Tujina

Turški uradnik trdi, da so Hašokdžijevo truplo razkosali

Istanbul/Riad, 16. 10. 2018 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
L.Š. / V.Š. / STA
Komentarji
63

Ameriški mediji poročajo, da neki turški uradnik trdi, da so Hašokdžijevo truplo po umoru na savdskem konzulatu v Istanbulu razkosali. Trdijo še, da naj bi Riad razmišljal o priznanju uboja, ki naj bi se zgodil po pomoti. Policija, ki je preiskovala konzulat, naj bi za umor že našla dokaz, je povedal neimenovan vir blizu preiskave.

Truplo pogrešanega savdskega novinarja Džamala Hašokdžija naj bi po umoru na konzulatu razkosali, poroča ameriški CNN.

Policija naj bi ob preiskavi na savdskem konzulatu v Istanbulu našla dokaz, da je bil Hašokdži tam umorjen, pa je za agencijo AP povedal neimenovan vir blizu preiskave. 

Turški preiskovalci preiskujejo tudi rezidenco savdskega konzula v Istanbulu. Ta naj bi že odpotoval v Riad, ali je bil odpoklican ali je bila njegova vrnitev vnaprej načrtovana, pa ni znano. 

Preiskava, ki so jo končali ponoči, je trajala devet ur, med njo so med drugim vzeli vzorce z vrta konzulata. Pri preiskavi konzulata so sodelovali tudi psi.

Pompeo gre tudi v Turčijo

V Turčijo bo po obisku v Riadu v sredo tudi prispel ameriški državni sekretar Mike Pompeo, ki se bo s turškim kolegom Mevlutom Cavusoglujem pogovarjal o dvostranskih in regionalnih vprašanjih, vključno s Sirijo. Napoved turškega ministrstva ne omenja primera Džamala Hašokdžija, vendar je Cavosoglu še pred potrditvijo obiska ameriškega državnega sekretarja v Turčiji dejal, da bo Pompeo turško stran seznanil s pogovori v Riadu.

Pompeo: ZDA in Savdska Arabija sta trdni in stari zaveznici

Zunanji minister ZDA Pompeo se je v Riadu sešel tudi s savdskim prestolonaslednikom, ki je ob tem dejal, da sta ZDA in Savdska Arabija "trdni in stari zaveznici".

"Z našimi izzivi se soočamo skupaj – v preteklosti, sedanjosti in prihodnosti," je pred srečanjem za zaprtimi vrati povedal Mohamed bin Salman. Oba sta bila po navedbah novinarjev, ki so spremljali Pompeov prihod, nasmejana.

Pompea je na krizni sestanek v Savdsko Arabijo poslal ameriški predsednik Donald Trump.
Pompea je na krizni sestanek v Savdsko Arabijo poslal ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: AP

Kot je pojasnila tiskovna predstavnica State Departmenta Heather Nauert, sta se ministra strinjala o "pomenu transparentne in poglobljene preiskave" v razumnem času.

Riad še vztraja, da je Hašokdži konzulat tudi zapustil

Riad za zdaj vztraja, da je savdski novinar Džamal Hašokdži, ki je 2. oktobra vstopil v prostore konzulata Savdske Arabije v Istanbulu, kjer je želel urediti dokumente za svojo skorajšnjo poroko, konzulat tudi zapustil.

Ankara trdi, da se to ni zgodilo. Turška policija je prepričana, da je novinarja ubila skupina 15 moških, ki so jih iz Riada posebej s to nalogo poslali v Istanbul.

Zaradi izginotja so se nekoliko zaostrili odnosi med Washingtonom in Riadom. Ameriški predsednik Donald Trump je Savdski Arabiji zagrozil s "hudo kaznijo", če se bo izkazalo, da stoji za izginotjem kritika režima v Riadu. Ta je zagrozil s povračilnimi ukrepi.

Erdogan: Turški preiskovalci še niso končali preiskave prostorov konzulata

Turške oblasti so sporočile, da bodo izsledki preiskave znani v dveh oziroma treh dneh. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je izrazil upanje, da bodo glede nepojasnjenega novinarjevega izginotja kmalu dosegli razumljivo pojasnilo.    

