da je ne podpirajo. 

ZDA v začetku tedna oznanile umik ameriških sil 

Poteza sledi sporni odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je v začetku tedna oznanil, da se s severa Sirije umikajo ameriške sile, kar je odprlo pot turški ofenzivi - poteza pa je naletela na številne kritike, tako doma in po svetu, češ, da Američani zapuščajo svoje največje zaveznike v boju proti islamskim skrajnežem v Siriji, Kurde oziroma Sirske demokratske sile (SDF), in jih prepuščajo Turkom. Ti kurdsko milico YPG, ki deluje na tem območju, smatra za teroristično. Tiskovni predstavnik Sirskih demokratičnih sil, ki jih sestavljajo Kurdi, je Trumpovo potezo označil za "nož v hrbet", ameriški predsednik pa je nato preko Twitterja Turčiji zagrozil, da bo uničil njihovo gospodarstvo, če bodo šli preko meje. 

Turčija je na območju Sirije v zadnjih letih izvedla že dve vojaški operaciji, Ščit za Evfrat in Oljčna vejica. 

Kritiki so obenem svarili, da bo Trumpova odločitev in posledična turška ofenziva sprožial humanitarno katastrofo in lahko vodila v ponovni vznik Islamske države na tem območju. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (208)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ajankoo
10. 10. 2019 20.21
+3
Pozdravljeni vsi skupaj. A se je slucajno kdo od vas vprasal kako je ta leta turcija hranila in ohranjala pri zivljenju 3.6milijona beguncev? Zdaj pa vsi izrazate zeljo po sankcijah za turcijo. Ne vem kaj vam ni jasno turcija si ne zeli del sirije za sebe ampak osvoboditi to teritorijo in vrniti begunce nazaj od koder so prisli. Ce ste pa tako kriticni do erdogana jih pa naj spusti naprej v eu pa jih naj evropa hrani. Vsaka cast turciji na pogumu in na politicno korektni odlocitvi. Zavedajte se da je turcija poslednji branik pred invazijo norcev. Lp
Patiana
10. 10. 2019 16.28
+0
Nov "armenski genocid".
ho?emVšolo
10. 10. 2019 13.59
+1
emilzapata
10. 10. 2019 08.27
+9
zopet kot ničkolikrat v preteklosti, "demokratski" svet ni poizkušal preprečiti nasilja in vojne, vsi se sprenavedajo s figo v žepu.
awontuwej
10. 10. 2019 07.57
+9
Glede na to, da je Turčija v Natu, se ji ne bo nič zgodilo, kar Erdogan dobro ve. Sicer pa pobijajo Kurde od vedno. Ko se Kurdi uprejo so seveda teroristi in to je potem začarani krog. Poleg tega je Erdogan zahodu pokazal, da se lahko nasloni na Rusijo in zato ga bodo še manj ovirali. Kurdi so na žalost kolaterarna škoda pri zaščiti strateških interesov kar Turki brez sramu in milosti izkoriščajo. Takim državam res ni mesto v EU. Sicer pa dela enako Izrael s Palestinci in se ravno tako vsi sprenevedajo. Takčna je usoda majhnih držav, ki se ne morejo same vojaško ubraniti. Zaradi tega lahko Slovenija realno in na dolgi rok obstaja le kot del večje skupnosti. Prej je to bila Jugoslavija, sedaj pa je EU. To ima sicer svojo ceno ampak tako pač je.
Helix Nebula
12. 10. 2019 14.01
+1
Slovenija se vojaško ubrani veliko večjim silam. Meister je Avstrijo napado in je zdej Slovenija 2x večja. Yugoslovanska vojska, med največjimi v Evropi je zgublala tanke po tekočem traku. Italjani so izsekavali gozdove ker so njihovi vojaki padali kot domine. Mene bol skrbi politika, ki ni znala obdržat osvojenega Trsta, Celovca ki so juj naši vojaki osvojili, in potem nazaj podarili v imenu Jugoslavije. Ne rabimo Jugoslavije da preživimo. Smo za to tvorbo žrtvovali ozemlje.
fairplayy
10. 10. 2019 07.56
+10
Borijo se za zemljo za vodne vire, na območje bodo naselili več kot 3 mil ljudi. Ljudje, ki bodo odšli bodo seveda želeli v EU, Turčija pa izsiljuje EU s zadrževanjem vedno več migrantov, več kot jih imajo močnejši argument imajo za širitev ozemlja in etnično čiščenje. Če dodamo še pritisk migrantov iz afrike bo EU na največji preizkušnji v zgodovini. Preeseljevanja so posledica tudi rasti prebivalstva in pomanjkanja vodnih virov zaradi podnebnih sprememb to je dejstvo upam da ne pride do vojne večjih razsežnosti.
