Tujina

Turki zahtevajo preiskavo savdskega konzulata

Ankara, 08. 10. 2018 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.S.
Komentarji
2

Potem ko je med obiskom savdskega konzulata v Carigradu neznano kam izginil savdski novinar in oporečnik Džamal Hašokdži, so turške oblasti zdaj zahtevale preiskavo prostorov konzulata. Po njihovem mnenju novinar zgradbe nikoli ni zapustil, kar Riad ostro zanika. Turčija jih poziva, naj predložijo dokaze.

Potem ko je pred manj kot tednom dni med obiskom na konzulatu Savdske Arabije v Turčiji izginil savdski novinar in oporečnik Džamal Hašokdži, so turške oblasti danes zahtevale preiskavo prostorov savdskega konzulata v Carigradu.

Kot poroča turška televizija NTV, so turške oblasti zahtevo po preiskavi prostorov posredovale veleposlaniku Savdske Arabije v Ankari.

Riad namreč zagotavlja, da je novinar zapustil konzulat, vendar Turki vztrajajo pri nasprotnem. Savdsko Arabijo so zato pozvali, naj jim posreduje dokaz, da je novinar res zapustil njihove prostore. "Ne morejo se zaščititi tako, da preprosto rečejo, da je stavbo zapustil. Naj pokažejo posnetek, ki to dokazuje," je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan apeliral na tiskovni konferenci v Budimpešti.

Savdski konzulat v Istanbulu.
Savdski konzulat v Istanbulu. FOTO: AP

Savdski novinar Džamal Hašokdži je izginil med torkovim obiskom na konzulatu, po domnevah turške policije pa je bil tam ubit. "Policija ugotavlja, da je novinarja ubila ekipa, ki je bila posebej zato poslana v Istanbul in je nato še isti dan odšla," je v soboto povedal neimenovani predstavnik turških oblasti.

Savdska Arabija je v četrtek sporočila, da je Džamal izginil, ko je zapustil prostore konzulata. Svetovalec turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana pa je te navedbe zavrnil. Kot je dejal, obstajajo videoposnetki, kako je Džamal vstopil v konzulat, ne obstajajo pa o tem, kako jih je zapustil.

Savdski novinar je izginil neznano kam.
Savdski novinar je izginil neznano kam. FOTO: AP

Hašokdži je med drugim pisal komentarje za ameriški časnik Washington Post. Bil je kritičen do nekaterih politik savdskega princa Mohameda bin Salmana in vpletanja Riada v vojno v Jemnu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
09. 10. 2018 07.38
+2
Sedaj nimajo kaj preiskovati, ko so ga pospravili. Saudska Arabija je bogata družinska država, ki si lahko dovoli, kar si želi. Ostali svet pa si ne upa niti migniti s prstom, zaradi finančnih ugodnosti, ki jih ima pri njih.
SuperBog=?lovk
08. 10. 2018 17.49
Spet ta Rijad?