Tujina

Ujeti turisti se pritožujejo nad dvigom cen, Britanci domov prepeljali že 15.000 ljudi

London, 24. 09. 2019 11.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Turisti, ki so zaradi propada britanskega turističnega velikana ostali ujeti na letališčih po vsem svetu, se pritožujejo, da ostali letalski prevozniki njihovo nesrečo izkoriščajo za svoj dobiček. Cene letalskih kart so namreč v nekaj urah poskočile tudi za več kot 300 odstotkov. Britanska vlada je sicer prvi dan v domovino prepeljala 15.000 svojih državljanov.

Potniki, ki so zaradi kolapsa 178 let stare britanske agencije Thomas Cook ostali ujeti na letališčih po vsem svetu in iščejo nadomestne polete, se po poročanju BBC pritožujejo, da želijo ostali letalski prevozniki zaslužiti na račun njihove nesreče. Cene letalskih kart so namreč poskočile v nebo, a analitiki trdijo, da dogajanje glede na situacijo ni presenetljivo.

Cene letalskih vozovnic poskočile za nekaj sto odstotkov

Posledice propada Thomas Cooka za slovenske turiste in turistične delavce še niso čisto jasne.

Turistka Angela Mills je za BBC povedala, da se je polet iz Glasgowa na grški Rodos v trenutku podražil za skoraj štirikrat – v nedeljo je bil še 315 evrov, v ponedeljek pa že 1130.

John Strickland, letalski strokovnjak, je prepričan, da je dvig cen naravni odziv na povečano povpraševanje: "Ljudje ne sedijo križem rok, in če se prodaja poveča, potem gredo cene za priljubljene destinacije hitro navzgor".

Turisti, ki so zaradi propada britanskega turističnega velikana Thomasa Cooka ostali ujeti na letališčih po vsem svetu, se pritožujejo, da ostali letalski prevozniki njihovo nesrečo izkoriščajo za svoj dobiček.
Turisti, ki so zaradi propada britanskega turističnega velikana Thomasa Cooka ostali ujeti na letališčih po vsem svetu, se pritožujejo, da ostali letalski prevozniki njihovo nesrečo izkoriščajo za svoj dobiček. FOTO: AP

Dodal je, da je september še vedno priljubljen mesec za počitnikovanje, še posebej za tiste, ki se želijo izogniti vrhuncu sezone med šolskimi počitnicami, zato so bili mnogi leti že prej razprodani. Dodal je, da bi se lahko letalski prevozniki odločili zadržati cene vozovnic, a gre po drugi strani za komercialno usmerjena podjetja.

"Thomas Cook je propadel, ker je imel velike dolgove in je ustvarjal izgube. Gre za krhko industrijo, v zadnjem času so propadli številni letalski prevozniki. Če ne ustvarijo profita, kjer je to možno, vsaj na deležu svojih letov, potem nimajo možnosti preživetja," je še dodal Strikland.

Britanska vlada v domovino že prepeljala 15.000 ljudi

Največja repatriacija Britancev po drugi svetovni vojni bo Veliko Britanijo stala okrog 110 milijonov evrov. Poleg okrog 155.000 Britancev je ostalo zaradi propada Thomas Cooka po svetu ujetih še okrog 140.000 Nemcev, skupaj pa več kot 600.000.

Največja mirodobna repatriacija britanskih državljanov se je v ponedeljek že začela. Dame Deirdre Hutton iz britanske agencije za civilno letalstvo je zadovoljna z začetkom vračanja. "Glede na to, da je šele prvi dan, smo zelo zadovoljni," je dejala in dodala, da so organizirali 64 letov in prepeljali nekaj manj kot 15.000 turistov. "To je več kot 90 odstotkov vseh, ki smo jih nameravali prepeljati prvi dan. Zavedam se, da je pred nami še ogromno dela, saj je to šele osem odstokov vseh, ki jih moramo vrniti, a to je dober začetek."

Pilot Thomasa Cooka pravi, da so njihove posadke ostale ujete po vsem svetu.
Pilot Thomasa Cooka pravi, da so njihove posadke ostale ujete po vsem svetu. FOTO: AP

"Danes imamo pripravljenih 74 letov za 16.500 ljudi, nato pa v naslednjih 13 dneh še 135.000," je načrt pojasnila Deirdre Huttonova in poudarja, da bodo vse turiste vrnili takrat, ko bi tudi morali: "Vsi bodo lahko izkoristili svoje počitnice." Trdi še, da bo 60 odstotkov stroškov vrnitve kritih iz jamstvene sheme, ki ščiti britanske turiste, v primeru stečaja turistične agencije.

Pilot Thomasa Cooka: Naše posadke so ostale ujete po vsem svetu

Eden od pilotov letalske družbe Thomas Cook je povedal, da so dobili sporočilo, da je šlo podjetje v stečaj v ponedeljek ob enih zjutraj, kmalu zatem pa so jim odklopili službene elektronske poštne predale, tako da nimajo nobenega stika s podjetjem.

"Na srečo sem bil sam v tistem trenutku v Veliki Britaniji, imamo pa posadke, ujete po vsem svetu. Nekateri so na Kubi, bil sem tudi v stiku s posadko, ki je ostala v Las Vegasu. Želeli so se vrniti v domovino, na srečo so bili na letalu prevoznika prosti še štirje sedeži, a je stala karta za enega več kot 11.000 evrov," je dejal in dodal: "To je prava zmešnjava za vse vpletene."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
24. 09. 2019 17.35
.. ? cene za 300 gor / pa sj to ni nič čudnega , no . tudi marže so ( vsaj pr ns ) poSkočile s 30 na par stotk . / ljudje so se ( bojda ; vsaj po eni varianti..) razvili iz opic . Pol je pa veeelika večina postala ali plazilec ali pijavka..( prebrano mi tole že davno v neki knjigi … in hudo se strinjam ; žal
kakafonijaprava
24. 09. 2019 12.23
+2
A tudi tiste, ki so jih pozaprli v alžirske hotele?
severnik
24. 09. 2019 11.45
+2
Te poskoki pri letalskih kartah so nekaj povsem običajnega. Ni to tako kot če greste v trgovino po 1L mleka in bo v ponedeljek še vedno ista cena. Cena se spreminja že za posameznika, če veliko gledaš eno destinacijo.
Lisec7
24. 09. 2019 11.45
+4
pri nas naj propadejo SŽ, NOMAGO ....., potem še samo FIČO pomaga
jspatipaon
24. 09. 2019 11.35
+11
Čakam na propad naše luknje brez dna! Adria adijo!
felix59 drugič
24. 09. 2019 11.27
+32
Hoteli ste kapitalizem , kaj se sedaj pritožujete ??