Tujina

Umik kurdskih borcev iz obmejnega območja s Turčijo

Damask, 20. 10. 2019 22.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
12

Okoli 500 borcev kurdskih Sirskih demokratskih sil se je zaradi premirja s Turčijo pod okriljem ZDA umaknilo iz obmejnega sirskega mesta Ras al Ain, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Umik kurdskih borcev je potrdilo tudi turško obrambno ministrstvo.

Poveljnik Sirskih demokratskih sil (SDF) Mazlum Abdi je v soboto dejal, da se bodo kurdske sile umaknile iz 120-kilometrskega območja ob turški južni meji takoj, ko bodo lahko odšli iz Ras al Aina. Območje naj bi se raztezalo do 30 kilometrov v Sirijo, kamor želi Turčija namestiti begunce, ki naj bi potem predstavljali tamponsko območje med sirskimi in turškimi Kurdi.

Okoli 500 borcev kurdskih Sirskih demokratskih sil se je zaradi premirja s Turčijo pod okriljem ZDA umaknilo iz obmejnega sirskega mesta Ras al Ain.
Okoli 500 borcev kurdskih Sirskih demokratskih sil se je zaradi premirja s Turčijo pod okriljem ZDA umaknilo iz obmejnega sirskega mesta Ras al Ain. FOTO: AP

Turško obrambno ministrstvo je v izjavi sporočilo, da je 55 vozil vstopilo v Ras al Ain, 86 pa jih je nato zapustilo mesto v smeri proti Tal Tamru na jugu. Prav tako je sporočilo, da naj bi kurdske sile ubile enega turškega vojaka blizu mesta Tal Abijad.

Poročevalec AFP je v Ras al Ainu videl vsaj 50 vozil, vključno z reševalnimi, kako zapuščajo mestno bolnišnico. Kmalu po njihovem odhodu je tam izbruhnil požar.

Evakuacija iz mesta se dogaja dan po tem, ko so od tam odpeljali ranjence in tudi trupla.

V letalskih napadih ubitih 11 ljudi

Kljub prekinitvi ognja je turška vojska v petek na severovzhodu Sirije izvedla letalske napade na položaje Kurdov, pri čemer je bilo ubitih 11 ljudi, vključno s sedmimi civilisti, je v soboto sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Turčija je v četrtek po pogovorih ameriškega podpredsednika Mika Pencea s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom v Ankari pristala na petdnevno prekinitev ofenzive na severovzhodu Sirije, če se bodo kurdske sile umaknile z "varnega območja" ob meji. Prekinitev ognja je začela veljati v četrtek zvečer, iztekla pa se bo v torek. Ankara je napovedala, da bo takrat nadaljevala ofenzivo, če Kurdi ne bodo spoštovali dogovora.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
21. 10. 2019 14.53
+3
Bojim se, da gremo po poti Kurdov, sploh sedaj kot prihaja Brexit in razpad Evrope. Nimamo niti vojske, da bi se branili. Dejstvo je, da zavezniki hitro obrnejo hrbet, če ni interesov, tako da tale NATO zavezništvo z figo v žepu, pa zgodovinskimi prepiri kaže, da se ne moremo zanašati na njih.
BUONcaffee
21. 10. 2019 14.16
+2
Trump je rekel, da se Kurdi niso z Američani izkrcali v Normandiji. Ni pa rekel ali so se Turki z njimi?????
Uporabnik113189
21. 10. 2019 14.09
+4
Ali je sploh še kakšen politik, ki ima vse varovalke v glavi cele. Očitno so že večinoma takšni kot tisti sestavljeni Frankensteinova pošat, ki je danes ko so popustile znanstvenikom vse zavore še bolj aktualna kot kdajkoli prej. Turčija bo na osvojenem ozemlju "nastanila" begunce.. In v to pravljico ves svet verjame. Bodo pa po naključju vsi suniti in po pravilu bodo vsi volivci Erdogana, pristaši kalifata, skrivaj podpirali ISIL in druge zločinske milice, da bo tampon med Iranom in Sirijo kjer so večinsko šiiti ja bolj učinkovit in da bodo verske vojne imele še večjo vlogo v spopadu za nafto in tranzit te iste. krati pa je cilj razbiti ozemlje Kurdov na več posameznih frakcij, da se ne bi mogli združevati in bo še lažje prihodnje etnično čiščenje. Taktika, ki jo sloveci še kako dobro razumemo, vse je koristno za pohlepne sosede, samo da narod ni enoten. Le kaj so že vse na nas preizkusili, različne stranke delujoče v korist sosednjih držav in narodov, petokolonaše, verske razlike, podkupovanja, prodajo uspešnih podjetij ali likvidacija, lastništvo nad našimi bankami, ker tako manipulirajo z denarjem slovenskih varčevalcev, ga zapravijo, potem pa zopet slovenec z davki sanira lopovščine..
BUONcaffee
21. 10. 2019 13.45
-1
Katalonija in Kurdistan, kaj imata skupnega?????
ROMELS
21. 10. 2019 11.53
+3
Turki se širijo in se nikoli ne bodo umaknili iz zasedene sirije.
BUONcaffee
21. 10. 2019 13.43
-1
BUONcaffee
21. 10. 2019 11.30
+7
Tako je, če narod nima lastne hrbtenice, kot jo nimajo Kurdi. V 9 letih bi lahko marsi kaj uredili, pa bi danes bilo drugače. Zanašati se na druge pa se ne izkaže dobro. Skrbi me, da nekako tako gre v tej EU in NATO paktu, da na koncu bo Slovenija najkrajšo potegnila.Sploh kar se tiče arbitraže se vidi kam pes taco moli in tako bo tudi za druge stvari. Sploh ko se bo EU razpadla bo Slovenija plačala svojo naivnost najbolj.
BUONcaffee
21. 10. 2019 11.23
+6
Kot spremljam dogajanje v Siriji vidim, da so Kurdi zelo naiven narod, zanašajo se na neka zavezništva in mednarodno pravo, na koncu pa potegnejo najkrajšo. Sem siguren, da se bodo Kurdi razglasili za zmagovalce, ko bodo ostali nazaj v Siriji. Spominja na naši preteklo zgodovino iz druge svetovne vojne, ko smo bili del Jugoslavije in nam ni ratalo doseči države, pa smo ostali tam kjer smo, na koncu pa smo slavili zmago. Enako valja za Slovenijo tudi danes. Imamo cel kup zaveznikov z figo v žepu- mislim na NATO pakt, ko se bo pa kaj zgodilo bomo najkrajšo potegnili. Naivnost naših nesposobnih politikov, da smo ukinili redno vojsko in financiramo NATO, da lahko sodelujemo v vojnah je res neumnost tega stoletja.
bigbooss
21. 10. 2019 10.19
-2
Kurdski borci so v resnici iz španije v britanije nemčije francije kanada amerike tinso svetovni vojaki pod okriljem izraela vred z ameriko delajo nerede da bi mekoc izrael ppstal velika država to je cilj,
foxterier
21. 10. 2019 10.40
+2
uau...velik strokovnjak si mi ti. Nad temi evropejci izvajajo genocid že stoletja, le kako nihče tega še ni opazil. Poba, pojdi malo v osnovno šolo, dej.....
foxterier
21. 10. 2019 09.38
+2
no, Amerika jih je uporabila in potem prodala (odvrgla). Ni kaj, lepo je to videti.....
BUONcaffee
21. 10. 2019 11.25
+3
Tako gre ta politika. Lahko se iz tega marsi kaj naučimo, a kot kaže se ne bomo nič.