Tujina

Umrli Avstrijki gliser odrezal nogo, potapljala se je izven dovoljenega pasu

Malinska / Reka, 26. 07. 2019 14.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

28-letnica, ki jo je pri Krku povozil gliser, se je potapljala izven območja za kopalce. To je še en dokaz za to, kako nevarno se je kopati ali potapljati izven območja stotih metrov od obale, opozarja kapitan reške luške kapitanije. S plovila, ki ima tako visok premec, je zelo težko videti kopalce, še posebej pa potapljače in to tako daleč od obale, pa poudarjajo pretreseni domačini.

"Povsod je bilo polno krvo, kot v grozljivki," nesrečo, ki se je v sredo zgodila v Malinski na otoku Krk, opisuje priča. 28-letno Avstrijko, ki se je po podatkih hrvaškega ministrstva za pomorski promet in infrastrukturo potapljala približno 300 metrov od obale, je okoli 16. ure z gliserjem zadel 25-letnik.

28-letnica je z očetom po besedah njunih prijateljev na Krk prišla dan prej. Zglasila naj bi se v lokalnem potapljaškem centru in se dogovorila, da se naslednji dan priključita potapljaški ekipi. Pred tem naj bi dejala, da se gresta okopati in potapljati na dah.

Spletni portal Vijesti.hr medtem sicer poroča, da se je 28-letnica po besedah očividcev skupaj z očetom na dah potapljala v območju za kopalce. "Zgodilo se je precej bližje obali, nedaleč stran od plaže, kjer je bar Mul. Dekle je imelo tudi potapljaško bojo, premera skoraj en meter," je dejala družinska prijateljica, ki želi ostati anonimna.

300 metrov od obale je sicer meja, od katere naprej je dovoljeno glisiranje. Bližje obali, na območju za kopalce, pa je to na Hrvaškem obravnavano kot hujši prekršek.

25-letnik je bil z motornim čolnom namenjen v bližnje pristanišče. (Slika je simbolična.)
25-letnik je bil z motornim čolnom namenjen v bližnje pristanišče. (Slika je simbolična.) FOTO: Dreamstime

"Videla sem, kako jo oživljajo," je za 24sata dejala kopalka Donatella, ki je bila ravno takrat na plaži pred bližnjim mestnim hotelom Malin. Do obale so jo po njenih besedah prepeljali prav z gliserjem, ki jo je zadel, ob tem pa ji odrezal nogo. Dekle je močno krvavelo in se pričelo utapljati. Val je zalil tudi očeta, a jo je ta nemudoma začel iskati, pa piše Jutarnji list.

"Bilo je strašno. Odrezalo ji je nogo in zelo močno je krvavela. Bila je v potapljaški obleki, nepremična in zelo bleda. Na plaži je bilo tudi polno otrok, zaradi grozljivega prizora so bili prestrašeni, nekateri so tudi jokali. Tudi sama sem še zmeraj v šoku," nesrečo še opisuje Donatella.

Na pomoč so nemudoma poklicali Nujno medicinsko službo, do ponesrečene so prispeli v roku desetih minut. Nezavestno 28-letnico so prepeljali v Klinični bolnišnični center (KBC) Reka. Kot so kasneje sporočili iz Policijske uprave (PU) Primorsko-Goranske, je ob 17.15 umrla, neuradno na poti do bolnišnice.

Nesrečo je povzročil 25-letnik voznik motornega čolna, ki je bil namenjen v bližnje pristanišče. Neuradno naj bi šlo za prebivalca Zadra, ki je v Malinski delal kot sezonski delavec. Iz hrvaškega ministrstva za pomorski promet in infrastrukturo so sporočili, da v času nesreče ni bil pod vplivom alkohola.

Od šoka niso mogli govoriti

"25-letnik je bil v popolnem šoku, ni mogel niti govoriti. To so sicer zelo vestni fantje in z njimi nikoli ni težav. S plovila, ki ima tako visok premec, je zelo težko videti kopalce, še posebej pa potapljače in to tako daleč od obale," so za hrvaški spletni portal dejali pretreseni domačini. "Zelo velika tragedija - za oba, umrlo in 25-letnika." Nemi od šoka so ostali tudi 28-letničini starši.

Novinarji 24sata so sicer večkrat poskušali vzpostaviti stik z lastnikom podjetja, ki prodaja, servisira in oddaja čolne in vodne skuterje, in pri katerem je 25-letni tudi najel gliser, a ni bil na razpolago za izjave.