Erdogan je prav tako napovedal, da bodo preiskavo prostorov konzulata v Istanbulu nadaljevali, pod drobnogledom pa bo tokrat morebitna uporaba toksičnih materialov. 

Pompeo se je najprej srečal s kraljem Salmanom.
Pompeo se je najprej srečal s kraljem Salmanom. FOTO: AP

Oglasila se je tudi visoka komisarka ZN za človekove pravice Michelle Bachelet, ki je Savdsko Arabijo in Turčijo pozvala, naj razkrijeta vse informacije o izginotju novinarja. 

"Dva tedna je zelo dolgo obdobje, da na zelo verjetnem kraju kaznivega dejanja niso opravili popolne forenzične preiskave," je dejal Bachelet v izjavi. "Po mednarodnem pravu sta tako prisilno izginotje kot sodni umor zelo resni kaznivi dejanji in imuniteta se ne bi smela uporabljati za oviranje preiskav o tem, kaj se je zgodilo in kdo je odgovoren," je dodala. 

Savdijci naj bi pisali poročilo o Hašodžijevi smrti

Turški in savdski preiskovalci so ponoči zapustili savdski konzulat v Carigradu, kjer so opravili preiskavo v zvezi z izginotjem. To se je zgodilo po tem, ko so savdske oblasti po pritiskih mednarodne javnosti vendarle privolile v vstop turških forenzikov na območje konzulata. 

Policijski uradniki naj bi ob sončnem zahodu skozi vrata konzulata odnesli kupe papirjev in druge opreme. Pri tem se številni sprašujejo, katere dokaze, če sploh, lahko preiskovalci najdejo po skoraj dveh tednih izginotja savdskega novinarja. Še posebej ob dejstvu, da je bilo tik pred prihodom preiskovalcev na delu čistilno osebje, ki so jih z brisalci za tla in vrečami za smeti v rokah pred vhodom v konzulat ujeli fotografski objektivi.  

Televizija CNN poroča, da Savdijci pripravljajo poročilo, v katerem bodo priznali, da je bila Hašodžijeva smrt posledica "zaslišanja, ki je šlo v napačno smer". Po informacijah neimenovanega vira naj bi poročilo postreglo s sklepom, da je bila operacija izvedena nejasno in nepregledno ter da bodo 'krivci' tudi odgovarjali. Drug vir pa je potrdil, da je omenjeno poročilo še vedno v pripravi in da se vsebina lahko še spremeni. Medtem pa Hašokdžijeva družina vztraja pri mednarodni preiskavi izginotja.  

