Tujina

Tusk želi nove voditelje EU ustoličiti 'gladko, hitro in učinkovito'

Sibiu, 09. 05. 2019 18.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je v Sibiuu za 28. maj, dva dni po evropskih volitvah, napovedal izredno srečanje voditeljev vseh 28 članic EU, na katerem bodo sprožili proces imenovanj na visoke položaje v institucijah EU. Cilj je, da se odločitve o imenovanju vodstva EU sprejmejo junija, je poudaril Tusk.

Donald Tusk želi ta proces izvesti gladko, hitro in učinkovito. Pred petimi leti je unija za odločitve o ključnih položajih potrebovala tri mesece in tri srečanja voditeljev. Tokrat naj bi torej šlo hitreje.

Predsednik Evropskega sveta izpostavlja, da je pri imenovanjih treba zagotoviti geografsko in demografsko ravnotežje, tako da bodo ustrezno zastopane tako male kot velike članice. Izpostavlja tudi pomen politične in spolne uravnoteženosti.

Cilj je odločitve sprejeti s soglasjem, a Tusk poudarja, da moramo biti realistični in da ne bo okleval pri uporabi kvalificirane večine, če soglasja ne bo mogoče doseči.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je napovedal izredno srečanje voditeljev vseh 28 članic EU, na katerem bodo sprožili proces imenovanj na visoke položaje v institucijah EU.
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je napovedal izredno srečanje voditeljev vseh 28 članic EU, na katerem bodo sprožili proces imenovanj na visoke položaje v institucijah EU. FOTO: AP
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik443897
10. 05. 2019 08.40
+1
Slovenci bomo dobili sigurno kaj pomembnega. Ko bo Šarec spregovoril smo zmagali 😏
Rde?a pesa in hren
09. 05. 2019 21.21
+0
EU= Nemčija, Francija, Španija, Italija, včasih je bila še VB, vsi ostali smo pa sluge tem gospodarjem. EU je ena velika farsa, kjer kapital določa politiko in položaje. In ker gre za kapital, ki vlaga, hoče tudi dobiček ven. In ga ima. ne pozabiti, da je EU nastala na tržnih osnovah, bolj malo je bilo resnih prizadevanj za mir. Da je v Evropi mir, skrbijo ZDA tako, da Nečijo držijo v šahu glede števila vojakov in obrožitve. Kaj ima sploh nemška vojska danes? Nič. In kaj delajo številne ZDA vojaške baze v Nemčiji? Skrbijo za to, da se 1941 ne ponovi. Upam, da je to vsem jasno.
yastoo
09. 05. 2019 21.06
+4
"Gladko, hitro in učinkovito". Skoraj tako kot brexit.
pravakritika
09. 05. 2019 20.58
+5
....Čemu sploh potrebujemo naš slovenski parlament, če pa itaq vse direktive implementiramu po "priporočilih" EU??? .....Ne samo to - še dodati znamo razna tolmačenja, samo, da je bolj za....... za državljane in težje razumljivo navadnemu smrtniku.... V domačem parlamentu pa svinjsko drago plačujemu ljudi v parlamentu da se medsebojno kregajo pa znova in znova neke interpelacije razpisujejo.....narod pa crkava...
MladostNiNorost
09. 05. 2019 19.32
+0
dejstva so, da smo najbolj demokraticna skupnost na svetu. zamislite se ob tem. tudi napisano je del postopka, ki je zakonit in se ga vse clanice zavezujejo. ce vam demokracija ni vsec, hocete "evropo narodov" ali kako ze temu recejo.. vredu. konkretna resitev in izboljsava demokracije- kar na mizo s predlogom. sicer so take situacije idealne za nastanek vojn- evropa je v tem zgleden zgodovinski primer pobudnice le teh nemirov in nestrpja. ne pa bluzit v prazno in verjeti podobnim, ki vas v to preprecujejo- da se znajo sami boljso demokracijo haha seveda, iz marxizma ja in komunizma ja. dodatni komentar ni potreben ce razumete zgodovino.. zivela eu, vrednote in napredek evrope!
AlternativeFacts
09. 05. 2019 19.19
+9
Ni panike. Samo pove naj, koga bi rad videl pa si naj jih nastavi. Kaj se bomo dajali z volitvami in potem gledali kako si bodo nastavili kar si bodo pač nastavili...
MladostNiNorost
09. 05. 2019 19.35
-4
res res je ce spremljas, ves. ce ne, mislis :D