Tujina

Po Evropi množični protesti: 'Erdogan, terorist'

Damask, 12. 10. 2019 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
V.Š. / STA, V.Š./U.V./STA
Komentarji
123

Turčija je sporočila, da je njihova vojska četrti dan ofenzive zavzela sirsko obmejno mesto Ras al Ain, a Kurdi to zanikajo, češ da spopadi še trajajo. V več evropskih mestih so medtem potekali protesti proti turški ofenzivi.

Dopisnik francoske tiskovne agencije AFP s terena poroča, da so turške enote in z njimi povezani sirski uporniki vstopili v mesto Ras al Ain, ki je že več dni v središču hudih bojev, da pa ga še niso zavzeli.

Sirske demokratične sile (SDF), v kateri večino predstavlja kurdska milica YPG, so sporočile, da turške sile mesta niso zavzele, da pa se je del kurdskih borcev zaradi bombardiranja začasno umaknil in da je nato začel protinapad.

Tudi Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da turške sile mesta še niso zavzele.

Odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da umakne ameriške vojake s severne sirske meje, je v trenutku izkoristila Turčija in vdrla na območje, ki ga nadzorujejo Kurdi.

Mesti Ras al Ain in Tal Abjad sta v središču turške operacije, ki jo je Ankara začela v sredo. Turške sile mesti močno obstreljujejo in stalno napredujejo, zaradi česar je z območja po podatkih ZN pobegnilo že najmanj 100.000 ljudi. Agencija Reuters, ki navaja kurdske oblasti, poroča o skoraj 200.000 razseljenih prebivalcih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Observatorij je ob tem sporočil, da so turške sile med operacijo danes ubile še 10 civilistov, skupno že 28. Najmanj sedem jih je bilo ubitih med letalskim in topniškim obstreljevanjem omenjenih obmejnih mest. Trije so umrli med obstreljevanjem mesta Kamišli. Po navedbah turških medijev naj bi na turški strani meje bilo ubitih 17 civilistov.

V Evropi množični protesti proti turški ofenzivi v Siriji

V več evropskih mestih so sicer danes potekali protesti proti turški ofenzivi. V Nemčiji, kjer živi največ turških priseljencev v Evropi, se je v Kölnu zbralo več kot 10.000 ljudi, ki pozivajo h koncu ofenzive. Nosijo kurdske zastave, ob tem pa vzklikajo, da je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan terorist. V Frankfurtu se jih je po podatkih policije udeležilo 4000 ljudi, v Hamburgu in Hannovru po 3000. O še večji udeležbi poročajo iz Bremna in Berlina.

V francoski prestolnici se je pozivu Kurdskega demokratičnega sveta v Franciji po ocenah organizatorjev odzvalo najmanj 20.000 ljudi, med njimi tudi več politikov, poslancev levih strank, ki so z odra pozivali h končanju turške ofenzive. Zbrali so se na Trgu republike, nato pa podali na pohod po središču Pariza.

Med transparenti, ki jih nosijo, je mogoče videti napise "Trump - serijski morilec", "Za fasado Bagdadija Erdogan dejanski vodja Islamske države". Tudi tu so protestniki vzklikali, da je Erdogan terorist. 

Protestniki so med drugim vzklikali Erdogan, terorist.
Protestniki so med drugim vzklikali Erdogan, terorist. FOTO: AP

O okoli 3000 udeležencih pa poročajo s protesta na Dunaju.

Trump: ZDA želijo posredovati pri pogajanjih med Turčijo in Kurdi

Povod za turško ofenzivo je bila odločitev predsednika ZDA Donalda Trumpa, da umakne svoje vojake s severne Sirije. Takrat je turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu po telefonu tudi zagotovil, da ofenzivi ne bo nasprotoval, kar so njegovi kritiki in kurdski voditelji označili za nož v hrbet Kurdom, ki so se borili proti Islamski državi in jo na svojem območju porazili.

Trump, ki je pred dnevi razburil z izjavo, da Kurdi Američanom niso priskočili na pomoč v Normandiji med drugo svetovno vojno, je v petek izjavil, da si želi, da ZDA pomagajo pri pogajanjih za premirje med Natovo članico Turčijo in Kurdi.

Erdogan je medtem dejal, da bodo vojaško operacijo nadaljevali. Dodal je, da si želi na območju severne Sirije ustvariti 'varno območje', ki ga ne bi nadzorovale kurdske milice in kjer bi lahko naselili sirske begunce.

Turški izstrelki le nekaj sto metrov stran od ameriških vojakov

Iz Pentagona so sporočili, da so turški izstrelki v predmestju Kobane, sicer zunaj varnega območja, ki ga želi vzpostaviti Turčija, prileteli le nekaj 100 metrov od kraja, kjer Turki vedo, da so nameščeni ameriški vojaki, ki niso bili del umaknjenih enot ameriške vojske.

