Tujina

UNHCR: evakuacija beguncev v tretje države je nujna

Ženeva, 06. 04. 1999 17.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, 13:40
Komentarji
0

Evakuacija beguncev s Kosova v tretje države je nujna za ''rešitev življenj'', je danes v Ženevi izjavil tiskovni predstavnik Visokega kimisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR). Tiskovni predstavnik je na novinarski konferenci pojasnil, da ta rešitev po mnenju UNHCR ''ni najboljša, vendar pa s tem lahko umirimo položaj v Makedoniji.'' Med zaveznicami se temu upirata predvsem Francija in Italija.

Od začetka napadov zveze NATO na ZR Jugoslavijo se je v Albanijo in Makedonijo zateklo 450.000 beguncev, skupno pa je pokrajino po podatkih UNHCR zapustilo 650.000 ljudi. UNHCR opozarja na ''dramatičen'' položaj beguncev in dodaja, da so razmere za spoznanje boljše v Albaniji, medtem ko na obmejnem območju med Kosovom in Makedonijo na prestop meje še vedno čaka okoli 60.000 ljudi.

Na severu Albanije so doslej zabeležili štiri primere meningitisa, zato so na območje že poslali 200.000 enot ustreznega cepiva. Tiskovni predstavnik UNHCR je še povedal, da naj bi po pričevanjih številnih beguncev paravojaške skupine pod vodstvom zloglasnega Željka Ražnjatovića, znanega tudi po imenu Arkan, na Kosovu izvedla številne pokole, predvsem na območju Djakovice.

Medtem je Svetovni program za prehrano sporočil, da bodo iz Italije v Makedonijo in Albanijo poslali 170.000 obrokov hrane.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.