Tujina

'Prosim, povejte nam končno, kaj želite'

Bruselj / Strasbourg / Berlin, 16. 01. 2019 12.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
70

EU je v prvih odzivih na glasovanje v Londonu sporočila, da jo skrbi nevarnost brexita brez dogovora. Urejen brexit ostaja naša absolutna prioriteta, a tveganje brexita brez dogovora se še nikoli ni zdelo večje, pa je v Strasbourgu ocenil glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je britanske voditelje pozval, naj vnovič razmislijo o svoji strategiji. Zavrnitev ločitvenega sporazuma EU in Združenega kraljestva v britanskem parlamentu povečuje tveganje neurejenega brexita, pa je opozoril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Barnier: Urejen brexit ostaja absolutna prioriteta

Urejen brexit ostaja naša absolutna prioriteta, a tveganje brexita brez dogovora se še nikoli ni zdelo večje, pa je danes v Strasbourgu ocenil glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier. Ob tem je izpostavil, da je na potezi britanska stran, da je prezgodaj za oceno posledic glasovanja v Londonu in da ne želi ugibati o različnih scenarijih.

Glavni pogajalec unije je spomnil, da se 29. marec, ki ga je za izstop sama izbrala britanska stran, hitro bliža, in opozoril, da se danes, zgolj šest tednov do tega datuma, tveganje brexita brez dogovora zdi večje kot kdaj koli.

Barnier je po govoru na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu, v katerem je ponovil dobro znana stališča unije, požel bučen aplavz, ki po besedah predsednika parlamenta Antonia Tajanija kaže na izjemno zaupanje, ki ga uživa.

Tajani je sicer izpostavil, kar je v torek dejal tudi predsednik Evropskega sveta Tusk, da sta v Londonu dve negativni večini - proti dogovoru in proti brexitu brez dogovora, ni pa nobene pozitivne večine. Tudi on je poudaril, da je na potezi London.

Barnier je sicer med drugim ponovil, da se je unija pripravljena pogajati in spremeniti svoja stališča, če bi britanska stran spremenila svoja temeljna pogajalska stališča, kar je sprožilo ugibanja glede možnosti odpiranja ločitvenega sporazuma in politične izjave.

Glavni govorec Evropske komisije Margaritis Schinas je nato v odzivu na ta ugibanja zatrdil, da unija ločitvenega sporazuma ne bo odpirala, a nakazal, da je odpiranje politične izjave mogoče, pri čemer pa mora biti najprej jasno, kaj hoče britanska stran.

Britanske poslance po zavrnitvi dogovora o brexitu danes čaka glasovanje o nezaupnici vladi.
Britanske poslance po zavrnitvi dogovora o brexitu danes čaka glasovanje o nezaupnici vladi. FOTO: Thinkstock

Evropsko komisijo je v jutranji razpravi o brexitu v Strasbourgu zastopal prvi podpredsednik Frans Timmermans, ki je dejal, da je bilo glasovanje britanskega parlamenta "kristalno jasno" in da je zdaj treba gledati naprej.

Opozoril je, da nihče ne sme gojiti iluzij: brexit prinaša škodo in dolžnost vseh strani je, da to škodo čim bolj omejijo. Tudi on ni želel ugibati o scenarijih, ponovil je, da se je treba pripraviti na vse možnosti.

Tudi romunska državna sekretarka za evropske zadeve Melania Ciot je v imenu romunskega predsedstva ocenila, da se je z zavrnitvijo ločitvenega sporazuma v britanskem parlamentu verjetnost neurejenega brexita povečala.

Ta scenarij bi imel po njenih besedah resne posledice za vse, še zlasti za Združeno kraljestvo, soočenje s temi posledicami pa bi terjalo enako enotnost in odgovornost članic in institucij EU, kakršno so te izkazovale doslej.

Ciotova je še izpostavila, da je izid v Londonu težko pojasniti in da ne pomeni konec igre. Potrdila je, da nova pogajanja ne pridejo v poštev in da unija nadaljuje ratifikacijski proces, ter pozvala britansko stran, naj prav tako konča ratifikacijski proces.