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zmaga Ukrajini ..
16. 10. 2018 22.55
+6
Očitno je sedaj v modi, da novinarje in novinarke ubijajo in streljajo kot zajce - letos marca slovaški Jan Kuciak, pred točno enim letom umor malteške novinarke Daphne Caruana Galizia, avgusta 2015 umor novinarke in snemalca v ZDA, letos v začetku tega meseca umor bolgarske novinarke Viktorije Marinove (zadnja omenjena primera naj ne bi bila povezana z njihovim delom), maja letos je izginil ruski novinar Arkadij Babčenko (no, ta se je kasneje spet srečno pojavil, bogve kaj se je v resnici dogajalo). Leta 2017 je bilo na svetu ubitih 81 novinarjev. Precej visoka številka.
VolkBrenin
16. 10. 2018 22.40
+5
še eno podobnost ima s svojim tudi pokojnim bratrancem dodijem...ta se je želel poročiti z dijano...pa so ga pospravili briti ...Jamal je šel po ločitvene dokumente na saudsko ambasado v turčiji ( le tam ni jih lahko dobil ) ...da bi se lahko poročil z žensko ...ki ga je čakala pred ambasado...
VolkBrenin
16. 10. 2018 22.42
+4
popravek ...le tam Bi jih lahko dobil ...in govora je o konzulatu seveda...
Zmaga Ukrajini ..
16. 10. 2018 22.57
+1
Ali je ta Khasoggi v žlahti z onim orožarskim multimilijarderjem Adnanom? Ne vem ali je sploh še živ.
VolkBrenin
17. 10. 2018 09.52
+1
Comanchee...drži...evo malo več o Jamalu če te seveda zanima. ..njegov ded muhamed/ turek poročen s savdijko je bil osebni zdravnik "utemeljitelja " saudske arabije kralja abdulaziza al sauda. in drži , bil je nečak kontraverznega miljarderja/ kralja orožja/ adnana...Prav tako je bratranec dodija al fayeda ...adnan/ orožje in Iranske odmevna zgodba 80.let / .... prvič je Jamal prisel navzkriž z oblastjo saud ...ko je pisal proti Ibn Taymiyyu iz 13. stoletja za katerega pravijo , da je oče vehabizma...potem je delal za saudsko obveščevalno in ameriško/ ko je bil v afaganistanu...Nato je postal svetovalec kontraverznega turkija al faisala ki je bil saudski ambasador v zda / 2007 ...vrnil se je v arabijo in spet postal urednik kjer so ga že/ zgoraj / vrgli iz službe zaradi pisanja kontra vehabizma v al watanu/ casopis...spet so ga zaradi preveč simpatiziranja odslovili ...in je za kratek čas ustanovil svoj tv kanal/ za mb - muslimanski bratje...saudijci so kanal takoj ugasnili...Bil je najbolj vpliven arabski politični komemtator/ preko 2.miljona sledilcev samo na twiterju...Letos je ustanovil stranko - demokracija za arabce zdaj...Res je bil v 80.in 90 .tudi prijatelj bin ladna...vedel je za vse skrite dogovore med dr.saud in al kaido...po 11.spet. se je distanciral od osame bin ladna ..Takrat je podpiral idejo - islam povsod...Če bi gledali zadnja leta delovanja je postal zagovornik " demokracije " in pravic za ženske v arabskem svetu / seveda je potrebno vedeti da vseeno z očmi arabca ..ker kot vnet zagovornik muslimanske bratovščine še vedno v tem segmentu ostaja enak ...torej bi to.bil le izgovor za prevzem oblasti v rijadu s strani MB...mogoče še to ...njegov varuh je bil zgoraj omenjeni turki al faisal / šef saudske obveščevalne od 1977 do 10 dni pred napadom na dvojčka ko so al faisala odslovili..in ta isti turki al faisal ambasador v zda...itd itd ...Trump bo verjetno mižal ob nabavi saudov ruskega s 300 ...erdogan za isto reč dobi trumpove sankcije ..In v tej zgodbi da je kaos popln je turčija v bistvu zaveznik irana ....itd itd ...
Zmaga Ukrajini ..
17. 10. 2018 10.41
+1
Se mi je zdelo - cela hobotnica. Hvala😊
VolkBrenin
17. 10. 2018 13.29
+2
res je...zelo zapleteno...Še mini zanimivost ob teh dogodkih...Pompeo je Rijad zapustil z nasmeškom/ zadovoljen...Le nekaj ur pred njegovim prihodom v rijad je saudska arabija " donirala " 100 miljonov dolarjev direkt v usa ( za ureditev razmer v siriji - morš mislit ja ..)...vir : the new york times...
detect
16. 10. 2018 22.22
