Tujina

Ukor, ker je Obamo ozmerjal z lažnivcem

Washington, 16. 09. 2009 09.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kongresnik Wilson je dobil ukor, ker je predsedniku Obami zabrusil, da je lažnivec. Čeprav je poklical v Belo hišo in se opravičil, Obama pa je opravičilo sprejel, ni zaleglo.

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v torek z 240 glasovi proti 179 potrdil resolucijo o ukoru republikanskemu kongresniku Josephu Wilsonu iz Južne Karoline, ki je pretekli teden predsednika ZDA Baracka Obamo med govorom v kongresu ozmerjal za lažnivca. Za resolucijo je glasovalo 233 demokratov in sedem republikancev. Proti je bilo 12 demokratov in 167 republikancev.

Wilson se je za svoj izpad že opravičil s telefonskim klicem v Belo hišo, kjer je govoril s šefom Obamovega kabineta, nekdanjim kongresnim kolegom iz Illinoisa Rahmom Emanuelom. Obama je v četrtek sporočil, da vsi delamo napake in opravičilo sprejel. Zgodba bi se lahko pri tem končala, a je predvsem poslanska skupina temnopoltih kongresnikov na čelu z Wilsonovim demokratskim kolegom iz Južne Caroline Jamesom Clyburnom zahtevala, da se Wilson opraviči tudi v kongresu, ker ni užalil samo predsednika, ampak tudi dostojanstvo kongresa.

Ker je predsednika Obamo označil za lažnivca, si je Wilson prislužil ukor.
Ker je predsednika Obamo označil za lažnivca, si je Wilson prislužil ukor. FOTO: Reuters

Doslej se namreč še nikoli ni zgodilo, da bi kongresniki kolegu izrekli ukor za žalitev predsednika in kongresa, vendar prav tako doslej še nihče ni predsednika med govorom v kongresu ozmerjal za lažnivca. Kongres je imel pred glasovanjem krajšo razpravo. Nekaj demokratov je sicer menilo, da je resolucija nepotrebna. Demokrat Barney Frank iz Massachusettsa je dejal, da imajo pametnejše delo, kot govoriti o tem, zakaj se nekdo obnaša kot bedak. Proti je bila tudi predsednica kongresa Nancy Pelosi ter vsi republikanci.

Clyburn je zatrdil, da pri tem ne gre za politiziranje ali nabiranje točk, ampak za preprosto dejstvo, da je Wilson sam kriv za ukor, ker se ni hotel opravičiti za dejanje brez presedana. Kot je menil Clyburn, tega ne morejo dopustiti, saj lahko v prihodnje znova pride do podobne kršitve protokola. Republikanci na čelu z vodjem manjšine Johnom Boehnerjem iz Ohia so Wilsona branili in vztrajali, da imajo pomembnejše delo, kot je na primer v zvezi z zdravstveno reformo, ki jo sicer skušajo spodkopati od samega začetka.

Carter pa je Wilsona označil celo za rasista.
Carter pa je Wilsona označil celo za rasista. FOTO: Reuters

Wilson je minulo sredo kriknil, da Obama laže, ko je predsednik med govorom dejal, da zdravstvena reforma ne bo prinesla zavarovanja za nezakonite priseljence. Obama je imel prav, Wilson pa ne, saj tega ni v nobenem predlogu. Nezakoniti priseljenci se bodo še naprej zdravili v ambulantah, kjer se v nujnih primerih zdravi okoli 50 milijonov Američanov brez zavarovanja. Revnim sicer zdravljenje pokrije proračun.
Wilson je čez noč postal junak okoli 26 odstotkov Američanov, ki med drugim ne verjamejo, da je Obama legitimen predsednik, ker po njihovem prepričanju ni bil rojen v ZDA. Po besedah Wilsona pa bi se sicer moral kongres ukvarjati s pomembnejšimi zadevami.

O resničnem vzroku za njegovim krikom niso govorili niti člani poslanske skupine temnopoltih. Ameriški komentatorji pa so šele od nedelje začeli ugibati, ali bi se lahko kaj podobnega zgodilo bolj "tradicionalnemu" ameriškemu predsedniku.

