Tujina

Rudarji umrli v peklenski vročini

Wellington, 27. 01. 2011 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Preiskava novembrske rudniške nesreče na Novi Zelandiji je pokazala, da je bila za 29 rudarjev usodna že prva eksplozija. Zaradi strupenih plinov se reševalci še vedno niso spustili v rudnik, da bi poiskali njihove posmrtne ostanke.

Preiskava novembrske rudniške nesreče na Novi Zelandiji je pokazala, da je 29 rudarjev umrlo že med prvo eksplozijo. Nesreča se je zgodila 19. novembra lani, ko je v rudniku Pike River odjeknila silovita eksplozija metana. Sprva so reševalci upali, da so ujeti rudarji eksplozijo čudežno preživeli. Verjetno tudi zaradi srečne rešitve 33 čilskih rudarjev, ki so podobno eksplozijo preživeli in več mesecev čakali na svojo rešitev. Ker je bilo zaradi strupenih plinov, ki so se nakopičili v rudniku Pike River, prenevarno takoj začeti reševanje, so reševalne ekipe čakale nekaj dni, kar je med sorodniki rudarjev sprožilo jezo in dvom v usposobljenost reševalnih ekip. 24. novembra, torej pet dni po prvi eksploziji, je odjeknila še ena, prav tako zelo silovita eksplozija. Takrat so lastniki rudnika tudi uradno objavili, da nesreče ni preživel nihče od 29 rudarjev.

V sredo so na sodišču 29 rudarjev tudi uradno razglasili za mrtve.
V sredo so na sodišču 29 rudarjev tudi uradno razglasili za mrtve. FOTO: Reuters

Vodja oglednikov, ki je vodil preiskavo o tragični nesreči, je dejal, da vsi dokazi kažejo na to, da so rudarji umrli že med eksplozijo oziroma v nekaj minutah po eksploziji, saj je rudnik hitro zajela mešanica strupenih plinov. Pred sodiščem je prebral imena vseh umrlih in s tem omogočil, da so svojcem 29 rudarjev končno izdali mrliške liste.

V rudniku kot v peklu

Med in po eksploziji je temperatura v rudniku dosegla do 1000 stopinj Celzija.
Med in po eksploziji je temperatura v rudniku dosegla do 1000 stopinj Celzija. FOTO: Reuters

Reševalci se do danes še niso prebili do trupel umrlih rudarjev, saj rudnik še vedno pretresajo nevarne eksplozije oziroma je ozračje še vedno nasičeno z nevarnimi plini. Policija je svojcem celo dejala, da obstaja zelo velika možnost, da trupel nikoli ne bodo spravili na površje, kar je svojce zelo razjezilo. "Možnosti, da na površje reševalci prinesejo posmrtne ostanke, so zelo majhne, kar je za svojce umrlih zagotovo zelo travmatično. Ampak morate razumeti, da so v rudniku odjeknile štiri silovite eksplozije in cel niz manjših, prav tako je temperatura v rudniku dosegla in presegla 1000 stopinj Celzija,“ je svojcem dejal višji policijski inšpektor Gary Knowles. Kljub vsemu so svojci umrlih rudarjev prepričani, da bi se morali reševalci v rudnik spustiti že takoj po prvi eksploziji. Zaradi odlašanja in izjav, da se reševalci do trupel morda nikoli ne bodo prebili, so družinski člani javno protestirali zoper delo policije in reševalnih ekip.

Dim in strupeni plini še vedno uhajajo iz prezračevalnega sistema.
Dim in strupeni plini še vedno uhajajo iz prezračevalnega sistema. FOTO: Reuters
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
28. 01. 2011 06.50
rodar1
27. 01. 2011 18.19
Grozno je gledati te mlade obraze na slikah. Ubogi svojci in ostali, ki so jim bili blizu.
buderus
27. 01. 2011 14.22
Tukaj ni več kaj iskat, kamoli preživele,
ddrej
27. 01. 2011 13.46
taki tepci niti takrat ne bi tega razumeli.
Kimberley-Echo
27. 01. 2011 11.38
Tistemu, ki kritizira reševalce bi morali dopustiti, da gre sam v reševanje, pa da se sam prepriča kako je to izvedljivo. Sliši se grdo, vendar zakaj bi reševalci tvegali življenja za mrtve? A zato, da bi tepci razumeli, da je pa res trenutno nemogoče priti do mrtvih rudarjev?