Ker je končni rezultat negotov, je treba nadaljevati priprave na vse scenarije, tudi na možnost brexita brez dogovora, česar unija sicer ne želi, a se bo dobro pripravila tudi na to možnost, je še poudarila Ciotova v imenu romunskega predsedstva.

Theresa May
Theresa May FOTO: AP

Evropski poslanci so izpostavljali zmedo in neenotnost v britanski politiki ter ponavljali, da je na potezi britanska stran. Številni so menili, da je čas, da dobijo spet besedo ljudje, in številni so podprli podaljšanje dveletnega roka za brexit, ki se izteče 29. marca.

"Prosim, povejte nam končno, kaj želite," je Britance pozval vodja najvplivnejše politične skupine, desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber, ki je v luči evropskih volitev ljudem položil na srce, naj ne sledijo nacionalistom in egoistom, ker da so lažnivci. Bolje je reformirati kot zapustiti ali uničiti EU, je še izpostavil.

Če ni politične večine, je treba spet vprašati ljudi, na novih volitvah ali na referendumu, je menil predstavnik druge največje skupine, evropskih socialdemokratov (S&D) Roberto Gualtieri. Njegova skupina bi podprla podaljšanje roka za brexit, a v jasnih okoliščinah, saj to ne sme biti zapravljanje časa, je dodal.

Sopredsedujoči Evropskim konservativcem in reformistom (ECR), britanski konservativec Syed Kammall je izpostavil problem vrzeli v percepciji na obeh straneh Rokavskega preliva ter unijo pozval k prožnosti in dodatni pomoči za zagotovitev ratifikacije ločitvenega sporazuma v Britaniji. Britansko percepcijo je ponazoril z verzom iz pesmi skupine Eagles Hotel California, da se lahko iz hotela odjaviš kadar koli, a oditi ne moreš nikdar.

Vodja liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt je pripomnil, da se je brexit začel kot notranji boj torijcev, danes pa je eksistencialni problem Britancev, ter pozval k čezstrankarskemu sodelovanju v Združenem kraljestvu. Opozoril je, da se roka za brexit ne bi smelo podaljšati dlje kot do evropskih volitev.

Evropski poslanci so med drugim tudi kritizirali "cirkus v Westminstru" in kako je "mala elita ugrabila prihodnost države" ter opozarjali, da je prepozno za strankarske politične boje in osebne ambicije, temveč je treba poiskati konstruktivne predloge.

Nekateri so Britancem zagotovili, da bi jih sprejeli z odprtimi rokami, če bi se odločili vrniti.

Tudi Timmermans je ob koncu razprave poudaril, da ni nikdar skrival, da bi raje videl, da Britanci ostanejo, a dodal, da je seveda odločitev v rokah Britanije. Končal pa je z verzom Rolling Stonesov: "Ne moreš vedno dobiti, kar hočeš. A če se potrudiš, lahko včasih dobiš, kar potrebuješ."

V povezavi s podaljšanjem roka za brexit, ki se zdi po zavrnitvi ločitvenega sporazuma v Londonu zelo verjetno, je glavni govorec komisije Schinas danes v Bruslju spomnil, da je za kaj takega najprej potrebna prošnja Združenega kraljestva z opredelitvijo razlogov za ta korak, česar še ni, nato pa tudi soglasna odločitev 27 članic EU.

Merklova po zavrnitvi dogovora o brexitu: Še je čas za pogajanja

Spodnji dom britanskega parlamenta je v torek z veliko večino zavrnil dogovor, ki je bil dosežen med vlado Mayeve in EU in ki naj bi uredil tako ločitvena vprašanja kot uredil določene prihodnje odnose. Velika Britanija naj bi povezavo zapustila 29. marca. Če dogovora ne bo, potem Združeno kraljestvo čaka kaos v prihodnjih odnosih z EU, najpomembnejšim zunanjim trgom, in velika negotovost v odnosih s tretjimi državami. Enako bo veljalo tudi obratno za odnose članic EU z Otokom.

Nemška kanclerka Angela Merkel je po torkovi zavrnitvi dogovora o brexitu v britanskem parlamentu danes dejala, da "je še čas za pogajanja". "Ampak zdaj čakamo, kaj bo predlagala premierka," je dejala Merklova in izrazila veliko razočaranje zaradi odločitve britanskega parlamenta.

