Tujina

Umik Izraelcev iz Betlehema

Betlehem, 10. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izraelska vojska se je popolnoma umaknila iz Betlehema, kjer je bila zadnjih pet tednov. Še pred tem je prišlo do izpustitve 39-ih palestinskih skrajnežev in deset tujih mirovnikov iz oblegane bazilike Jezusovega rojstva v Betlehemu.

Izrael naj bi vojaške sile namestil na obrobju mestnega območja Betlehem-Bejt Džala, ki bo ostalo obkoljeno, kot vsa palestinska mesta, ki jih je vojska zapustila. Betlehem je bilo do danes zadnje palestinsko mesto na Zahodnem bregu, ki ga je še vedno zasedala izraelska vojska.

Konec drame v Betlehemu

Ranjenega Palestinca nosijo iz cerkve
Ranjenega Palestinca nosijo iz cerkve FOTO: Reuters

Po dolgotrajnih pogajanjih z EU so Izraelci iz oblegane bazilike izpustili vseh 124 oseb, ki so bile v cerkvi zajete pet tednov. Trinajst Palestincev, ki so na seznamu najbolj iskanih teroristov, so izgnali na Ciper, kjer bodo ostali najmanj do ponedeljka, ko se bodo zunanji ministri Evropske unije odločili, koliko skrajnežev bodo sprejele evropske države. Šestindvajset Palestincev so prepeljali v zapore v Gazi, ostale pa so spustili na prostost. Palestinci so morali ob izhodu iz cerkve skozi detektor kovin, nato so jih naložili na avtobus in odpeljali.

Oboroženi Palestinci so se 2. aprila zatekli v cerkev, pri njih pa so bili duhovniki, nune in deset mirovnih aktivistov. Te je izraelska policija aretirala, izraelske oblasti pa so sporočile, da jih bodo čimprej izgnali iz države, saj so vdrli na zaprto vojaško območje. Deset mirovnikov je različnih narodnosti, sicer pa so večinoma člani Gibanja za mednarodno solidarnost s palestinskim ljudstvom.

Nenasilno rešitev krize v Betlehemu je pozdravil tudi ameriški predsednik George Bush, ki meni, da je odstranjena ovira pri obnovi varnostnega sodelovanja med obema stranema.

Srečanje Peresa in Berlusconija

Šimon Peres se je srečal z Berlusconijem in predstavniki Vatikana
Šimon Peres se je srečal z Berlusconijem in predstavniki Vatikana FOTO: Reuters

Izraelski zunanji minister Šimon Peres pa je prispel v Rim, kjer se je sestal z italijanskim premierom Silviom Berlusconijem in visokimi predstavniki Vatikana. Sogovorniki so se na srečanju pogovarjali predvsem o načrtu priprave mednarodne mirovne konference za Bližnji vzhod. Peres je ob prihodu v Rim izjavil, da pričakuje previdne in zmerne ukrepe proti domnevnim militantnim centrom v Gazi, da pa Izrael nima namena zasesti palestinskih ozemelj. Hkrati je napovedal umik izraelskih sil iz Betlehema "v roku nekaj ur ali dni", kar bi sledilo končanju obleganja cerkve Jezusovega rojstva. Betlehem je zadnje mesto pod upravo palestinskih oblasti, ki ga še vedno zasedajo izraelske sile.

Peres je izrazil obžalovanje, da se ne bo mogel srečati s papežem Janezom Pavlom II, sicer pa se je v Rimu udeležil tudi konference Globalni forum, na kateri so se pogovarjali predvsem o različnih vidikih globalizacije.

Berlusconi in Peres na srečanju v Rimu
Berlusconi in Peres na srečanju v Rimu FOTO: Reuters

Italijanski premier Berlusconi pa je po srečanju z izraelskim zunanjim ministrom Peresom izjavil, da si morajo države članice Evropske unije pravično razdeliti odgovornost za sprejem 13 militantnih Palestincev, ki so danes zapustili baziliko. Pri rešitvi tega vprašanja smo vsi pripravljeni pomagati, če rešitev le ne bo zahtevala prevelike odgovornosti, je dejal Berlusconi in nadaljeval, da je Italija EU predlagala, naj najde rešitev za razdelitev odgovornosti o tem vprašanju. Ob tem je potrdil, da dogovora o 13 Palestincih, ki so trenutno na Cipru, še vedno ni, da pa se bodo o njem pogovarjali v ponedeljek na zasedanju zunanjih ministrov EU v Bruslju.

Za zdaj ni znano kakšen pravni status naj bi imelo 13 Palestincev, ki bi jih po poročanju nemške tiskovne agencije lahko uvrstili med begunce ali prosilce za azil. Predsedujoči svetu zunanjih ministrov EU Josep Pique je sicer nedavno opozoril, da bi nadzor Palestincev v evropskih država lahko povzročil pravne zaplete. Peres naj bi na srečanju z Berlusconijem dejal, da se lahko države, ki bodo sprejele Palestince, same odločijo, kako bodo z njimi ravnale.

Pripravljenost za sprejem nekaterih izmed trinajsterice Palestincev, so doslej izrazile Italija, Portugalska in Grčija. Sicer naj bi jih sprejela tudi predsedujoča EU, Španija.

SORODNI ČLANKI

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8