Tujina

Ulice polne trupel

Washington, 22. 01. 2007 09.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
2

V Iraku je v treh eksplozijah umrlo najmanj 79 ljudi, 182 oseb pa je ranjenih. Gre za najbolj krvave napade v zadnjem tednu.

V središču Bagdadu sta istočasno eksplodirali dve avtomobil bombi, ki sta povzročili smrt 65 ljudi, 110 pa je bilo ranjenih. To je najbolj krvav napad, po napadu pred šestimi dnevi, ko je umrlo 70 ljudi. Poročnik ameriške vojske Christoper Garver je poudaril, da vojaki izvajajo različne vojaške operacije v Bagdadu, s katerimi naj bi zasegli orožje in zaustavili sektaško nasilje. Prva eksplozija je odjeknila kmalu po poldnevu po lokalnem času. Bomba je bila skrita v torbi, ki je bila postavljena med stojnicami prodajalcev na tržnici, kjer prodajajo rabljeno blago. Skoraj sočasno pa je nekaj metrov vstran odjeknila še eksplozija avtomobila bombe.

V eksploziji bombe na tržnice na severovzhodu Bagdada pa je umrlo najmanj 14 ljudi, 40 oseb je ranjenih.

Vojaki ostajajo v Iraku

George Bush ne zavrača možnosti, da bi ameriški vojaki v Iraku ostali tudi, ko bo Belo hišo zasedel njegov naslednjik
George Bush ne zavrača možnosti, da bi ameriški vojaki v Iraku ostali tudi, ko bo Belo hišo zasedel njegov naslednjik FOTO: Reuters

Ameriški predsednik George Bush se je v danes objavljenem pogovoru za časnik USA Today distanciral od napovedi, da bi lahko začeli ameriški vojaki Irak zapuščati že do konca poletja. "V tej administraciji ne določamo urnikov, saj bodo sovražniki svoje taktike prilagodili domnevnim potezam ZDA," je pojasnil predsednik.

Bush je omenjeno izjavil po tem, ko je dosedanji poveljnik koalicijskih sil v Iraku general George Casey nedavno ocenil, da bi lahko dodatni ameriški vojaki, ki so na poti v Irak, to zalivsko državo začeli zapuščati že do avgusta ali septembra. Caseyja naj bi sicer v prihodnjih tednih na položaju nasledil generalpolkovnik David Petraeus.

Nova ameriška iraška strategija vključuje namestitev dodatnik 21.500 vojakov v Bagdadu in provinci Al Anbar
Nova ameriška iraška strategija vključuje namestitev dodatnik 21.500 vojakov v Bagdadu in provinci Al Anbar FOTO: Reuters

Bush Caseyjevega zagotovila ni hotel ponoviti, temveč celo ni želel zavrniti možnosti, da bi ameriški vojaki v Iraku ostali tudi po 20. januarju 2009, ko bo Belo hišo zasedel Bushev naslednjik.

Iraški premier Nuri al Maliki je Bushu na srečanju v Amanu 30. novembra lani predlagal umik ameriških vojakov iz Bagdada in prenos varnostnih pooblastil v prestolnici na iraško vlado, poroča ameriški časnik Washington Post.

Bush je to idejo kasneje zavrnil in, nasprotno, v nagovoru 10. januarja ob predstavitvi nove ameriške iraške strategije napovedal namestitev dodatnih 21.500 vojakov, ki jih bodo namestili predvsem v Bagdadu in nemirni provinci Al Anbar.

Ameriška vojska je sicer danes sporočila, da sta bila v nedeljo v napadih upornikov v omenjeni nemirni iraški provinci ubita dva ameriška marinca.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

butthead@email.si
22. 01. 2007 18.47
teroristi pobijajo lastne ljudi,...in kdo je kriv?seveda američani...tako je, svet obtožujmo američane, teroristi pa naj tolčejo po svojih ljudeh...
trstenjak
22. 01. 2007 11.45
S tujim kur..em po koprivah.