Tujina

Umik z Zahodnega brega odložen

Jeruzalem, 15. 11. 1999 15.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Za danes napovedani umik izraelskih sil s petih odstotkov Zahodnega brega so odložili zaradi nesoglasja med Izraelom in Palestinci o območju, s katerega bi se morali Izraelci umakniti. To sta danes potrdila tako svetovalec palestinskega voditelja Jaserja Arafata, Nabil Abu Rudeinah, kot tudi izraelski radio, ki je navedel vire izraelske vlade.

Viri v Tel Avivu so ob tem še dodali, da so umik odložili za nekaj dni. Izraelski in palestinski predstavniki so sicer davi začeli pogovore za rešitev spora, potem ko palestinski vodja Jaser Arafat in izraelski premier Ehud Barak na sinočnjem nenapovedanem srečanju nista uspela doseči dogovora.

Umik sodi v okvir sporazuma iz Šarm el-Šejka, ki pa ne določa, s katerih območij se mora Izrael umakniti. Palestinci trdijo, da se Izrael umika z redko poseljenih območij in vztrajajo, da se mora umakniti z bolj poseljenih. Zato tudi palestinski vodja Arafat izraelskih zemljevidov o umikih še ni podpisal.

Današnji umik bi bil drugi od treh predvidenih v skladu z omenjenim sporazumom. Izraelska vojska naj bi se umaknila z dodatnih petih odstotkov Zahodnega brega. Od tega bi dva odstotka ozemlja prešla pod popoln nadzor palestinskih avtonomnih oblasti, trije odstotki pa le pod njihovo civilno upravo.