Tujina

Ukinitev posebnega nadzora nad Epsteinom je ukazal psiholog

New York, 26. 08. 2019 08.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriško ministrstvo za pravosodje je potrdilo, da je uprava zapora Metropolitan Correctional Center na Manhattnu nekaj dni pred smrtjo milijarderja Jeffreyja Epsteina na priporočilo psihologa ukinila poseben nadzor nad 66-letnikom v priporu.

Jeffrey Epstein je 10. avgusta letos storil samomor v svoji celici. Poseben nadzor nad jetnikom so odredili potem, ko so ga julija v celici našli skoraj nezavestnega, okoli vratu pa je imel sledi vrvi. Kljub temu se je uprava zapora na priporočilo psihološkega strokovnjaka pozneje odločila, da posebni nadzor ukine, je potrdilo ameriško ministrstvo za pravosodje.

Kot pojasnjujejo v pismu, naslovljenemu na zakonodajni odbor, so zaporniki pod nadzorom v zveznem zaporu nameščeni v posebnih celicah. "Okolje vključuje lahek dostop do sobe, neovirano motrenje zapornika, omejeno razpoložljivost predmetov in materialov, ki bi omogočali enostavno samopoškodovanje," so zapisali. Zapornika prav tako vsak dan pregleda psiholog, ki dokumentira opažanja. "Posebni nadzor lahko ob pregledu jetnika odpravi le psiholog uprave za zapore," še stoji v pojasnilu ministrstva.

Epsteinova smrt je povzročila menjave v zaporu na Manhattnu.
Epsteinova smrt je povzročila menjave v zaporu na Manhattnu. FOTO: AP

Epsteinov samomor je povzročil pretrese na nekaterih položajih. Upravnik zapora Lamine N’Diaye je bil začasno premeščen v drugo ustanovo, paznika, ki sta nadzorovala Epsteina, pa sta morala oditi na dopust. Preiskovalci še vedno preiskujejo, ali sta paznika usodnega dne, ko je Epstein storil samomor, res zaspala na delovnem mestu, kot trdijo nekateri.

Jeffery Epstein je bil obtožen trgovine z mladoletnicami za spolno izkoriščanje, v priporu pa je bil od julijske aretacije. Če bi bil spoznan za krivega, bi bil lahko obsojen na 45 let zapora. Na sodišču se ni izrekel za krivega, a so mu vseeno zavrnili prošnjo za varščino.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PegySue
26. 08. 2019 11.07
+7
Če bi bil to povsem navaden smrtnik v priporu,nihče nebi več omenjal njegovega samomora. Nerodno je zgolj za žrtve,ki bi rade dosegle zadoščenje na sodišču.
anakondabox
26. 08. 2019 10.10
+12
Imam slutnjo, da tu nekaj ne štima. Po mojem osebnem mnenju je samo nakazal samomor. Govori se, da so na vratu odrgnine od vrvi, da je v vseh krogih završalo od usmiljenja. A so že kdaj tako natančno popisali jetnikov samomor ? Nikoli! To je voda na njegov mlin. Z usmiljenjem, glede na njegov 'samomor', je bogato podkupil vodstvo zapora, da so odstavili bivše nadzornike in namestili osebje, ki njemu odgovarja. #milijarder
Uporabnik443897
26. 08. 2019 10.26
+3
Capo dei Capi - novi profil
26. 08. 2019 10.08
+6
Epstein je živ. :) #Izrael
MeaParvitas
26. 08. 2019 09.25
+31
Najbrž je ta isti psiholog preučeval pedofilijo na njegovem otoku...:-)
jakec1575
26. 08. 2019 09.07
+38
ja, nekdo je podmazal psihologa. Morda pa ga je prosil kar sam.