Tujina

Umrl moški, zaradi katerega je zaslovel Robin Williams

Troutville, 20. 07. 2018 17.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Umrl je Adrian Cronauer, moški, ki je prav tako pokojnemu igralcu Robinu Williamsu služil kot navdih za lik v filmu Dobro jutro, Vietnam, ki ga je izstrelil med zvezde Hollywooda.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Tako kot lik v filmu Dobro jutro, Vietnam je bil tudi Adrian Cronauer radijski voditelj v Saigonu v letih 1965 in 1966, poznan po svojih navdušenih jutranjih pozdravih in predvajanju energičnih rock’n’roll skladb, ki naj bi dvigovale moralo ameriškim četam med vietnamsko vojno.

Seveda si je pri upodobitvi Cronauerja Robin Williams dovolil precejšnjo mero umetniške svobode, kot je v navadi Hollywooda pri prirejanju zgodb.

’Resnični’ Cronauer se je rodil v pensilvanskem Pittsburghu septembra leta 1938, očetu, ki je delal v železarni in mami učiteljici. Kot navdušenec nad vsem, kar je bilo povezano z mediji, je že pri rosnih 12 letih začel občasno delati na lokalni otroški televiziji. Ko se je vpisal na univerzo v domačem mestu, je tam pomagal ustanoviti študentsko radijsko postajo, delal pa je tudi z drugimi postajami.

’Doooooooooobro jutro Vietnam’!

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Cronauer se je pridružil zračnim silam ZDA, svoje urjenje pa je opravil v San Antoniu in Wichiti Falls v vročem Teksasu. Na prvo misijo so ga poslali na Kreto, kjer je preživel leto in pol ter razvil svoj značilni jutranji pozdrav za poslušalce. V nekem intervjuju je povedal, da se je njegov začetni tih in prestrašen pozdrav ’Dobro jutro, Iraklion*’ postopoma razvijal v dramatičnega, po katerem je postal poznan v Vietnamu.

Ker je zelo rad potoval in raziskoval daljne kraje, je sam zaprosil za transfer v Vietnam. Tam je sprva začel delati kot direktor radijske postaje zračnih sil. Ko je mnogo let pozneje govoril z nekaterimi veterani so mu povedali, da je nek vojak radio kar iz postelje ’odstrelil’ s svojo ameriško jurišno puško M16.

Kot njegov istoimenski lik v filmu, je tudi Cronauer v kot zavrgel tradicionalne vojaške napeve in raje vrtel takrat aktualno glasbo, med drugim Righteous Brothers, Toma Jonesa in Beatlese.

Adrian Cronauer je s svojim radijskim programom četam v Vietnamu poskušal približati dom.
Adrian Cronauer je s svojim radijskim programom četam v Vietnamu poskušal približati dom. FOTO: AP

V nekem intervjuju je povedal, da je hotel z glasbo pomagati mladim fantom, ki so v svojih rosnih dvajsetih prišli v za njih popolnoma neznano okolje in doživeli kulturni šok. "Moj največji dosežek je bil, ko mi je nekaj fantov povedalo, da so ko so prvič prestavili na naš program, mislili, da poslušajo neko ameriško radijsko postajo," je v intervjuju za Chicago Tribune povedal Cronauer.

Kljub temu Cronauer, razen svojega značilnega pozdrava, v etru ni počel nič nenavadnega, kot je bilo upodobljeno v filmu. To je nekoč priznal tudi Williams.

"Cronauer je sicer bil priča bombardiranju v Saigonu. Hotel ga je prijaviti, ampak so ga višje inštance zavrnile. Ni želel delati proti sistemu, saj te lahko to pripelje na vojaško sodišče," je Williams povedal reviji Rolling Stone. Tudi Cronauer je rad poudaril, da je en del filma pretiravanje Hollywooda, pri nekaterih stvareh pa je na delu čista domišljija.

Kot njegov lik v filmu je tudi on učil angleščino, ko ni bil v službi, ampak svojih učencev ni učil newyorškega slenga ali ameriških kletvic. Prav tako nikoli ni bil v džipu, ki bi zapeljal na mino, niti se ni izgubil v džungli, ko je želel pobegniti iz Vietkonga. 

Robin Williams je bil eden izmed najbolj poznanih ameriških komikov in igralcev. Umrl je 11. avgusta 2014. Storil je samomor, saj je dlje časa trpel za depresijo. Poznan je po filmih, kot so Očka v krilu, Dobri Will Hunting in Društvo mrtvih pesnikov, in še mnogih drugih.

Po letu dni v Vietnamu se je Cronauer vrnil v ZDA, kjer je spoznal Jeane Steppe, ki je delala kot nadzornica za pogojni odpust za mladostnike. Poročila sta se leta 1980 in se preselila v New York, kjer je Cronauer končal magisterij iz komunikacijskih študij in začel delati kot sinhronizator. S svojim prijateljem in veteranom iz Vietnama, Benom Mosesom, sta zastavila scenarij za film, ta pa je končal pri agentu Robina Williamsa. Williams je menil, da je to zanj popolna vloga, zato so scenarij temeljito predelali – ponovno ga je napisal Mitch Markowitz.

Preboj za Robina Williamsa

Vloga Adriana Cronauerja je Williamsa izstrelila med zvezde Hollywooda in mu celo prinesla nominacijo za oskarja. Takrat jo je sicer dobil Michael Douglas za vlogo Gordona Gekka v filmu Wall Street.

Cronauer in Williams sta se prvič spoznala šele na premieri filma v New Yorku, češ, da je pri upodobitvi lika Williams imel čim več umetniške svobode. Ko sta se spoznala, naj bi Williams Cronauerju dejal, da ga veseli, da ga je končno spoznal, on pa mu je odgovoril: "No, tudi mene veseli, da sem se končno spoznal". 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Film je Cronauerju prinesel status zvezde, za avtogram pa ga je enkrat na njegovo veselje prosila tudi igralka Bette Middler. O igri Williamsa je v intervjujih sicer govoril zelo naklonjeno. Pogosto se je šalil, da bo na njegovem nagrobniku pisalo ’DJ iz Vietnama’, a bil je hvaležen, da si je lahko z zaslužki od filma plačal fakulteto, odprl podjetje in celo objavil učbenik. Politično je bil opredeljen, dejal je celo, da je 'vseživljenjski republikanec z izkaznico'. Leta 1992 se je pojavil v oglasu v podporo Georgea HW Busha, v katerem je napadel njegovega nasprotnika Billa Clintona.

Robin Williams je za vlogo Adriana Cronauerja bil nominiran za oskarja.
Robin Williams je za vlogo Adriana Cronauerja bil nominiran za oskarja. FOTO: AP

Med letoma 2001 in 2009 je Cronauer bil zaupni svetovalec namestniku sekretarja za obrambo. Kot civilist je prejel tudi medaljo od ameriškega ministrstva za obrambo za izjemne dosežke, vso življenje pa je ostal aktiven v svoji skupnosti in pri podpiranju gledališča ter veteranskih skupin.

Svoja zadnja leta življenja je preživel v Virginiji, družinski člani pa so potrdili, da je 18. julija v starosti 79 let umrl v domu za starejše.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ginem
20. 07. 2018 18.43
-31
ginem
20. 07. 2018 19.39
+0