Merklova je pred začetkom zasedanja zunanjepolitičnega odbora bundestaga tudi spomnila, da je britanska premierka Theresa May sama napovedala, kaj naj bi sledilo zavrnitvi dogovora, ki so ga dosegli britanski in evropski pogajalci.

"Želimo karseda zmanjšati škodo, ki pa bo zaradi izstopa Velike Britanije vsekakor nastala. Zato bomo vsekakor poskušali najti urejeno rešitev," je še dejala Merklova.

Opozorila je sicer, da je nemška vlada pripravljena tudi na scenarij, da tovrstne "urejene rešitve" ne bo, torej da bi prišlo do brexita brez dogovora. V ta namen bo bundestag v četrtek obravnaval zakonske predloge, ki bodo začeli veljati, če bo Združeno kraljestvo iz Evropske unije izstopilo brez dogovora.

Britanski analitik zavrnitev ločitvenega sporazuma z EU označil za mater vseh porazov

"To je mati vseh porazov. Nikoli še nismo bili priča čemu takšnemu," je o torkovem glasovanju, na katerem je proti dogovoru o brexitu glasovalo 432 britanskih poslancev, le 202 pa sta ga podprla, menil britanski analitik Tim Oliver z inštituta za diplomacijo in mednarodne študije, ki deluje v okviru londonske univerze Loughborough. To se je zgodilo, ker si Mayeva od takrat, ko je začela mandat, ni prizadevala za konsenz v britanski politiki, temveč je ubrala centraliziran pristop do pogajanj o brexitu, je ocenil.

Srčiko problema Oliver vidi v tem, da smo tudi na splošno v spodnjem domu britanskega parlamenta redko priča konsezualni politiki, kakršna je značilna za druge demokracije in tudi druga področja britanskega političnega življenja. "Večinski sistem v poslanski zbornici generira pristop 'zmagovalec pobere vse', pri čemer se vladi ni treba posvetovati z nikomer in tako preprosto nadzira proces."

Torkova zavrnitev ločitvenega sporazuma z EU je "mati vseh porazov", pa je ocenil britanski analitik Tim Oliver. Po njegovem je poraz posledica tega, da si premierka Mayeva ni prizadevala za konsenz v britanski politiki. Stabilne poti za prihodnost za zdaj ne vidi. Najverjetnejša sta brexit brez dogovora ali nov referendum.

Analitik je prepričan, da bo britanska vlada preživela današnje glasovanje o nezaupnici, ki so ga zahtevali laburisti. "Če kaj zagotovo poenoti Konservativno stranko in ulstrske unioniste (DUP), je to vodja laburistov Jeremy Corbyn," je ponazoril. Po njegovem je zato treba biti pozoren, kaj bodo storili laburisti, potem ko bodo na glasovanju utrpeli poraz. Pojasnil je še, da laburisti podpirajo nov referendum o brexitu, čemur pa evroskeptik in zagovornik brexita Corbyn ni naklonjen.

Po mnenju analitika ni prav veliko možnosti, da bi do konca marca, ko je predviden izstop Velike Britanije iz povezave, našli trajnostno rešitev glede brexita, vsaj ne takšne, ki bi jo podprla tudi EU.

"Mislim, da je verjetno, da EU ponudi začasno podaljšanje, s čimer bi pridobili čas," je ocenil Oliver. Dodal je, da tako za zdaj na mizi ostajajo vsi scenariji - brexit brez dogovora, začasno podaljšanje postopka po 50. členu pogodbe o EU, splošne volitve in umik postopka po 50. členu. Najverjetnejša pa sta brexit brez dogovora in nov referendum.

