Tujina

Umrl prvi predsednik, ki ga je odnesla arabska pomlad

Tunis, 19. 09. 2019 18.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.V. / STA
Komentarji
2

V izgnanstvu v Savdski Arabiji je v 84. letu starosti umrl nekdanji tunizijski voditelj Zine El Abidine Ben Ali, je sporočilo tunizijsko zunanje ministrstvo. Državo je vodil več kot dve desetletji, preden so ga leta 2011 z oblasti odnesli protesti, s katerimi se je začela arabska pomlad.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je umrl v savdskem mestu Džeda, ni pa znano, kje ga bodo pokopali. Ben Ali je bil predsednik Tunizije med letoma 1987 in 2011 in je bil drugi predsednik te države po osamosvojitvi leta 1956.

Rodil se je 3. septembra 1936 v kraju Sousse. Šolal se je na vojaških akademijah v Franciji in ZDA, po vrnitvi v domovino je deset let vodil varnostno-vojaški svet. Leta 1987 je najprej postal notranji minister, zatem predsednik vlade. Še istega leta je postal predsednik države. Na tem položaju je skladno z ustavo zamenjal prvega predsednika Tunizije Habiba Bourguibo, ki je bil uradno označen za senilnega in nesposobnega vodenja države.

Ob nastopu položaja je obljubil demokracijo in socialno pravičnost, a je nato državo vodil z železno roko. Leta 1989 je prepovedal zmerno islamsko gibanje Ennahda, ki je po njegovem padcu pridobilo na moči.

Januarja 2011 so izbruhnili protesti, ki so odnesli Ben Alija in sprožili t.i. arabsko pomlad.
Januarja 2011 so izbruhnili protesti, ki so odnesli Ben Alija in sprožili t.i. arabsko pomlad. FOTO: Blaž Garbajs

Na petih predsedniških volitvah, ki so potekale po njegovem prihodu na predsedniški položaj, kandidati opozicije niso imeli praktično nobenih možnosti za zmago. Po uradnih izidih je vedno dobil skoraj vse glasove, najslabše pa se je odrezal na svojih zadnjih volitvah leta 2009, na katerih je po udarnih podatkih dobil "le" 89,6-odstotno podporo.

Ko je prišel na oblast, je dejal, da želi odpraviti koncept dosmrtnega predsednika, a ob koncu tretjega mandata je dal spremeniti ustavo tako, da mu je omogočila obstanek na položaju. Mednarodne organizacije za človekove pravice so njegovo administracijo kritizirale zaradi represije nad opozicijskimi strankami, opozarjale pa so tudi na njegov kult osebnosti in nadzor nad mediji.

Januarja 2011 je po večtedenskih množičnih protestih zapustil državo in s soprogo Leilo pobegnil v Savdsko Arabijo. Odtlej je bilo življenje njegove družine skrito pred očmi javnosti. Medtem ko je bil v izgnanstvu, so ga v domovini v odsotnosti na več procesih obsodili na dolgoletne zaporne kazni.

Protesti, ki so z oblasti odnesli Ben Alija, so sprožili arabsko pomlad, ki je strmoglavila tudi diktatorje v Egiptu, Libiji in Jemnu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hiccup
19. 09. 2019 19.26
+4
Kaj je zdaj s to arabsko pomladjo? Takrat je bilo to nekaj revolucionarnega, ne vem kaj velikega...kje pa je danes karkoli videti?? Nič. Nič se ni spremenilo.
Krta?a 21
19. 09. 2019 20.02
+4