Tujina

Tusk izpostavil resnost razmer v Britaniji

Bruselj, 12. 12. 2018 15.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Voditelji članic EU nameravajo v četrtek poslušati oceno britanske premierke Therese May, nato pa brez nje razpravljati o položaju in sprejeti sklepe. Ker se čas izteka, bodo razpravljali tudi o pripravah na scenarij brez dogovora o brexitu, je poudaril Tusk, ki izpostavlja resnost razmer v Združenem kraljestvu.

"Glede na resnost razmer v Združenem kraljestvu naj začnem z brexitom. Namera je, da bomo poslušali oceno britanske premierke," je predsednik Evropskega sveta Donald Tusk začel tradicionalno pismo voditeljem pred vrhom.

Po ponedeljkovi preložitvi glasovanja o dogovoru o brexitu za nedoločen čas zaradi pomislekov glede varovala za preprečitev trde meje na irskem otoku čaka britansko premierko Thereso May drevi glasovanje o nezaupnici v stranki torijcev.

V EU ob tej novi britanski drami izpostavljajo, da so pogajanja končana in da ločitvenega sporazuma nikakor ne bodo odpirali, da pa so pripravljeni Mayevi pomagati zagotoviti ratifikacijo sporazuma.

Tusk je izrazil resnost razmer v Veliki Britaniji.
Tusk je izrazil resnost razmer v Veliki Britaniji. FOTO: AP

Če bo drevišnjo nezaupnico politično preživela, lahko Mayeva po neuradnih navedbah v četrtek v Bruslju v pomoč pri ratifikaciji pričakuje "diplomatsko kozmetiko", na primer kakšno politično ali pojasnjevalno izjavo.

Ob tem se sicer že pojavljajo tolmačenja Tuskovih navedb v pismu voditeljem o tem, da bo vrh sprejel sklepe o brexitu, češ da naj bi bila to ta pravna zagotovila, ki jih želi britanska stran.

V osnovi naj bi šlo pri teh zagotovilih sicer za to, da se dodatno pojasni, da ni temeljna namera, da sporno varovalo glede irske meje začne veljati, temveč da bodo storili vse, da se v pogajanjih o sporazumu o prihodnjih odnosih doseže ustrezna rešitev.

EU in Združeno kraljestvo sta se za preprečitev trde meje na irskem otoku in s tem ohranitev velikonočnega sporazuma dogovorila o rezervni rešitvi za primer, da ne bi našli rešitve v pogajanjih o sporazumu o prihodnjih odnosih.

Theresi May se maje stolček.
Theresi May se maje stolček. FOTO: AP

To varovalo, poznano po angleškem izrazu "backstop", predvideva vzpostavitev enotnega carinskega območja EU in Združenega kraljestva, poleg tega pa bi za Severno Irsko še naprej veljala nekatera pravila notranjega trga.

Kako v Bruslju spremljajo britanski politični kaos?

V Bruslju po navedbah evropskih diplomatskih virov politični kaos na Otoku spremljajo z mešanico začudenosti, naveličanosti in zdolgočasenosti ter izpostavljajo očitno britansko nerazumevanje realnosti.

Mayevo, ki je bila sicer pred referendumom o brexitu proti izstopu Britanije iz unije, v Bruslju nekateri viri opisujejo kot tragičen lik, ki pospravlja črepinje po brexitovski zabavi Borisa Johnsona in drugih.

V Bruslju neuradno izpostavljajo tudi, da bo moralo na britanski strani počasi le dozoreti spoznanje, da sta na voljo dve možnosti: brexit z dogovorom ali brexit brez dogovora.

O raznih hipotetičnih scenarijih – možnosti podaljšanja dveletnega obdobja za brexit po 50. členu pogodbe EU, ki opredeljuje izstop iz unije, ali o možnosti, da brexita sploh ne bi bilo, na tej točki nihče noče ugibati.

Na vrhu tudi o drugih temah, a v ospredju bo brexit

Brexit bo po pričakovanjih zasenčil vse druge teme vrha, med katerimi so migracije, večletni evropski proračun za obdobje 2021-2027, reforma območja evra in boj proti dezinformacijam.

Preboja glede spornih obveznih begunskih kvot ni pričakovati, le potrditev določenega napredka pri reformi evropske mejne in obalne straže, ki pa še ne vključuje dogovora o temeljnih vprašanjih – velikosti straže, časovnem okviru in glede suverenosti.

Pričakuje se poziv, naj se na ravni voditeljev dogovor o večletnem evropskem proračunu sprejme jeseni prihodnje leto. Za Slovenijo, ki se že ves čas zavzema za čimprejšnji dogovor, je po neuradnih navedbah pomembno, da se ta doseže še leta 2019.

Voditelji bodo predvidoma potrdili razvodenel dogovor o reformi območja evra. Gre dejansko za reformo evropskega reševalnega sklada ESM, medtem ko dve ključni vprašanji – skupna jamstva za bančne vloge in evrski proračun – ostajata odprti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zemljan10
12. 12. 2018 17.57
+3
Naj že enkrat gredo iz EU.Kdo jih rabi?
flojdi
12. 12. 2018 17.37
. tiste na vrhu ali tiste na dnu?
razocarani
12. 12. 2018 17.27
+17
zanimivo da arogantna angleska nacija cvili in moleruje ,,nekoc so to delale njihove kolonije kjer so ti izprijeni anglezi morili domorodce ,zraven pa so ji se oropali vsega ,tako dostojanstva svobode ,zivljenja ter vse kar ni bilo zlepljeno z zemljo odpeljali ,,ja vec je egipta pa njihovih muzejih in privat zbirkah kot ga je v egiptu,,koliko bogastva so si nagrabili v indiji?? kjer so hodili ti arogantni pokvarjenci tam trava ne raste ,,se danes ,,sedj pa ta kljusa rine v brusel fehtat neke ugodnosti ,,evropa in vse bivse kolonije bi jih morali osamiti pa naj si sami delajo ,,
kritika1
12. 12. 2018 17.21
+4
Da svoje travme rešuje na naših plečih je nesprejemljivo. Doma se ji majejo tla pod nogami in sedaj leta kot utrgana od enega do drugega in moleduje za odpustke. Gospa, kar ste želeli boste dobili, Božiček bo letos slab za Britance, odnesel jim bo velik evropski trg, kjer so do sedaj lepo služili, vendar jim to ni bilo dovolj. Verjame, da marsikaj v EU ne deluje najbolje, kar pa ne opravičuje vihravega odhoda ob tem, da je bil referendum zgolj način kako priti na oblast in to je konservativcem uspelo, sedaj naj ta "uspeh" tudi imajo. Upam, da ji danes pokažejo vrata in da jih sreča pamet, časa jim zmanjkuje.
JApajaDAja
12. 12. 2018 16.49
+15
naj jo usa in nato rešujeta...baje je zelo pomembna!
razocarani
12. 12. 2018 17.29
+9
no USrA je ze dobila novega trojanca v poljakih ,,ti bodo sedj srali po evropi namesto bednih anglezev ,,,upam da bo brusel brcnil to zmesano kuro nazaj na otok