Obe strani bosta tako po oceni Oliverja zdaj okrepili priprave na to, da bo Združeno kraljestvo povezavo zapustilo brez dogovora, ob tem pa se bo razplamtela razprava o novem referendumu. Analitik je ob tem pripomnil, da doslej sploh še ni bilo govora, o čem bi sploh odločali a novem referendumu, kdaj naj bi bil in kdo bi vodil katero kampanjo. "A drugi referendum najverjetneje ne bi popolnoma rešil vseh težav, ki so privedle do prvega referenduma leta 2016," je poudaril.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

samuray1
16. 01. 2019 19.34
+1
Šele takrat ko bo Anglija zapustila EU bo veselo. Takoj bo Anglija skupaj z ZDA začela podpirat secesioniste v Španiji,Italiji,Franciji pa tudi v Nemčiji ker Bavarci bi se takoj odcepili. Poleg tega Nemčija bo avtomatsko dobila v roke korenček in palico,Francija se bo začela napihovat,enako Italija in Španija... Skratka ravnovesje bo do tal porušeno in nastopil bo čas veselic,toda Avseniki ne bodo sfolgal.
puspan
16. 01. 2019 20.36
Bavarci bi se takoj odcepili ???? Si ti nore gobe jedel? Se pa res spoznaš na nemške zadeve. Da nisi ti kakšnega AfD-jevca preveč poslušal.
samuray1
16. 01. 2019 20.42
Saj nore gobe so pogojno užitne,le pripravt jih moreš znati. Bavarci že dolgo sanjajo o odcepitvi,to bi ti moral vedet.
puspan
17. 01. 2019 20.34
Ko sem to včeraj povedal dolgoletnemu prijatelju, ki je že drugi mandat poslanec bavarskega Landstaga, kaj nekateri pri nas pišejo, se je samo sladko nasmejal in rekel, da to ni vredno komentarja.
BUONcaffee
16. 01. 2019 18.31
+1
Po eni strani dam tudi Mayevi prav. Če smo realni EU tudi ne ve kaj bi rad, sploh ko gre za demokracijo- primer Barcelona, pravo- primer piranski zaliv, Šengen- primer Avstrija. Naštel sem lih te tri kateri vsi poznate, lahko pa bi našteval v nedogled, a ni smisla. Sedaj kdo se dela da ne ve kaj hoče????? Tudi EU kot take nima pojma kaj bi rada imela. Važno da so politiki polni denarja in zavajajo ljudi.
Chavez2
16. 01. 2019 16.46
+1
A Londonistan gre iz EU?
BUONcaffee
16. 01. 2019 15.58
-1
Tudi naš Šarec ne ve kaj hoče.
nadali
16. 01. 2019 15.56
+4
Anglezi pa kot Angleži... Ne vedo kaj bi sami s sabo....
puspan
16. 01. 2019 16.15
+1
Točno, ker so oni bolj specializirani za druge.
nadali
16. 01. 2019 15.54
+2
Mislim da take Europe, kot bi si jo vsi, ki smo vključeni v EU želeli imeti nikoli ni bilo in je nikoli ne bo... Vse kar je nastalo iz EU je umazana igra voditeljev in EU poslancev v Bruslju, ki za svoje spletke prekleto dobro živijo na račun naroda..
Pikabalonca
16. 01. 2019 15.39
-1
Oni točno vedo kaj hočejo, Evropa pa ne ve kaj bi saj ni nikoli rešila enega samega problema niti pred svojim pragom vedno so poklicali prijatelja Angležev in svojega strica ZDA da zadevo uredi namesto njih..? Evropa nikoli ni rešila ničesar in tudi nikoli ne bo bo pa večni problem Evropejcev dokler se ne zamenja ta umazana za Evropejce škodljiva garnitura v BRUSLJU od A do Ž
gozdar1
16. 01. 2019 16.37
+0
Že od 2. svetovne vojne ni bilo vojaškega spopada med evropskimi državami, torej je osnovno nalogo opravila (za balkan pa brusel ni kriv). Za kaj resnejšega pa mora evropa najprej postat bolj enotna z manj soliranja posameznih držav.
M_teorija
16. 01. 2019 15.26
+4
Tem tud Vili z dakoplačevaci se ne damo ne more več pomagat!?