mufflon
10. 10. 2019 07.56
+6
Kurdi so kul.
vertex
10. 10. 2019 07.47
+14
Ko so se američani 5 let borili proti islamski državi je ta na koncu obsegala velikost velike britanije..potem so prišli rusi in jo v 5 dneh zreducirali na velikost san marina
Jon Bacek
10. 10. 2019 07.42
+9
Večina družin ISIS bo izpuščenih, prihajajo v EU.....
Jon Bacek
10. 10. 2019 07.41
+6
Večina družin ISIS o izpuščenih, prihajajo v EU.....
Jon Bacek
10. 10. 2019 07.40
+18
Turčija ni za v EU.
Chon
10. 10. 2019 07.28
+32
Turki torej ustvarjajo "varno" območje z ubijanjem civilistov, ki živijo na tem območju? Resnice je popolnoma drugačna. Turkom je edini interes, da ubijejo čim več Kurdov in da z brutalno vojaško močjo razširijo svoje ozemlje tako, kot so to počeli pred stoletji v času otomanov.
nikolizadovoljen
10. 10. 2019 07.17
+24
Turki smatrajo da, če premagaš ISIS, imaš popust pri pobijanju Kurdov, bonus, Merkator pike, dvojne.
Razumnež
10. 10. 2019 07.27
+0
Erdogan in Asad se nista borila toliko proti ISISu kot mnogi mislijo... Oba so bolj motili Kurdi. Le-ti, pa so skupaj s ZDA razbili Deash... Asadove in Erdoganove vojske recimo ni bilo nikoli v Raki ali Deir ez-Zoru, kjer so imeli ti omejenci največjo moč.
Kliko7
10. 10. 2019 07.06
+14
Spet bodo begunci
asdfghjklqwertz
09. 10. 2019 21.51
+12
Prva in druga svetovna vojna sta se začeli v Evropi … tretja se je začela na bližnjem vzhodu ...
asdfghjklqwertz
09. 10. 2019 21.47
-7
A niso turki ruski zavezniki, če tudi so v natu? Enrkat te turke poveličujete, ko putinu liže rit, drugič pa mu rečete vse, samo človek ne. Potem pa razumi rusofile.
Razumnež
10. 10. 2019 07.22
+1
Putin in Erdogan sta zaveznika... To se ve. Na žalost pa je Turčija tudi v NATO paktu. Ampak Trump je že napovedal gospodarske sankcije na Turčijo. (Putin tega ne bo storil)
BUONcaffee
09. 10. 2019 21.40
+18
To je samo danes, jutri bodo Turški vojaki spet v Turčiji. ZDA, Rusija in Iran pritiskajo na Erdogana, vsi enotno, da naj neha z tem. EU že grozi Turčiji, da bo nehala financirati taborišča za begunce. Erdogan je osamljen politik kateri si je privoščil nekaj ur vojne in slab mednarodni ugled.
JApajaDAja
09. 10. 2019 21.59
+19
dokaz več,da turčija ne more v eu...imajo pa 3 mio takih, ki nas bodo preplavili!
Razumnež
10. 10. 2019 07.20
-4
Da Iran in Rusija kaj pritiska na Erdogana???? Prvič slišim.
dannyer
09. 10. 2019 21.36
+9
Vse lepo in prav. ampak trump dela to kar je obljubil Po mednarodnem pravu zda sploh nebi smele biti tam .le neokonci in demokrati nasprotujejo temu. zanimivo da so bili nekoč demokrati proti vojnam danes so pa glavni v tem biznisu. že tako predstavljajo naj bolj bogate američane in ne nevadne ljudi. Tukaj je problem turčija ,ki napada siriski teritorij. čudim se našim medijem. trump more samo preprečiti vojne z iranom pa bo najboljši predsednik v zadnjih 30 letih. ne pa kot obama ,ki je napadel 7 držav. naredil voni zločin v jemnu dobil nobelovo nagrado pa se ni hotel pogovarjati z drugimi. Zda noče več biti svetovna policija. to so zahtevali njegovi volilci. saj s tem zapravljajo veliko denarja.
nikolizadovoljen
10. 10. 2019 07.24
+7
če bi obama lahko bil še redsednik, bi najbrž postal diktator, to je nekako domače afriškim vladarjem, po petnajstih letih vlade že jedo jetra političnega nasprotnika
TolstojV
09. 10. 2019 21.34
+4
Trumph je podl in zahrbten hinavec!
User416781
09. 10. 2019 21.30
+2
No, pametnjakoviči, to pa nastane, ko se umakne svetovni policaj oz. ZDA. Kaos.
Razumnež
10. 10. 2019 07.19
+4
Amerofobom ni nikoli nič prav.... Če imajo ZDA tam vojsko jih moti, ko jo umaknejo jih moti še bolj.