Medresorska preiskava v teku

Preiskavo hude nesreče vodijo luška izpostava Malinska, Pomorska policija Reka in reška luška kapitanija. Kapitan slednje Darko Glažar je medtem izrazil obžalovanje zaradi nesreče in napovedal nadaljnjo preiskavo. "Zelo nam je žal zaradi tragedije, sočustvujemo s starši umrle. Preiskava je v teku in nesrečni voznik nosi odgovornost; na žalost pa je to še en dokaz za to, kako nevarno se je kopati ali potapljati izven dovoljenega in označenega območja stotih metrov od obale," je dejal Glažar.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FIGEC
01. 08. 2019 19.48
+6
Ako sestavek in izjave kompetentnih preberemo tudi med vrsticami je že moč zaznati, v katero smer bo šla preiskava. Hrvat ne bo nič kriv, tistih 300m pa bo zraslo na 500m. Ne vem, zakaj je potrebno zavajanje. Naj povedo ravno, da hrvat ne bo nič kriv. Tako bomo spoznali še en razlog, zakaj jih ni za spustiti v EU, svojad hudičevo...
FIGEC
01. 08. 2019 21.44
-2
Ciymbalta
26. 07. 2019 20.52
-6
Ne plavaj tam kjer ne smeš pa bo vse ok. Sedaj pa bojo Hrvate krivili da so krivi.
Mr.
02. 08. 2019 16.05
+5
Poglej realno... tudi on ne bi smel glisirat tam!!! Pa nihče ne krivi Hrvate ampak voditelja čolna, ki je s čolnom glisiral bližje kot 300 metrov od obale...
BUONcaffee
26. 07. 2019 20.26
-21
Ma ja kaj se je šla potapljati kjer nebi smela???? Uničila ŽIVLJENJE SEBI, VOZNIKU GLISERJA IN OSTALIM SORODNIKOM. kAK DOPUST ZA BOŽJO VOLJO.
Transformerji
26. 07. 2019 19.59
+2
Morje je dolgo in široko, je užitek plavati - pa je vendar kot cesta, kjer se ve, da so vozni pasovi, prehitevalni, pa kolesarske steze in prostor za pešce. Preveč ljudi, vse preveč omejitev.
maneki
26. 07. 2019 19.53
+25
Sem v Malinski, pod hotelom Malin. Včeraj sem videla reševalno vozilo, vendar nisem šla pogledat kaj se dogaja (nemoralno), čeprav sem bila stran samo kakih 50 m. Gliser, ki je poškodoval potapljačico/plavalko je čoln, ki opravlja razne aktivnosti.. vlečenje padala, vlečenje blazin na vodi. Res je, da je precej visok. S tem gliserjem cel dan vozijo na pomol (malo naprej od tistega na katerem je lokal Mul), kjer zamenjajo turiste željne zabave. Imeli so označen dostop - koridor v katerem naj ne bi bilo kopalcev., ne znam oceniti dolžine, mogoče 200 m. V tem delu hotelska plaža ni ograjena oz. omejena in kopalci svobodno plavajo proti odprtem morju (smer Rijeka). Avstrijska gostja naj bi se potapljala na dah z očetom nekje pred Mulom . Včeraj je pihala rahla burja in morje je bilo kar vzvalovano. Ta predel je precej prometen.. poleg raznih čolnov, gliserjev ,jadrnic (to je pot iz mesta Malinske proti jugu) tudi hitrih skuterjev, supov. Od včerajšnjega tragičnega dogodka se nam zdi vse še bolj nevarno. Nujno bi morali tudi na t.i. hotelskem predelu ograditi plažo za kopalce in potegniti koridor za čolne do te omejitve. Vendar to je današnji pogled, po tragični nesreči. Fantje so bili pridni in odgovorni Najverjetneje pa je bilo preveč motečih dejavnikov (sonce, odbojna svetloba, valovi, druga plovila, plavalci), da ni opazil Avstrijkine boje (ki naj bi jo ta imela), ko se je približeval pomolu.
maneki
26. 07. 2019 19.52
+0
Sem v Malinski, pod hotelom Malin. Včeraj sem videla reševalno vozilo, vendar nisem šla pogledat kaj se dogaja (nemoralno), čeprav sem bila stran samo kakih 50 m. Gliser, ki je poškodoval potapljačico/plavalko je čoln, ki opravlja razne aktivnosti.. vlečenje padala, vlečenje blazin na vodi. Res je, da je precej visok. S tem gliserjem cel dan vozijo na pomol (malo naprej od tistega na katerem je lokal Mul), kjer zamenjajo turiste željne zabave. Imeli so označen dostop - koridor v katerem naj ne bi bilo kopalcev., ne znam oceniti dolžine, mogoče 200 m. V tem delu hotelska plaža ni ograjena oz. omejena in kopalci svobodno plavajo proti odprtem morju (smer Rijeka). Avstrijska