Zato pa je nekdanji predsednik ZDA Jimmy Carter v torek v Atlanti naravnost dejal, da je Wilsonovo dejanje temeljilo na rasizmu in v strahu pred temnopoltim predsednikom ZDA. Carter je dejal, da se nekateri v ZDA ne morejo sprijazniti s tem, da imajo temnopoltega predsednika. Po besedah Carterja je to le del skrb vzbujajočih dogodkov, kot je primerjanje Obame z nacističnimi voditelji. "Predsednik ni le šef vlade, ampak je državni voditelj, ki ga je potrebno spoštovati, ne glede na to, kdo je ali če se ne strinjamo z njegovo politiko," je dejal Carter.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jonson
16. 09. 2009 13.33
Svoboda govora še ne pomeni, da ne smeš biti kaznovan za žaljivo govorjenje. Saj je povedal kar je želel, ampak če smo svobodni, potem moramo tudi odgovarjat za svoja dejanja. Ni dobil ukora, zaradi svobode izražanja, ampak zaradi žaljenja in neprimernega obnašanja. Če pa mislite, da svoboda v demokraciji pomeni, da lahko počneš kar želiš, potem se močno motite o takšni svobodi, ker takšna svoboda ne obstaja.
Hesus_Hristus
16. 09. 2009 13.26
''-@ninja.subversion16.09.2009, 12:111 politiki pac lazejo, tako je ^^''- Aha, lagal je ko je rekel da nova reforma še vedno ne bo prinesla zavarovanja nezakonitim priseljencem? To je samo povedal dejstvo.
hot-shot69
16. 09. 2009 12.52
boer Tako je! Podpora Obami pač pada in čas je za umazano politiko. Vsak, ki si bo drznil nasporotovati Obami bo pač označen za rasista (to pa v ameriki že skoraj pomeni konec politične kariere). "Politična korektnost" je največja bolezen zahoda!
Osvald
16. 09. 2009 12.43
na dobri poti za naslednji zimbabwe , oblast so že prepustili črni večini.
ninja.subversion
16. 09. 2009 12.11
politiki pac lazejo, tako je ^^
bre11
16. 09. 2009 12.02
sam se ni dost zmoto
boer
16. 09. 2009 11.49
Carter pa je Wilsona označil celo za rasista. kaj pa če Obama res laže? ker do sedaj ni izpolnil nič ampak o nje pol črn zato so vsi ostali rasisti.
cosmoss
16. 09. 2009 11.42
Hja tudi v ameriki je že povedati resnico kaznivo dejanje kakor pri nas v Sloveniji.
DeadBull
16. 09. 2009 11.42
Free speech, nimaš kaj.....
Presskiller
16. 09. 2009 10.56
hahahaha znamenita Ameriška svoboda govora in demokracije
Audy
16. 09. 2009 10.32
"državni voditelj, ki ga je potrebno spoštovati, ne glede na to, kdo je ali če se ne strinjamo z njegovo politiko" hahaha, ta je pa dobra. Predsednik dela za ljudstvo, ne ljudstvo za predsednika. Ljudje imajo vso pravico grajati predsednika, če ta po njihovem ne dela dobro in ga vreči iz položaja, če to hočejo. Zato pa je DEMOKRACIJA. Verjetno Carter samo potrjuje da sta demokracija in ustava mrtva v ameriki.
frako
16. 09. 2009 10.32
no še 3 ukore pa mu grozi izključiteu iz države lol
kceh011
16. 09. 2009 10.30
lagal je da je on lagal..
sprajt
16. 09. 2009 10.22
Jimmy Carter se oglaša ja lepo te prosim, en največjih barab ameriške zgodovine poleg Bush-ev in Clintonov...Woodrow Wilsonu pa se treba zahvalit za veleizdajo skoraj celega sveta ko je odobril Centralno Banko ki je odgovorna za vse krize do danes...
bre11
16. 09. 2009 10.05
svoboda govora kaj je to
johndere
16. 09. 2009 10.02
Joseph Wilsonuiz Južne Karoline s verjetno tut laže kot pes,drugače nebi sedel v tisti dvorani!