M_teorija
16. 01. 2019 15.21
+3
Sam tulk naj mirkajo, da Betki ne bo 👑 z glave pala!?
Zmaga Ukrajini ..
16. 01. 2019 16.50
-1
++++++ no, mislim da se tega ni za bat. Vsaj upam, hehehehe
M_teorija
16. 01. 2019 15.20
+4
S Irci, škoti, pa valižani si pa manejo roke!?
Zmaga Ukrajini ..
16. 01. 2019 14.59
+2
Uf, gledam kako Mayevo "koljejo" v Westminstru. Če bo tole preživela - fizično komaj, politično pa po mojem nikakor.
M_teorija
16. 01. 2019 15.27
+3
mptour
16. 01. 2019 14.46
+27
Nagnat in izolirat. Najbolj hinavski narod. Razn hrčkov.
Miha Utenkar
16. 01. 2019 14.03
+28
Brexit je bil pred 10.000 leti, ko je naraščujoče morje začelo poplavaljati in ločilo Anglijo od Evrope...
brabusednet
16. 01. 2019 14.01
+58
Oni bi uživali ugodnosti vplačali pa nič.Nagnat jih je treba po hitrem postopku pa vize uvest.
Shisui
16. 01. 2019 14.46
+14
To smo realno mi. Več kot UK v EU vplačata le Francija in Nemčija.
Sputnik
16. 01. 2019 13.51
+2
če grejo ven jim ne bo potrebno se z migranti jajčkat kar je en velik plus
reaf
16. 01. 2019 14.31
+17
Od kod pa teb ta informacija? Iz UK se zaradi brexita izseljuje izobražen kader, njihova mesta pa polnijo slabo ozobraženi migranti ... So takoj zavohal priliko!
razocarani
16. 01. 2019 15.05
+7
nikoli ne morejo tako zapreti dostope da ne bi migranje rinili k njim,se vec jih bo prislo ,sicer pa jih imajo ze toliko da bodo kmalu v manjsini ,,in to iz vseh bivsih kolonij ,,kako pa so ti bivsi potomci suznjev sovrazno nastrojeni do teh nadutih arogantnih ,morilskih anglezev si lahko samo mislite ,,tudi mi bi morali biti saj so nam ukradli velik kos ozemlja in ga podarili italjanom ,,in to po prvi in drugi vojni ,,pa so bili taljancki na sovrazni strani ,,ja taki so ti anglezi ,,in nasa politika jim tako leze v rit ,,
aazz
16. 01. 2019 13.40
+17
saj sami ne vedo.
puspan
16. 01. 2019 13.49
+66
Predobro vedo, kaj hočejo. Hočejo prosti trg, nič vplačevati, veliko ven jemati, nobenega begunca in nakup poceni nepremičnin, še posebno v Sloveniji, po možnosti v Prekmurju za angleške hokejiste.
Sputnik
16. 01. 2019 13.50
+18
puspan
16. 01. 2019 13.58
+18
Sedaj pa se poslavljam, ker grem na ogled Kobalove komedije v Celje.
ivan res grozni
16. 01. 2019 14.10
+8
prašek
16. 01. 2019 13.40
-8
Spoštovani tovariši in tovarišice, želim vam zelo dober dan !!!
prašek
16. 01. 2019 13.40
+1
Kot je spodaj omenil Frane Šajn, kaj mislite o zidu v Rokavskem prelivu ????
prašek
16. 01. 2019 13.41
-3
puspan
16. 01. 2019 13.51
+7
Tu bi pa še naša gradbena podjetja lahko sodelovala s kvalitetnim cementom in nirosta armirano konstrukcijo, ki bo zdržalo najmanj 100 let.
RONDO25
16. 01. 2019 13.34
+7
Ne vejo nic povedat..ker so vsi pod vplivom alkohola.!
Tomaz1980
16. 01. 2019 13.30
+21
Hmmm kaj želimo??? Politika to sprašuje ali kdo?? Povem odgovor politiki??? DA NEHATE KRASTI POŠTENIM DELOVNIM LJUDEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ivan res grozni
16. 01. 2019 14.11
-2
Tomaz1980
16. 01. 2019 14.21
+2
gozdar1
16. 01. 2019 16.40
+1
Ne gospod grozni, dotični je samo slovenec, ki so mu za njegove težave vedno drugi krivi.
deratizacija
16. 01. 2019 13.23
+3
Vsa beda politike!
poneumljanje
16. 01. 2019 13.49
+3
LINEX je pomagal, nekaj časa je bil mir, zdaj je potrebno terapijo ponovit !