gostja naj bi se potapljala z očetom nekje pred Mulom . Včeraj je pihala rahla burja in morje je bilo kar vzvalovano. Ta predel je precej prometen.. poleg raznih čolnov, gliserjev, jadrnic (to je pot iz mesta Malinske proti jugu) tudi hitrih skuterjev, supov. Od včerajšnjega tragičnega dogodka se nam zdi vse še bolj nevarno. Nujno bi morali tudi na t.i. hotelskem predelu ograditi plažo za kopalce in potegniti koridor za čolne do te omejitve. Vendar to je današnji pogled, po tragični nesreči. Fantje so bili pridni in odgovorni, najverjetneje pa je bilo preveč motečih dejavnikov (sonce, odbojna svetloba, valovi, druga plovila, razne boje, plavalci), da ni opazil Avstrijkine boje (ki naj bi jo ta imela), ko se je približeval pomolu.
moto-gp
26. 07. 2019 18.53
+15
Poznam Malinsko. V tistemu predelu obale, kjer so privezi za razne čolne, se ni ravno zdravo niti potapljati, niti plavati daleč od obale. Lokal se nahaja od hotela Malin naprej proti Poratu, takoj za lokalom je prostor za priveze. In v tem delu sta se šla potapljat, zelo neprevidna. To pa zaradi strasti do športa, ki marsikomu zamegli realnost... Žal mi je za oba, tudi za mladega fanta...le ta bo težko pozabil na hudo nesrečo. In še, Malinska nima lepih plaž, niti lepega morja... Je pa idealna za dooolge sprehode v zimskem in pomladnem času...
jafalical
26. 07. 2019 18.46
+15
Prehitr se lahko zgodi, pa ce se se tako previdno oziras cez, cez premec.Skoda, skoda za oba.Tudi ce je bila oznacena...ne pomeni da jo je tako dalec, cez premec zaznal, lahk da ni bila boja v vidnem njegivem polju, karkoli ...Grozljiva nesreca in velika zalost za vse vpletene.
Uporabnik543728
26. 07. 2019 18.41
+51
Pred dobrim tednom sem bil na Pašmanu, v zalivu Lučina. Celo znotraj plavalnega območja, označenega s plavajočo vrvjo so se vozili z manjšimi čolnički in to slovenski najstniki. Tri najstnice, stare okoli 12 let, so se vozile z njim vsak dan znotraj območja, reševalcev ali policije, ki bi jih opozorila na očiten prekršek od nikjer. Ko sem bil v vodi, sem jih enkrat nadrl, da se to ne sme početi znotraj plavalnega območja, samo nemo so me gledali in nadaljevali s početjem čez eno uro. Ne vem, kako lahko tudi starši, s katerimi so bili na plaži podpirajo to početje, saj se veliko otrok in njihovih staršev potaplja znitraj tega območja, propeler je res manjši, vendar si nočem niti predstavljati, kaj bi se zgodilo, če bi zadel enega, ki se potaplja in hoče priti na površje po zrak v obraz, v roko, trup ali nogo. Me čudi, da ni več takšnih nesreč, ker je na Hrvaškem stanje, kar se tiče varnosti na plaži in spoštovanja zakonov obupno.
trdokuhanojajce
26. 07. 2019 18.14
+6
ko se potapljaš, to označiš z bojo, katera opozarja na potapljača v bližini
AAnima
26. 07. 2019 18.40
+36
Saj piše, da jo je imela; veliko cca meter premera..
Dinho8O
26. 07. 2019 17.24
+70
Nimaš se kaj potapljati v tej coni. Mene že zmrazi, ko grem plavat samo malo dlje od plaže, da te ne zgrabi morski pes. Vem ja, sem paranoicen. Ampak, boljše malo več previdnosti, kot pa celo življenje ostati invalid. Zaradi takšne malomarnosti je ta ženska tudi izgubila življenje, po svoji krivdi seveda.
reaf
26. 07. 2019 18.04
+42
No to pa je popplnoma napačen odziv ... seveda je članek neverodostojen oz. zavajujoč, zato pa tak odziv ... Dekle se je potapljala na dah v kopalni coni in imela pripeto bojo!!! Krivec je izklnučno objesten krmar gliserja, ki nima kaj početi v kopalnih vodah, sploh pa ne glisirati!!!
Sentis
26. 07. 2019 20.37
-3
Če te napade morski pes mu stisni prst v tazadnjo, deluje.
jakec1575
26. 07. 2019 17.20
+79
ze 30 let on/off hodim na hrvaško obalo pa še nisem videl lastnika gliserja ali čolna, ki bi do potankosti upošteval razdaljo 250m od obale. celo več. Vedno signaliziram lastnikom čolnov, das naj ne glisirajo 60-70 m od obale. se pa najdejo tudi taki, ki to pocno blizje. Za konkreten primer ne vem, vem pa, da Hrvaška ni znana po tem, da bi redno kaznovala kršitelje predpisov.
