Tujina

Turki obkolili upornike

Bagdad/Ankara, 29. 10. 2007 07.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Turška vojska je ob meji z Irakom obkolila kakih sto kurdskih upornikov, obenem pa nadaljuje z ofenzivo.

Turška vojska je na goratem območju blizu meje z Irakom obkolila kakih sto kurdskih upornikov. Vojaki naj bi zaprli vse poti, po katerih bi se lahko pripadniki separatistične prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK) zatekli v svoja oporišča na severu Iraka, sedaj pa nadaljuje s kopensko in zračno ofenzivo.

Do nove operacije v regiji Juksekova na jugovzhodu Turčije prihaja dan po tem, ko je turška vojska v nedeljo ubila 15 upornikov PKK, in v času, ko se Ankara pripravlja na odločilne pogovore z ZDA o njihovi podpori Turčiji pri reševanju krize glede oporišč kurdskih separatistov v severnem Iraku. Pripadniki PKK so bili ubiti v obsežni operaciji v provinci Tunceli na vzhodu države, v kateri je ob podpori helikopterjev sodelovalo okoli 8.000 turških vojakov. Od napada pripadnikov PKK pred dobrim tednom dni, v katerem je bilo ubitih 12 turških vojakov, je vojska tako ubila že 65 upornikov.

Nasilje v Berlinu

Policisti v Berlinu med demonstracijami
Policisti v Berlinu med demonstracijami FOTO: Reuters

V Berlinu pa je v nedeljo ob nenapovedanih protestih Turkov izbruhnilo nasilje, v katerem je bilo ranjenih 18 policistov. 15 protestnikov so prijeli, vendar so jih po zaslišanjih sedem že izpustili. Policija je sporočila, da je nasilje izbruhnilo, ko so se turški nacionalisti povezali in se spopadli s podporniki prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK).

Proti izgrednikom, ki so metali steklenice in kamenje, je ukrepalo več sto policistov. Koliko je bilo protestnikov, policija ni navedla. Prejšnji teden je v spopadih med PKK in turško vojsko umrlo skoraj 80 ljudi, potem ko je turška vojska napovedala vdor na sever Iraka, da bi odstranila oborožene aktiviste PKK, ki so zavzeli položaje na območju.

Napad na policiste

V Iraku se je medtem zgodil nov napad. Samomorilec, ki je imel eksploziv privezan okoli pasu, se je s kolesom pripeljal mimo policijske baze v mestu Bakuba, ki leži 65 kilometrov severno od iraške prestolnice Bagdad. Vstopil je in se razstrelil.

Odgovornosti za napad ni prevzel nihče.
Odgovornosti za napad ni prevzel nihče. FOTO: Reuters

Pred bazo in znotraj nje so na dnevni trening čakali policijski rekruti. V eksploziji je umrlo 27 policistov, 20 je bilo ranjenih. Policijski načelnik province Dijala Ganim al-Kuraiši je povedal, da podrobnosti napada niso znane, ker so vsi na prizorišču mrtvi ali pa hudo ranjeni.

Odgovornosti za napad ni prevzela nobena skupina, ga pa povezujejo z Al Kaido, ki za napade na iraške varnostne sile pogosto uporablja samomorilske napadalce.

Medtem pa se je iraški premier Nuri al Maliki na stadionu v Karbali, 110 kilometrov južno od Bagdada, udeležil slovesnosti, na kateri so ameriške sile predale nadzor iraškim oblastem na območju šiitske province Karbala. To je osma provinca, kjer so od skupno 18 provinc iraške sile prevzele nadzor od lanskega poletja, ko so so začeli iraškim silam vračati nadzor nad deli države.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.