Tujina

Umorili borca za svobodo

Istanbul, 19. 01. 2007 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
8

Turškega urednika, ki je priznal genocid nad Armenci in bil zato obsojen zaradi žalitve Turkov, so ubili.

Novinarja in urednika turško-armenskega rodu Hranta Dinka, ki je bil pogojno obsojen zaradi svojih stališč glede genocida nad Armenci, tega je namreč priznal in o njem pisal, je pred njegovo pisarno v Istanbulu ubil neznanec.

Spomenik žrtvam genocida
Spomenik žrtvam genocida FOTO: Reuters
"Šokiran sem in žalosten," je po dogodku dejal evropski komisar za širitev Olli Rehn in turške oblasti pozval k celoviti preiskavi umora. "Pričakujem, da bodo turške oblasti celovito preiskale umor in sodile storilcem," je pozval komisar in izrazil "globoko sožalje" novinarjevi družini. "Hrant Dink je bil spoštovan in razumen človek, ki je predano zagovarjal svoje mnenje in prispeval k odprti javni razpravi. Bil je borec za svobodo izražanja v Turčiji," je poudaril Rehn.

Dinka je bil eden izmed pisateljev, ki je bil preganjan zaradi turškega zakona, ki prepoveduje kakršnokoli razžalitev 'Turčije in Turkov'. Turčija namreč zanika, da bi se genocid sploh kdajkoli zgodil. Turško sodišče je leta 2005 Dinki prisodilo šestmesečno pogojno kazen, ker je kritično pisal o armenskem genocidu leta 1915. Dinki so zaradi njegovega pisanja grozili že prej, nekateri pa so menili, da je tudi izdajalec. V nekem intervjuju dejal, da ga Turki sovražijo, in da noče živeti v deželi, kjer je nezaželjen.

Kritičen odziv Erdogana

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je umor označil kot napad na svobodo mišljenja in demokracijo. Policija je že sprožila preiskavo. Na zaslišanju so pridržali dva moška, je povedal Erdogan.

Na "tragični dogodek" v Carigradu so se že odzvale ZDA. Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Tom Casey je tako povedal, da dogodek v ZDA vzbuja "nekaj skrbi". "Seveda ne želimo videti položaja, ko bi bili posamezniki ustrahovani ali bi bili tarča kakršnegakoli povračila zaradi svobodnega izražanja svojega mišljenja," je dejal Casey.

Premier je sicer umor označil kot napad na svobodo mišljenja ter obljubil, da bodo krivci zanj odgovarjali. "Poudarjam, da je napad na Dinka napad na vse nas - na našo enotnost, celovitost, na naš mir in stabilnost," je dejal Erdogan in povedal, da za razjasnitev "strašnega umora" v Carigrad pošilja ministra za pravosodje Cemila Cideka in notranjega ministra Abdulkadirja Aksuja.

V Turčiji danes živi kakih 70.000 Armencev. Njihovo število je bilo do prve svetovne vojne še dosti večje, nato pa je turška vlada ukazala deportacijo Armencev, ki so se med vojno postavili na stran okupacijskih ruskih sil. Med prisilnim preseljevanjem je umrlo več sto tisoč Armencev, po nekaterih podatkih pa celo milijon in pol. Nekateri zgodovinarji prisilno preseljevanje označujejo kot genocid, kar pa Turčija odločno zavrača.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jackoo
20. 01. 2007 21.04
Pa brez zamere victoriosus. Samo prikazati sem ti hotel na primeru. lp
jackoo
20. 01. 2007 21.03
victoriosus saj je že dovolj da se ozreš po svoji družini. prav zanima me kake zasluge imajo tvoji starši v domobranskih legijah ko so pobijali Slovence. In taki ste v EU.. fuj!!
apolon
20. 01. 2007 20.57
Pa je morda kdo pomislil da je EVROPA ubila Hranta Dinka? Da bi tako lažje podaljševali in onemogočili pot pristopanja Turčije k EU???
brankob@avtomatika.com
20. 01. 2007 18.58
Ogromna razlika tole z Nemčijo, res. Opravičili so se, ptem ko drugega niso mogli. Tolalno nagrado so pa plačali s Palestinskim ozemljem. Kako hudiča lahko daš nekaj, kar ni tvoje ?
victoriosus
20. 01. 2007 18.47
Razlika je v tem, da je Nemčija priznala holokavst in se opravičila. Židje so pa dobili svojo državo kot tolažilno nagrado. Turčija pa brani svoj "ponos", in ni ne priznala, še manj pa se opravičila zaradi genocida.
tomazbodner
20. 01. 2007 05.35
Victoriosus: Pojdi v Nemcijo in izjavi, da holokavsta ni bilo in poglej, kaj se ti bo zgodilo... Ne bo samo 6 mesecna pogojna kazen...
victoriosus
20. 01. 2007 01.11
In "to" bo v EU? Ni šans..... da bodo ubijal vsakega, ki jim ne priznava veličastnih dosežkov.... fuj to...
civitasstain@gmail.com
19. 01. 2007 16.29
Turki ne prenesejo resnice, zato pa ga je drzava spravla stran.