Tujina

Ukor za mučitelje iraških zapornikov

Washington/London/Bagdad/Haag/Ženeva, 03. 05. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Ameriška vojska je šestim častnikom, ki so bili prisotni pri izživljanju nad iraškimi zaporniki, izrekla strog pisni ukor.

Ukor pomeni konec vojaške kariere in izgubo službe. Drugih šest vojakov, ki so neposredno sodelovali pri mučenju zapornikov, pa je vojaška policija aretirala in bodo morali v zaporu počakati na sojenje pred vojaškim sodiščem.

Poveljnica zapora ni vedela za mučenje

Janis Karpinski
Janis Karpinski FOTO:

Ameriška generalka Janis Karpinski, ki vodi zapor Abu Graib zahodno od Bagdada, je izjavila, da ni vedela za mučenje iraških zapornikov.

"O tem nisem nič vedela," je dejala v pogovoru za ameriško televizijo ABC. "Če bi karkoli vedela, bi seveda takoj ukrepala," je dodala. Iraški zunanji minister Hošjar Zebari in njegov egiptovski kolega Ahmed Maher pa sta danes ostro obsodila mučenje iraških zapornikov.

izživljanje nad zaporniki v Iraku
izživljanje nad zaporniki v Iraku FOTO: POP TV

Generalka Karpinski je dejala, da ji je ob fotografijah, ki prikazujejo mučenje iraških zapornikov, postalo slabo. Poudarila je, da je na fotografijah videti 16 vojakov, pri čemer je opozorila, da v mučenje niso vpleteni le pripadniki vojaške policije in da preiskava poteka tudi v drugih vojaških oddelkih.

Iraški zunanji minister Zebari je danes na novinarski konferenci v Bagdadu ostro obsodil mučenje iraških zapornikov v ameriških zaporih. "Ostro obsojam ta dejanja in zahtevam neodvisno preiskavo in pregon odgovornih," je dejal Zebari in dodal, da gre za "žalitev vseh Iračanov".

Iračani pred zaporom Abu Graib (Foto: Reuters)
Iračani pred zaporom Abu Graib (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Tudi egiptovski zunanji minister Maher je dejal, da pričakuje "resno in poglobljeno" preiskavo o domnevnem mučenju iraških zapornikov s stani ameriških in britanskih sil v Iraku. "Odgovorne je treba kaznovati," je poudaril Maher. "Amerika, ki poziva k spoštovanju človekovih pravic po svetu, bi morala biti zgled in kaznovati tiste, ki so zagrešili ta dejanja," je dodal Maher.

Vojska je vedela za zlorabe v zaporih

Ameriška vojska je več mesecev vedela za zlorabe iraških zapornikov, je razvidno iz tajnega vojaškega poročila, ki ga je na spletnih straneh najprej objavila ameriška revija New Yorker, danes pa ga povzemajo številni ameriški mediji. Poročilo, ki ga je februarja pripravil ameriški generalmajor Antonio Taguba, govori o številnih "sadističnih, brutalnih in kriminalnih zlorabah" v zaporu Abu Graib med oktobrom in decembrom lani.

Kot navaja poročilo, so se običajne poveljniške strukture v zaporu porušile. Pripadniki obveščevalnih služb srednjega ranga so to izkoristili in vojaškim policistom dali "neprimerne ukaze". Za dogajanje v zaporih so bili ključni dva pripadnika obveščevalnih služb in dva civilista, katerih podjetji sta sodelovali z ameriško vojsko. Poročilo ostro obsoja odgovorne v vojaški policiji in obveščevalnih službah, ki so bili med seboj v zelo slabih odnosih.

Daily Mirror: Britanski vojaki so krivi!

Daily Mirror se ne da, ampak zagovarja svoje navedbe kot resnične
Daily Mirror se ne da, ampak zagovarja svoje navedbe kot resnične FOTO:

Daily Mirror, ki je pred dnevi objavil fotografije britanskih vojakov pri mučenju iraškega ujetnika, stoji za svojim poročanjem.

Kot je britanski časnik Daily Mirror zapisal v današnji izdaji, med britanskimi četami na jugu Iraka kroži še na stotine takšnih fotografij, mnogo pa je bilo uničenih septembra, ko so pri odhodu iz Iraka na letališčih temeljito preiskovali prtljago britanskih vojakov. Daily Mirror je ob tem objavil trditve dveh vojakov, ki sta posnela objavljene fotografije: "Stojiva za vsako besedo v najini zgodbi. To se je res zgodilo. To ni potegavščina in vojska ve, da se je zgodilo še mnogo več." "Morda poveljniki ne vedo, kaj se dogaja, vendar se vsi ostali tega zavedajo. Videl sem dobesedno na stotine fotografij," je dodal eden od njiju. Vojaka, ki sta želela ostati anonimna, sta tako poudarila, da njuno priznanje predstavlja le vrh ledene gore nasilnega obnašanja v Iraku.

Slike, ki so pretresle Veliko Britanijo in svet
Slike, ki so pretresle Veliko Britanijo in svet FOTO:
Šest poveljnikov ameriških sil v Iraku je zaradi mučenja zapornikov v iraških zaporih danes dobilo pisni ukor. Gre za najostrejše pisno opozorilo v ameriški vojski, ki vojaku onemogoča napredovanje in dejansko pomeni konec njegove vojaške kariere.