+0
a razkosal so ga ,a ja.
VolkBrenin
16. 10. 2018 22.44
+1
ena od variant...jih je več..konzulat je prebeljen znotraj še pred prihodom preiskovalcev ...
joze-j
16. 10. 2018 22.12
+23
Saudijci so v tuji državi ubili sebi nezaželeno osebo, to je sedaj dejstvo. Koliko držav bo izgnalo njihove diplomate, oziroma se bodo držali načel ob primeru Skripalo. Pa da vidimo.
VolkBrenin
16. 10. 2018 22.35
+9
nihče ne bo odgovarjal..Morali bi seveda saudijci...pa ne bodo - pogovori potekajo tisoc na uro ..Zakaj ne ? ker je trumpelj na strani saudijcev ..V jemnu zaradi saudijcev umira 13 milijonov ljudi od lakote ...in skoraj ni nobene info o tem ...nihče ne obsoja...se zgraža...itd ...
User416781
16. 10. 2018 21.55
+4
Čez dva tedna nihče več ne bo govoril o tem...
VolkBrenin
16. 10. 2018 22.09
+9
v geopolitičnem smislu je tole vihar nad viharji...Beri kake tuje medije...pomembnezi letajo eden do drugega na sestanke kot cebele ...Že dejstvo kako je trump hipno poslal pompea v rijad in turčijo pove dovolj...Pa še kako pomembne reči so zadaj ...ZELO pomembne ...
VolkBrenin
16. 10. 2018 21.46
+6
Jamal Khashoggi... bratranec Dodija al Fayeda /Dijanin partner....sin zdravnika prvega saudskega kralja ...direktna veza in prijateljstvo z Bin Ladnom in al kaido še veliko pred 11.septembrom...človek , ki je definitivno vedel vso resnico o rušenju dvojčkov / upam da ni bil zadnji / in samo s to potezo bi lahko v nekaj stavkih zrušil oblast v Rijadu...novinar in urednik...disident za saudijce , podpornik muslimanskega bratstva / ki jih je želel spraviti na oblast v arabiji in izriniti sedanjo ki ji je sveta alfa in omega vehabizem ...clovek ki je imel namen spremeniti arabski svet ...v plus se mu lahko šteje...da je spremenil mnenje izpred 20 let in podpiral vse svoboščine za arabski svet in ženske...ki jih pozna zahod in jih podpiral/ propagiral tudi iz zadnje službe v usa kjer je delal verjeli ali ne pri Washington Post...in pisal kritično proti sedanji obkasti v saudski arabiji...Sodeloval z obvešcevalnimi usa , britanije in saudske...Ubit s strani arabije tako rekoč vsem na očeh ( lahko bi ga povozil avto. ...padel po stopnicah...itd ) ..in to samo zato, ker se saudijci to upajo , ker me trump na njihovi strani ( obema je bil ravno kontra ...) ..itd itd ...Verjetno je velik razlog ravno njegovo vedenje vsega v detalje o al kaidi , bin ladnu ...predvsem pa zelo natančno vse o 11. septembru...
VolkBrenin
16. 10. 2018 21.50
+4
no ..velik razlog je tudi njegova želja spremeniti oblast v arabiji...na čelo postaviti muslimanske brate in odsloviti vehabiste...precej kompleksna zadeva - to.njegove življenje in delo ...
VolkBrenin
16. 10. 2018 21.52
+7
med tem pa pompeo najprej v riad ( tam so krivci ) in direkt k erdiju...da bodo vsaj izjave priblizno enake ...za javnost...
iga_biba
16. 10. 2018 21.43
+2
Še kar o Hašošiju?? kako da vam ni uspelo poslovenit ostalih priimkov?
kajpavzdevek
16. 10. 2018 21.38
+13
Da so ga razrezali že vemo od 1.dne ! Zanima me kazen morilcem in naročiteljem ??
VolkBrenin
16. 10. 2018 21.54
+7
kazni ne bo ..morilcev je bilo 15 iz arabije...uradna verzija je , da so ga želeli samo " zaslišati " pa jim je nekaj " spodletelo " ...Brez heca ...Lahko preveriš ...
jankomat
16. 10. 2018 21.38
+10
valjda ne bodo priznali trumpu.Vdrjetno j enovinarju parkrat spodrsnilo in vsakič je padel na nož.saudijci lažnivi -pobijate novinarje,financirate isiS,pobijate v jemnu civiliste in potem se greste neke dobrotnike .a vas alah tako uči? .
sonofabitch
16. 10. 2018 21.27
+25
Verjetno se ni strinjal, da je islam religija miru pa so mu poskušali dopovedat, da je.
VolkBrenin
16. 10. 2018 22.51
+3
