Tujina

Na Poljskem v jami že dva dni ujeta jamarja, izjemno zahtevno reševanje

Varšava, 18. 08. 2019 16.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Večje število reševalcev se bori, da bi rešili poljska jamarja, ujeta v jami Wielka Sniezna, ki se nahaja na območju gorovja Tatre. Jamarjema je izhod preprečil vdor vode, ki je preplavil ozek podzemni tunel skozi katerega bi se morala vrniti na prosto.

Predstavnik reševalne službe je dejal, da še niso uspeli vzpostaviti stika z jamarjema in da se zaradi dolgotrajne izpostavljenosti ekstremnim razmeram vedno bolj bojijo za njuno zdravje, poroča Reuters. 

Oba sta v soboto ostala ujeta v jami Wielka Sniezna, reševalne službe pa so o njunem izginotju obvestili jamarji, ki so bili  z njima, a so jamo pravočasno zapustili, poročajo poljski mediji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po besedah ​​reševalcev je izhod iz jame preplavila voda, ki je posledica močnih padavin na tem območju. Glede na to, da je jama najdaljša in najglobja v gorovju Tatre, je reševanje izjemno zahtevno, poročajo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pri reševanju si bodo morali najverjetneje pomagati z eksplozivnimi sredstvi: "Kljub temu, da poznamo natančno lokacijo jamarjev, bo reševanje, ker so podzemni predori zelo ozki, zelo zahtevno. Pri reševanju lahko tako pomagajo le izjemno vitki in usposobljeni reševalci." 

Na terenu je trenutno 27 reševalcev in pet gasilcev, ki se trudijo, da bi rešili nesrečna jamarja. Na pomoč jim prihajajo tudi slovaški jamarji. Skupna dolžina podzemnih hodnikov v jami znaša 23. 753 metrov. Strokovnjaki se bojijo, da bo reševanje trajalo več dni, če ne tednov, piše Polandin.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

orcus
18. 08. 2019 21.19
-10
Ce pa se v jamo zaganjajo z helikopterjem!
RamzesII
18. 08. 2019 20.39
+4
Če so drugi jamarji vedeli kje sta (slednji so pravočasno umaknili), potem težko govorimo o izginotju.
nastjamarko
18. 08. 2019 17.56
+70
Tukaj bi morali takoj zaprositi nase jamarje ki veljajo za ene najboljsih na svetu definitivno
kivzfccz
19. 08. 2019 08.25
+7
Nasi so res dobri,toda domacini poznajo to jamo najbolj.Je pa to jama velikanskih dimenzij kot razumem .Upam,da se bo dobro izslo.
flojdi
18. 08. 2019 17.20
+66
. vse le dobro želim tema dvema./ nekavčarjema