Kapitan Brook DeWalt je dejal, da ZDA od Turčije zahtevajo, da se izogiba akcijam, ki bi lahko privedle do takojšnjega odgovora in da se ameriška vojska ni umaknila iz mesta Kobane. DeWalt je še ponovil, da ZDA nasprotujejo turškemu vojaškemu posredovanju v Siriji, še posebej pa turškim operacijam zunaj varnega območja in na območjih, kjer so prisotni Američani.

Turki trdijo, da niso namerno streljali na položaj ameriške vojske, da so zadeli kurdski položaj v odgovoru na napad na turškega kilometer daleč od ameriškega oporišča in da so obstreljevanje končali, ko so z njimi stopili v stik ameriški predstavniki.

Nizozemska začasno ustavila izvoz orožja v Turčijo

Nizozemska je v petek začasno ustavila izvoz orožja v Turčijo zaradi turške operacije proti Kurdom na severovzhodu Sirije. Nemška vlada ne bo izdajala novih dovoljenj za izvoz orožja Turčiji, ki bi ga lahko ta uporabila v Siriji. Švedska pa je napovedala, da bo iskala podporo za embargo na izvoz orožja v Turčijo na ravni EU.

Turški izstrelki so v predmestju Kobane, sicer zunaj varnega območja, ki ga želi vzpostaviti Turčija, prileteli le nekaj 100 metrov stran od ameriške vojske.
Turški izstrelki so v predmestju Kobane, sicer zunaj varnega območja, ki ga želi vzpostaviti Turčija, prileteli le nekaj 100 metrov stran od ameriške vojske. FOTO: AP

Svet skrbi nevarnost pobega islamskih skrajnežev

Svetovna javnost je ob napadih zaskrbljena predvsem zaradi mogočega pobega več tisoč zaprtih pripadnikov Islamske države, med katerimi so tudi tuji državljani, ki so jih varovale kurdske milice.

Iz prenapolnjenega taborišča Al Hol na severovzhodu Sirije, v katerem so večinoma ženske in otroci, svojci domnevnih skrajnežev Islamske države, so poročali o nemirih. Pripadnike kurdskih varnostnih sil, ki v taborišču skrbijo za varnost, je napadla skupina ljudi, ki je vzklikala Alahu akbar in vanje metala kamenje.

