Tujina

Umrl zaradi radioaktivnega sevanja na odpadu

New Delhi, 04. 05. 2010 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delavec na odpadu za kovino v New Delhiju je umrl zaradi posledic radioaktivnega sevanja, kar je v Indiji sprožilo zaskrbljenost glede standardov varovanja radioaktivnih odpadkov.

Skladišče radioaktivnih odpadkov
Skladišče radioaktivnih odpadkov FOTO: POP TV

Indijske oblasti so začele preiskavo neavtoriziranega odlaganja radioaktivnih odpadkov zaradi smrti delavca na odpadu za staro kovino. Delavec je namreč umrl za posledicami radioaktivnega sevanja nevarnega materiala cobalt-60. Material je bil odložen na navadnem odpadu za staro kovino v New Delhiju, prihajal pa je iz odrabljenega stroja iz oddelka za kemijo univerze v Delhiju.

Smrt delavca je sprožila zaskrbljenost, ali Indija stori dovolj za primerno odlaganje nevarnih odpadkov. To se dogaja prav v času, ko želi vladajoča stranka v kongresu sprejeti zakon, ki bi tujim podjetjem omogočal dostop do njihovega nuklearnega trga. Kot poroča Reuters, je Indija ena redkih držav, ki ne želi podpisati nuklearne neprofitne pogodbe.

Pal Singh: Takih incidentov je vedno manj

Om Pal Singh, sekretar indijskega regulatoja za atomsko energijo, je dejal, da se bi takšni incidenti lahko zgodili tudi drugje in da so indijske oblasti že sprejele ukrepe za zmanjšanje nevarnosti za izpostavljenost radioaktivnemu sevanju. Kot primer je navedel, da so namestili skenerje na pristaniških kontrolah blaga iz tujine. Skenerje pa so dali tudi trgovcem z odpadnim materialom in jih naučili, kako preverijo stopnjo radioaktivnega sevanja. Singh meni, da se s časom število tovrstnih incidentov zmanjšuje.

Bi lahko ti odpadki prišli v roke skrajnim organizacijam?

Je pa lahkotnost odlaganja radioaktivnega materiala sprožila tudi vprašanje varnosti. Tak material bi namreč zaradi nizkih varnostnih ukrepov lahko prišel v roke tudi skrajnim organizacijam, ki bi iz njega lahko naredile tako imenovane "umazane bombe“.

Direktor Instituta za konfliktni menedžment v Indiji Ajai Sahni je opozoril, da so bolj pomembni uporabniki radioaktivnega materiala, kot so nuklearne elektrarne in raziskovalne ustanove, dobro zaščiteni, manj pozornosti pa se posveča manj pomembnim uporabnikom. Kljub temu pa je malo možnosti, da bi skrajne organizacije lahko prišle do teh materialov na tak način, saj je proces ločevanja radioaktivnega materiala iz odrabljene opreme zelo kompliciran. Poleg tega pa je tudi delo s takim materialom zelo komplicirano, je še dejal Sahni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DeepChicken
04. 05. 2010 17.41
neprofitne pogodbe? haha .p mislm da non-proliferation treaty pomeni nekej druzga
odbogaposlan
04. 05. 2010 17.40
tudi indijo je v celoti zasedel kapitalizem! Zato jim maosti v Biharju delajo probleme!
Abacus
04. 05. 2010 15.20
Indija njen sistem je zelo zanimiv: Kot 1. Hinduizem 2. Socializem 3. Demokracija Vse to je Indija ,ampak slednji dve opciji morata nujno biti v skladu s Hinduizmom. Nekateri celo omenjajo ,da je ravno Hinduizem tisti ,ki drzi Indijo v revscini ,ki je se veliko vecja kot na Kitajksem ,saj se le ti dve drzavi lahko primerjata med seboj. Hinduizem zapoveduje kaste in uci naj nicesar ne 'odstranimo' tudi skodljive faktorje ne ,saj je to 'karma' in tako mora biti.
big brother
04. 05. 2010 14.23
koliko je v Kršjem umrlo že mladih ljudi iz jedrske,pa noben tega ne pove.Od moje mame sodelavk vsaj 3je možje.do 40 let.Pa niso delal kot navadni delavci v nuklearni.
LomilkaSrc
04. 05. 2010 13.56
ne vem. njihov minister hoče stvari pomesti pod preprogo in prikazati da je to osamljen primer. resnica je nekoliko drugačna. v indiji je kar precej divjih odlagališč na katerih konča marsikateri nevaren material. kar oglejte si poročila nedvisnih organizacij.