KungFuPanda
26. 07. 2019 18.15
+33
Tako je. Imam izpit za čoln in sem ga že večkrat najel. Sicer je zelo težko vizualno oceniti razdaljo od obale, vendar je pazljivost vedno potrebna. Vedno določim nekoga, da je na premcu in opazuje morje pred nami in raje vozim počasneje v bližini obale. Še posebno zato, ker se tudi sam potapljam na dah in vsakokrat, ko pod vodo slišim motor, me malo za skrbi. Opažam, da je marsikomu vseeno in glisirajo zelo blizu obale. Ljudje so preveč brezbrižni po mojem mnenju. Imel sem že nekaj spornih situacij, kljub temu, da sem med bolj pazljivimi, med drugim se je sidro zaradi valov utrgalo in me je odneslo preblizu obale, smo skoraj nasedli, drugič nas je nenadoma dobila nevihta. Tudi, če se držiš pravil in spremljaš dogajanje je tveganje za težave, vendar mi je vseeno to res lep hobi in se veselim ponovnega srečanja z morjem. Vsem želim po pameti in mirnega morja.
jakec1575
26. 07. 2019 17.17
+36
"Djevojka je ronila u društvu sa ocem i imala je bovu ( bilo na televiziji ). Kapetan Glažar je danas na televiziji objasnio da se kupači ili ronioci ne smiju udaljavati od obale više od 100 metara, ako je barijera postavljena na manje od toga, granica je barijera. Brodice - gliseri ne smiju prići obali na udaljenosti manjoj od 300 metara. Kad ronioc roni i ima bovu, brodica ne smije prići na udaljenost od bove bliže od 100 metara ( kaže da je to zakon ). Ovdje je izgleda bilo više nesretnih okolnosti."
murinar
26. 07. 2019 17.19
-76
LOS - T
26. 07. 2019 18.03
+53
KungFuPanda
26. 07. 2019 18.17
+18
Jaz razumem in se tega držim. Včasih od daleč niti ne razločiš, ali je boja, ali kaka žoga (ki jo je odneslo), tudi druge plastike se najde. Vedno je treba upočasniti in biti pozoren.
reaf
26. 07. 2019 16.55
+22
Kopiran članek iz 24 sata ... Zavajujoč članek!!! Prosim, da novinarji 24ur dobro preverijo situacijo in napišejo dostojen članek, ne pa po amatersko!!! Pa še neresnično...😤
Samo?lovek
26. 07. 2019 17.09
-1
Vsebinsko se ukvarjaj s sporočilom prispevka... Nekdo je umrl TI DEBIL! Kakšne veze ima tukaj karkoli drugega. Takih pacientov kot si ti kar mrgoli.
User1538643
26. 07. 2019 16.48
+38
Z bojo se lahko potapljaš kjerkoli. Po virih, se je potapljala z očetom in sta imela bojo.
Vig1
26. 07. 2019 16.45
+70
Ta tip gliserjev bi morali prepovedat, ker se iz njih ne vidi popolnoma nič naprej. Hitreje voziš manj vidiš in praktično voziš popolnoma na slepo. Potapljača bi povozil ne glede ali bi imel bojo ali ne. Ta gliser ni za eno osebo, sem se že vozil s takim in vedno je eden sedel spredaj, da je gledal kaj je spredaj in usmerjal voznika.
Mauzahecmauzares
26. 07. 2019 16.44
+5
Ženske so danes izredno pogumne. Same se potoplajo kjer se veliko moških ne upa. RIP.
Hellsrael
26. 07. 2019 16.35
+27
Zakaj pa on nosi odgovornost ?
Hellsrael
26. 07. 2019 16.42
+47
SEDAJ SEM PREBRAL NA HRVASKIH STRANEH...... GLISER JE PLUL V KOPAL.CONI....TOREJ...KRIV JE ON. BRAVO 24 ur....bravo za tocne info
*Violate*
26. 07. 2019 16.23
+56
To se pa zgodi, ko ljudje jemljejo pravila, namesto kot zakon, bolj kot priporočilo. Zgodi se tragedija in edinega, ki mi je žal je fanta, ki bo zaradi njene neumnosti nosil posledice celo življenje - pa naj zveni še tako grdo.
Vig1
26. 07. 2019 16.49
+7
V prometu mora vedno močnejši paziti na šibkejše, ne glede na pravila. Fant je ubil punco in prav nobena pravila in zakoni ne bodo spremenila tega dejstva.
reaf
26. 07. 2019 16.21
+58
Če se potapljaš v morju in uporabljaš opozorilno bojo, potem so vsa plovila dolžna, da se izognejo boji v varni razdalji 100m!!!
Diebaumaister
26. 07. 2019 17.18
+9
Še vedno se moraš ti kot potapljač previdno dvigat na gladino, če iz izven obalnega pasu