Po turškem obstreljevanju naj bi iz taborišča pod nadzorom Kurdov pobegnilo pet skrajnežev Islamske države.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (123)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
13. 10. 2019 11.17
+3
Diplomsko delo Tamara Boni, dostopno na spetu, zanimivo branje. Ena od njenih predpostavk je da bo globalni zmagovalec v Siriji bo postal globalni dobavitelj nafte in plina. Skratka ali Rusija ali ZDA. Rad bi opomnil, da svet ni samo denar in nafta, da je mnogo več, predvsem je važno kakšna kultura bo na koncu prevladala. Ali suniti s svojim terorizmom, ali šiiti, ali mogoče tolerantni Kurdi do vseh ver in nacionalnosti, ki celo teroriste najslaše vrste držijo pri življenju v taboriščih. Turki bi jih že davno pokopali, tudi srbi na primer kar poznamo iz balkanskih vojn. Dobrota je sirota, če jim bodo pobegnili jim bo zelo žal, da so bili dobri. Evropa s svojimi vrednotami mora razmisliti, koga bo podprla predvsem iz vidika za svojo varnost.. Velika Turčija, ki jo gradi Erdogan ( ki izkorišča tisto zgodbo, kjer se tepeta dva, tretji dobiček ima) je nevarna za EU.. Precej bolj je varna tista Turčija, ki je krepko manjša za velik Kurdistan, pa morda še za kak narod v tej ječi. Pa še bolj zmernega soseda bi dobili. Itak je v tem trenutku tako da ZN nimajo moči s svojimi resolucijami, meje so vse porušene, zadnje so padle s Turško ofenzivo in se bodo v bodoče postavljale na novo. Če bo nad tranzitom energentov imela nadzor Turčija, pa si nihče ne more obetati kaj prida prihodnosti, izsiljevali bodo na tisoč načinov, ne glede na to kdo bo globalni zmagovalec, Rusija ali ZDA. Tudi Iran s svojo versko vlado in skrajnimi stališči ni najboljša zgodba, pa bi bil tampon kurdov med Iranom in Levantom kar primeren..
M teorija
13. 10. 2019 10.08
+6
Da se ne ponavljam sem spodaj povedal rešitev, da se zaustavi tega novodobnega sultana. Dodal bi, da poleg naštetega mu mora EU nabiti še gospodarske sankcije. Pa četudibomo tunele gradili brez ceneno ugodnega Čengisa!?
Al83
13. 10. 2019 09.29
-4
Glede na to, da je cela EU zgubila pamet zaradi Erdogana in njegovaega napada na sever Sirije mu bom še verjel, da hoče zavarovati mejo in odvreči "begunce" v Sirijo od koder tudi vsi trdijo, da so. Ko vsi ti umazani izdajalski globalisti tulijo zaradi tebe moraš početi nekaj dobrega. Kar se pa komunističnih Kurdov tiče pa itak niso autohtoni v Siriji in so izpodrinili prejšna ljudstva, katere zatirajo in katerih zgodovino brišejo.
Uomo 46
13. 10. 2019 08.07
AlternativeFacts
12. 10. 2019 21.59
+20
Pri nas v mediju, nekje proti koncu teksta prebereš: "Svetovna javnost je ob napadih zaskrbljena predvsem zaradi mogočega pobega več tisoč zaprtih pripadnikov Islamske države...."...Na Indexu pa naslov: "Džihadisti bježe iz zatvora, Kurdi preklinju za pomoć: "ISIS je oživio"..."....Pa srečno Evropa, in hvala NATO, z take prijatle, pardon zaveznike, ki se med seboj trkajo kdo ima daljšega....
fairplayy
12. 10. 2019 21.44
+6
To je etnicno ciscenje osvajanje vodnih virov in rzanje cele eu v sahu z se vec begunci vse asd ima v rokavu ta psihopat
PejtGaPogledatBrane
12. 10. 2019 21.21
-1
Jst sm mu. slič in dol maha za vse. Danes sem v čudovitem vremenu užival na Grintovcu. Zdej grem pa spat...naj mi slina počasi polzi na povšter.
Merhabap
12. 10. 2019 21.21
+6
ZDA imajo vso krivdo!
Animal_Pump
12. 10. 2019 21.27
+0
Turki napadajo...zdej je pa ZDA kriva...to je kot isto kot bi rekel...da je posiljeno dekle sama kriva...in ne posiljevalec. Eni ste res čudni.
Kukuriku1
12. 10. 2019 21.14
-27
To kar dela Rusija in Iran v Siriji,ko ubijajo otroke,zene,in vse kar se premika,to ni terorizam,zanimivo,res...
BenQurer24
12. 10. 2019 21.25
+12
nastjamarko
12. 10. 2019 21.36
+12
Chavez2
12. 10. 2019 21.05
+16
ZDA so se umaknile in so takoj napadli..prej si niso upali. Prpe..
GOOD vs. EVIL
12. 10. 2019 21.01
+7
A v vzhodnem berlinu se tudi kaj protestira?
NPC24ur
12. 10. 2019 20.58
+23
Tega 🐐👌👈 v velimi vecini podpirajo tudi Bosanci... toliko da veste
TheEarthIsFlat
12. 10. 2019 20.55
+40
Kdo sploh vodi to Evropo, da se ene Turčije bojijo, to je kot, da bi Američane ena Venezuela izsiljevala za milijarde, meje zapret, vojsko okoli in adijo,
Helix Nebula
12. 10. 2019 20.51
+31
Če kupite BEKO gospodinjske aparate podpirate Turški genocidni režim ! Na nas je da izstradamo Turško ekonomijo, če EU ne želi uradno posredovati
VonFaust
12. 10. 2019 21.01
+18
Kaj misliš kdo bo spet najbolj najebal? navadni nič krivi državljan...
Sokril
12. 10. 2019 20.39
+18
Na zemljevidu je napaka. V Al Tanfu Američani urijo islamske skrajneže za boj proti zmernemu Asadu.
puspan
12. 10. 2019 20.31
+29
Takšno je tipično obnašanje diktatorja. Od malega župana pa vse do presednika države. Imel je srečo, da je Turčija pred njim gospodarsko napredovala, zato je izgubil občutek za vodenje. Stopilo mu je preveč v glavo in misli, da je vsemogočen. Gospodarstvo v Turčiji takšnih avantur ne bo dolgo preneslo, saj se že dolgo časa na upadu in ne bo dolgo trajalo, da bodo spet na psu. Tega turškega samodržca bodo strmoglavili Turki sami, ko bodo videli, kam jih je pripeljal.
masni
12. 10. 2019 20.28
+18
Izgleda da je beseda MUSLIMANI prepovedana
Merhabap
12. 10. 2019 20.27
-7
Sedaj je pa kriv vse Erdogan o krivdi lisice Tempa pa nobeden ne razpravlja kajti če on ne bi umaknil svojih cet bi bil se zdaj mir Evropi pa grozi prihod 3 miljonov beguncev , migrantov in teroristov. Evropa pa doživlja smrtonosne napade
Animal_Pump
12. 10. 2019 21.31
+8
Čakaj malo...najprej nabijate....kaj ZDA delajo tam, in da nimajo kaj iskat v tuji državi...potem pa Trump pokliče vojake nazaj domov...pa nabijate, da če bi Američani bili tam, bi bil mir, pa še jokate zakaj gredo domov....pa sej ne veste sploh kaj hočete.
cesar1
12. 10. 2019 18.35
+19
Neverjetno koliko vojaških “strokovnjakov” premore naša država. Kakšna dva ali tri pošljemo na krizno območje, pa bodo Kurdi in Turki popadali po tleh ............ od smeha!
Animal_Pump
12. 10. 2019 21.32
+4
Pa še napili se ga bodo skupaj...čeprav jim vera to prepoveduje.
cesar1
12. 10. 2019 16.35
+12
Pošljejo naj jih v ZDA, saj prav one nosijo največjo krivdo za tako stanje.