Tujina

Turisti zapuščajo tajske otoke, ki se jim približuje tropska nevihta Pabuk

Bangkok, 03. 01. 2019 17.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na desettisoče turistov množično zapušča sicer turistično priljubljene tajske otoke, medtem ko se jugovzhodna obala Tajske mrzlično pripravlja na tropsko nevihto Pabuk. Ta naj bi s seboj prinesla močan veter in sedemmetrske valove.

Območja naj bi zapuščali tudi domačini, za tiste, ki so se odločili ostati, pa oblasti že pripravljajo zavetišča. 

Nevihta Pabuk naj bi tajske otoke zadela v petek.
Nevihta Pabuk naj bi tajske otoke zadela v petek. FOTO: AP

Nevihta Pabuk naj bi s seboj prinesla silovit veter, močno deževje in sedemmetrske valove, povzročila pa bi lahko poplave. Tajske oblasti so izdale vremensko opozorilo, a se (vsaj za zdaj) niso odločile za evakuacijo. Chaiyan Thurasakul, župan občine Koh Tao Subdistrict, je za BBC povedal, da se pripravljajo na morebitne poplave, močan veter in plazove: "Če bo nevihta ostala močna dva ali tri dni, bomo morali zaprositi celino za pomoč," je dejal.

Tajski obrambni minister Prawit Wongsuwan je sporočil, da je v pripravljenosti tudi vojska, ki bi pomagala na prizadetih območjih.

Letališče Bangkok Airways je odpovedalo nekatere lete, druge letalske družbe pa pozorno spremljajo vremensko stanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na poti Pabuka so po napovedih otoki Koh Phangnan, Koh Samui in Koh Tao. Število turistov pa je v času božično-novoletnih praznikov močno naraslo, ti pa sedaj mrzlično zapuščajo otoke. "Mislim, da so otoki skorajda prazni... med 30.000 in 50.000 ljudi je odšlo v času od novoletnih praznovanj," je za AFP povedala Krikkrai Songthanee iz območja Koh Phangnan. Družbena omrežja pa so polna fotografij in posnetkov čolnov, ki turiste prevažajo na celino. A na nekaterih območjih je bila zaradi varnostnih razlogov razglašena prepoved za čolne in ladje, zaradi česar so številni turisti prisiljeni ostati na otokih. Na Koh Samui so oblasti prepovedale tudi plavanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tropska nevihta Pabuk, kar v laoškem jeziku pomeni som, je prva nevihta v zadnjih tridesetih letih, ki bo zadela to regijo izven monsunske sezone, ki se sicer konča novembra. Leta 2011 je zaradi uničujočih poplav umrlo okoli 600 ljudi, svoje domove je moralo zapustiti na tisoče prebivalcev.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fairplayy
04. 01. 2019 07.57
-1
masovni turizem pa je eden izmed glavnih vzrokov za vedno pogostejše vremenske anomalije
Rade 74
03. 01. 2019 19.48
+8
Ojoj, bil sem lani junija na vseh treh otokih. Ravno zato sem šel tja, ker je vreme konstantno lepo čez celo leto, tudi v poletnih mesecih, vetra ni bilo nič, dež je enkrat padal celih 15 minut,morje lepo mirno,14 dni fantastično. Medtem je pa na Phuketu morje vzvalovano in veter nonstop piha, pa tudi dežuje pogosto. Želim jim veliko sreče, da le ne bi bilo žrtev. To so zelo prijazni in miroljubni ljudje.
blef
03. 01. 2019 18.20
+9
Na Phuketu za zdej še vse normalno...iz prve roke.
Legal
03. 01. 2019 22.35
+1
prosim še za kakšno inf., pa vso srečo, če si tam kje