Iz britanskega ministrstva za obrambo so sporočili, da nikakor niso vedela za ta dejanja, niti za to, da so vojaki fotografije mučenja celo prodajali. Če imajo ljudje dokaze, bi jih morali predložiti vojaškim oblastem. Takšnih aktivnosti namreč ne bomo trpeli, je zapisano v izjavi. Britanski zunanji minister Jack Straw pa je povedal, da že poteka preiskava na zelo visoki ravni, saj so, kot pravi Straw, obtožbe zelo grozne.

Malezijski premier Abdulah Ahmad Badavi pa je spričo mučenja zapornikov danes pozval ZDA in Veliko Britanijo, naj začnejo preiskavo o slabem ravnanju z zaporniki v Iraku, o katerem v zadnjih dneh poročajo mediji, in kaznujejo mučitelje. Malezija, ki trenutno predseduje Organizaciji islamske konference, je vseskozi nasprotovala vojni v Iraku.

Fotografije mučenja so šle menda dobro v promet
Fotografije mučenja so šle menda dobro v promet FOTO:

Daily Mirror je v soboto objavil slike britanskih vojakov, ki s puškinim kopitom udarjajo po Iračanu in nanj urinirajo. Šlo naj bi za domnevnega tatu, ki naj bi ga vojaki mučili osem ur. Pri tem naj bi mu grozili, da ga bodo ubili, mu razbili čeljust in izbili zobe. Po osmih urah naj bi ga vrgli iz vozečega avtomobila in ga pustili ležati sredi ceste.

Britanski vojaški viri pa po poročanju britanske televizijske mreže BBC dvomijo v pristnost omenjenih fotografij. Kot je v nedeljo poročal BBC, so viri iz polka, v katerem naj bi se zgodile zlorabe, sporočili, da britanski vojaki ne uporabljajo orožja in tovornjakov, kakršne je moč videti na fotografijah.

Tudi tuji tisk o mučenju

Koalicija je doseglo svoje dno, menijo v <em>Guardianu</em>
Koalicija je doseglo svoje dno, menijo v <em>Guardianu</em> FOTO: Reuters

Številni evropski časniki v ponedeljkovih izdajah komentirajo objavo posnetkov in fotografij mučenja iraških ujetnikov s strani ameriških in britanskih vojakov. Britanski The Guardian poudarja, da je vojaška koalicija z neuspešnim iskanjem orožja za množično uničevanje že izgubila glavni razlog za vojno, zdaj pa je tik pred tem, da zapravi tudi svojo moralno in človekoljubno upravičenost. Ne glede na to, kako so nastale fotografije, je škoda že storjena. Lahko bi bilo res, kar trdi vlada v Londonu, da gre za posamične primere. Vseeno pa kažejo na nevarnosti, ki nastanejo, če vojsko uporabijo za ohranjanje miru. Gre za vlogo, za katero vojaki niso usposobljeni, so zapisali v časniku.

Po pisanju švicarskega Basler Zeitung gre za politiko, ki podpira mučenje. Nenazadnje se moramo vprašati tudi po politični odgovornosti. Pri ravnanju z ujetniki je Busheva vlada v "vojni proti terorizmu" že od vsega začetka ignorirala mednarodna pravila in zapisane pravice zapornikov. Organizacije človekovih pravic se že dolgo pritožujejo nad uporabo vprašljivih metod zasliševanja v tem skrivnem zaporniškem arhipelagu, ki sega od Afganistana prek Iraka do Guantanama. S prepovedovanjem spanja, neskončno dolgimi zaslišanju in psihičnimi pritiski se daje podporo ozračju, v katerem človekove pravice sovražnika štejejo manj kot morebitna korist za obveščevalce, so zapisali švicarski novinarji.

Ne le fotografije, obstajajo tudi videoposnetki mučenja Iračanov
Ne le fotografije, obstajajo tudi videoposnetki mučenja Iračanov FOTO: Reuters

Nizozemski Algemeen Dagblade pa meni, da novice o mučenju škodijo bolj kot napadi. Poročila o zlorabi iraških zapornikov s strani britanskih in ameriških vojakov osvoboditeljev/okupatorjev škodijo bolj kot vsi napadi skupaj. Ameriškemu predsedniku Georgeu Bushu in britanskemu premieru Tonyju Blairu je preostala samo še neke vrste moralna upravičenost za vojno. Ali je Sadam Husein imel množično orožje ali ne, ni več bistvenega pomena. Bolj pomembno je, da so Iračane osvobodili izpod slabega diktatorja, so poudarjali. Mnogi so bili, če že niso bili hvaležni, vsaj hvaležni, da je Husein izginil. Zaradi tega so bili pripravljeni sprejeti navzočnost koalicijskih enot. Zdaj pa se lahko bojimo, da se bo stališče spremenilo, saj je postalo očitno, da so nekateri ameriški in britanski vojaki sposobni dejanj, ki so jih povezovali samo z režimom Sadama Huseina, piše v današnji izdaji nizozemskega časnika.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0