Tujina

Tusk znova 'optimističen' glede dogovora o brexitu

Nottingham, 11. 10. 2019 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Če se je še na začetku tedna zdelo, da je vsakršna možnost za dogovor o brexitu padla v vodo in da so pogajanja obstala, je zdaj znova zavel optimističen duh. Strani sta znova sedli za pogajalsko mizo, britanski premier pa je irskemu kolegu dal nove obljube. Tusk je dejal, da je treba zgrabiti vsako priložnost za dogovor.

Donald Tusk je optimističen glede možnosti dogovora med EU in Veliko Britanijo.
Donald Tusk je optimističen glede možnosti dogovora med EU in Veliko Britanijo. FOTO: AP

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je dejal, da je od glavnih pogajalcev za brexit prejel optimistična sporočila glede možnosti, da bi strani v dogovorjenem roku dosegli dogovor. Vzdušje se je spremenilo po četrtkovem srečanju britanskega premierja Borisa Johnsona in predsednika irske vlade Lea Varadkarja, saj sta voditelja po sestanku dejala, da prvič vidita rešitev za dogovor. Še na začetku tedna pa se je zdelo, da je dogovor o brexitu dokončno padel v vodo, ko je britanska stran po Johnsonovem telefonskem pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel ugotavljala, da je dogovor nemogoč zdaj ali kadar koli

Tusk je ob tem opozoril, da sicer ni nobenih zagotovil za uspešen dogovor, da se čas praktično izteka in da britanski pogajalci še vedno niso podali delujočih, realističnih predlogov. A je predsednik Evropskega sveta vendarle vztrajal, da je treba zagrabiti tudi najmanjšo možnost dogovora.

Do brexita je sicer le še 20 dni, Johnson pa ima le še osem dni časa, da doseže dogovor, v nasprotnem mora zaprositi za podaljšanje roka za izstop.

Britanski minister za brexit Stephen Barclay se je zjutraj sestal z glavnim evropskim pogajalcem Michelom Barnierjem in bo skušal ugotoviti, ali so obljube, ki sta si jih dala britanski in irski premier, dovolj, da bi lahko strani oblikovali nov dogovor.

Je Johnson popustil glede carin?

Irski premier Varadkar je včeraj dejal, da upa, da bo napredek, ki sta ga z Johnsonom dosegla, dovolj za nadaljevanje intenzivnih pogajanj v Bruslju pred odločilnim vrhom EU.

Irski predsednik vlade Leo Varadkar je včeraj pripotoval v Liverpool, kjer se je srečal z britanskim premierjem Johnsonom.
Irski predsednik vlade Leo Varadkar je včeraj pripotoval v Liverpool, kjer se je srečal z britanskim premierjem Johnsonom. FOTO: AP

Kaj točno sta se Irska in Velika Britanija dogovorili, ni znano, časnik The Irish Times pa poroča, da se je zgodil pomemben premik na britanski strani glede carin, kar bi lahko pomenilo ohranitev irskega varovala ali vzpostavitev carinske meja na Irskem morju.

Srečanje britanskega in irskega premierja je bil eden zadnjih poskusov za dogovor pred vrhom Unije prihodnji teden. 

Francoska ministrica: Še vedno je mogoče, da dogovora ne bo

Johnson mora zdaj prepričati voditelje članic EU, da potrdijo njegove predloge, da lahko Velika Britanija 31. oktobra z dogovorom zapusti EU.

Medtem pa je francoska evropska ministrica Amelie de Montchalin nekoliko bolj pesimistično opozorila, da je brexit brez dogovora še vedno možen. "V tem trenutku, če se pogovori ne bodo nadaljevali na način, kot upamo, da se bodo, če ni nobene volje, še posebej z britanske strani, za kompromis, je brexit brez dogovora mogoč," je poudarila.

Bruselj in London imata le še nekaj dni časa, da pred vrhom Evropske unije, ki bo 17. in 18. oktobra, dosežeta dogovor. Britanski poslanci so namreč sprejeli zakon, ki od vlade zahteva, da Bruselj v pismu formalno zaprosi za preložitev brexita, če britanski parlament do 19. oktobra ne bo potrdil ločitvenega sporazuma. Johnson je sicer dejal, da "bodo upoštevali zakonodajo in izstopili 31. oktobra" v vsakem primeru. Ob tem pa ni pojasnil, kako namerava doseči cilja, ki se zdita izključujoča.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bracobaldo
11. 10. 2019 14.58
Debatni krožek, zelo dobro, dobro plačan.
DeBill
11. 10. 2019 14.27
+2
tale tusk je bil že tolkrat navdušen da se je za vprašat kaj jemlje