o miru v islamu se da razpredat ure...Dejstvo - vehabizem / saudska arabija glavni promotor/ je nevaren ...isil so vehabisti...MB / muslimanski bratje so povsem druga zgodba ...In da ne bo pomot ...nisem vernik niti simpatizer...Lep primer imaš v bosni...kjer so muslimani...pa vehabistov sploh ne prenašajo in jih sovražijo...Problem nastane , ker ima arabija saudska seveda ....denar ...veliko denarja ...in s tem denarjem so že davna 60 ali 70.leta gradili džamije v belgiji...z žegnom belgijskih obkasti / so že vedeli zakaj ...in te džamije " poučujejo " vehabizem...itd itd...
DeycoSI
16. 10. 2018 21.25
+12
Očitno je elita povsod o svetu zaščitena! Vsi novinarji, priče, nevem kdo govorijo eno, akterji pa drugo... In nič se ne zgodi. Kje je potem sploh še smisel boja z mlinin na veter? Bolje tuliti z volkovi, maš vsaj kaj od tega! Katastrofa!
DeycoSI
16. 10. 2018 21.26
+2
dr.Megla
16. 10. 2018 21.08
+10
Skuhali turški golaž in ga pojedli, mljac, mljac
FlatyEric
16. 10. 2018 21.06
+26
Po nesreči je v Turčijo 20 tepiharjev in po nesreči so bili na konzulatu ravno takrat, ko je novinar prišel po papirje. Po nesreči ga je nekdo po betici in še bolj po nesreči so ga razkosali. Seveda pa mi to verjamemo. Bravo arabi.
deltex
16. 10. 2018 21.06
+30
Po pomoti so ga ubili in po pomoti razkosali...pa saj ni kos mesa. Ti Arabci so res eni usekanci, ampak dokler imajo nafto in denar so z ZDA prijatelji za vedno...
zinaaziza
16. 10. 2018 20.59
+32
seveda je zapustil konzulat in to v vrečah
FCL
16. 10. 2018 20.57
+26
Halal kaj pa...vsi te rjuharji bradati so isto, samo klati se znajo, če jim. Kaj ni všeč! In to eu uvaža ter se potem čudi pokolom z noži povsod, halo!?!??
Zmaga Ukrajini ..
16. 10. 2018 20.54
+12
"Recep Tayyip Erdogan pa je izrazil upanje, da bodo glede nepojasnjenega novinarjevega izginotja kmalu dosegli razumljivo pojasnilo". Razumljivega pojasnila ne bo nikoli. Savdijci si bodo izmislili nekaj približno verjetnega, in to je to. Ostalo bo stvar špekulacij. Če bi Turki res želeli raziskat izginotje novinarja, bi morali takoj odreči gostoljubje Savdijcem in jim odvzeti diplomatsko imuniteto, da bi lahko prišli na njihov konzulat in naredili "premetačino". Ampak to bi bil pomenilo tako hud napad na "diplomacijo" in kršenje diplomatske imunitete, da si tega ne bi drznila storiti nobena država, niti Amerika. Žal tudi novinarjevo življenje ni vredno poslabšanja mednarodnih odnosov. To je realnost.
pizzamargerita
16. 10. 2018 21.14
+0
erdoganov in savdijski rezim se v nicemer ne razlikujeta. oboji so islamisti in oboji preganjajo oporecnike. zato turki seveda tu ne bodo nikoli nicesar nasli. Ker so ga skupaj bratsko pospravili.
Zmaga Ukrajini ..
16. 10. 2018 21.26
+12
Prav posebne razlike res ni, še posebej kar se tiče omejevanja svobode govora. Ampak verjami, da Savdijci niso rabili nikogar za pomoč. Pa tudi Američani se ne bodo ravno pretegnili, da bi bilo "zadoščeno pravici". Seveda pa se bodo na vse pretege pretvarjali, da želijo izvedeti resnico in krivca kaznovati, ampak epiloga na koncu ne bo.
MrKritik77 .
16. 10. 2018 20.36
+13
Kako zmešan je postal ta svet, da je Turčija manj nora udeleženka v sporu dveh držav?
kajpavzdevek
16. 10. 2018 20.21
+0
kot v Titovih cajtih ko so ljudje izginjali
Franci Luzar
16. 10. 2018 20.32
+3
Tito je bil bolj previden in je dal pobiti,Sory likvidirati celo Družino,
Ka pa mislis
16. 10. 2018 21.36
-2
edino pravilno. izdajalcem ni mesta na svetu
Diva15
16. 10. 2018 19.44
+55
Izjava leta. "Ubili so ga po pomoti."
Franci Luzar
16. 10. 2018 20.35
-16
isto kot OF,kar je za OF,obstaja kar proti izgine,beri Hudajama,Kočevski brezen, Crnigrob,in podobno
Borec21
16. 10. 2018 20.43
+19
Bela garda črnorokci to pa so bili angeli pod prisego fašizma
mackintosh
16. 10. 2018 21.27
+2
franci luzar zelo verjetno potomec gnusnih belih izdajalcev. deratizacija žal ni uspela.
mackintosh
16. 10. 2018 21.42
-1

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.