Tujina

Ubit španski politik

Madrid, 07. 03. 2008 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Pred domačim pragom je neznani napadelec ubil nekdanjega mestnega svetnika španske socialistične stranke.

Španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero je prekinil predvolilno kampanjo in umor ostro obsodil.
Španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero je prekinil predvolilno kampanjo in umor ostro obsodil. FOTO: Reuters

Po poročilu baskovske policije so na nekdanjega mestnega svetnika vladajoče stranke streljali pred njegovo hišo v mestu Mondragon. Priče so povedale, da so slišale vsaj tri strele. Politika so sicer prepeljali v bolnišnico, vendar kljub takojšnji zdravniški pomoči ni preživel. 42-letni Isaias Carrasco je bil od zadaj ustreljen v vrat, kar naj bi kazalo na tipično delo baskovske separatistične organizacije ETA, piše španski El Pais. Odgovornosti za atentat ni prevzel še nihče, vendar je ETA, ki se bori za samostojnost Baskije, na podoben način ubila več kot 800 oseb v štirih desetletjih.

Do atentata je prišlo ravno v trenutku, ko je imel premier Zapatero, ki se je neuspešno pogajal za premirje z ETA, še eno zadnjih soočenj pred nedeljskimi volitvami.

Vladajoči socialisti so zaradi umora že ustavili predvolilno kampanjo. Pridružila se jim je tudi opozicija. Vsi so dogodek ostro obsodili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miholjovka
07. 03. 2008 16.41
jst pa u spaniji. nimam sumnikov se opravicujem. sicer sem v pamploni ampak so ljudje prestraseni predvsem spanci ki zivijo v baskiji.[pamplona je v baskiji- del Navare] v mondragonu kjer je bil atentat ni dalec od pamplone. sicer je dobil dva strela enga v glavo enga v tilnik. dogodka pa niso vsi nevem kok ostro obsodili nekateri ga clo priznavajo. sicer pa se gre tle za boj med spanci in baski. jutr naj bi sli z letalom iz letalisca v noainu pa se ne vemo ce je vse OK. povsod po ulicah pamplone je povhn polcajev usacga sumlivga pregledujejo.