Tujina

Uhaja radioaktivno gorivo

Beograd, 17. 04. 2008 16.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Z instituta Vinča v bližini Beograda uhaja radioaktivno gorivo, a razloga za paniko naj ne bi bilo.

Gorivo čaka na prevoz v Rusijo.
Gorivo čaka na prevoz v Rusijo. FOTO: POP TV
"Opravljene so meritve sevanja v okolici in ni razlogov za paniko. Okolje in prebivalci niso ogroženi. Mediji so prenapihnili zgodbo," je za 24ur.com povedala tiskovna predstavnica ministrstva za znanost Katarina Petrović.

Z instituta Vinča v bližini Beograda uhaja radioaktivno gorivo, a razloga za paniko naj ne bi bilo. Gorivo naj bi uhajalo le v bazen, v katerem se gorivo hrani, poroča srbski časopis Večernje novosti. Razlogov za paniko naj ne bi bilo, saj naj bi radioaktivnost prešla le na vodo v bazenu. Zaenkrat se ne širi dalje, poroča časopis. Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je že potrdila omenjeno informacijo. Prebivalstvo naj ne bi bilo ogroženo, zatrjuje državna sekretarka na srbskem ministrstvu za znanost Uranija Kozmidis - Luburić. IAEA je že leta 2006 v svojem poročilu zapisala, da gorivo uhaja iz sodov.

Nuklearni reaktor v Vinči, ki ne obratuje od leta 1984, čaka na popolno zaprtje. Srbska vlada je z Evropsko komisijo in IAEA sklenila dogovor o financiranju zaprtja reaktorja in tudi prevoza nekaj tisoč zabojnikov z visoko obogatenim uranom v Rusijo. Dobili so že 8,3 milijona dolarjev, za transport pa je potrebnih še 25 milijonov, je za 24ur.com povedala tiskovna predstavnica ministrstva za znanost Katarina Petrović. Dokončen dogovor o tranzitu goriva z Madžarsko, Rusijo in Ukrajino naj bi bil podpisan maja.

IAEA in srbsko ministrstvo za znanost pa nista zadovoljna z delovanjem vodstva instituta.

"Uhajanje radioaktivnega goriva ni nič novega. To se dogaja že leta," je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug povedala Kozmidis - Luburićeva.

"Vinča potrebuje tranzicijo. Vodstvo mora korenito spremeniti svoje navade in razmišljanje," je kritična do vodstva instituta državna sekretarka Kozmidis - Luburićeva. "Ne delajo profesionalno in hitro. Če želimo od IAEA dobiti preostali del finančnih sredstev za zaprtje Vinče, moramo za ta sredstva tudi zaprositi. Zaključek bi bil, da se mora vodstvo Vinče angažirati. Supervizor IAEA za Srbijo John Kelly pride v Vinčo dvakrat na mesec, preverja stanje reaktorja, svetuje, opozarja in podobno. Program zaprtja reaktorja naj bi trajal do leta 2010. Res je, da je IAEA obljubila finančno podporo, toda vseeno se moramo za obljubljeni denar boriti. Dogovor lahko tudi propade, če se bo še naprej delalo na tako nestrokoven način," zaključi Kozmidis - Luburićeva.

Projekt popolnega zaprtja reaktorja, ki ne deluje že 24 let, je za IAEA eden izmed pomembnejših. Srbija je dobila največjo posamezno donacijo, ki je kdaj bila dodeljena neki državi za tovrsten projekt. Del projekta je tudi gradnja Hangarja 3, ki naj bi bil končan v roku dveh mesecev. V njem bo radioaktivno gorivo na varnem, tako bodo preprečili tudi ekološko katastrofo, poročajo Večernje novosti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Komunist4ever
17. 04. 2008 21.39
Povsod uhaja... pipce puščajo ;)
Goosaer
17. 04. 2008 21.15
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
12309
17. 04. 2008 18.44
Koliko mi godisnjica od bombardovanja imamo
barx
17. 04. 2008 18.16
v Krškem nč ne uhaja halooo. pol bi bil jaz že hin :)
simon989
17. 04. 2008 17.11
ja ja to bo to..lool
hobbes
17. 04. 2008 17.05
ja seveda....zato pa vsi tisti iz kk zeleno svetimo ponoč...
459261
17. 04. 2008 16.33
V Krškem skos uhaja in seva k noro,pa noben nič ne napiše.