Tujina

Prošnjo 18-letne Savdijke za azil preučujejo, v Bangkok prihaja njena družina

Bangkok / Rijad, 08. 01. 2019 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Ti.Š. / STA
Komentarji
46

Visoki komisariat ZN za begunce bo potreboval več dni za preučitev prošnje za azil, ki mu jo je na begu pred družino na Tajskem predložila 18-letna Savdijka. Dekle, ki trdi, da jo je družina zlorabljala, si želi v Avstralijo, in tudi tam bodo preučili njeno prošnjo za azil. V Bangkok pa medtem danes prihajajo dekletovi svojci.

Rahaf Mohamed al Kunun pravi, da hoče biti svobodna in se ne želi vrniti v Savdsko Arabijo.
Rahaf Mohamed al Kunun pravi, da hoče biti svobodna in se ne želi vrniti v Savdsko Arabijo. FOTO: AP

18-letna Rahaf Mohamed al Kunun je konec tedna pobegnila od družine. Nameravala je v Avstralijo in tam zaprositi za azil, a so jo - ko je želela prestopiti na drugo letalo - tajske oblasti zadržale na letališču Suvarnabhumi v Bangkoku.

Rahaf Mohamed al Kunun je doslej živela v mestu Ha'il na severozahodu Savdske Arabije. Z družino je dopustovala v Kuvajtu, od koder je pobegnila. Odpotovati je skušala naprej v Avstralijo, kjer je – kot je poudarila večkrat – nameravala zaprositi za azil, a naj bi ji ob prestopu letala na Tajskem odvzeli dokumente. Po besedah Hakparna dekle ob prihodu na letališče naj ne bi imelo ne letalske vozovnice ne denarja. Veleposlaništvo Savdske Arabije na Tajskem je zanikalo, da bi vlada v Rijadu zaprosila za njeno izročitev.

Nameravali so jo vrniti svojcem v Savdsko Arabijo, a se je temu odločno uprla in se zaprla v sobo letališkega hotela.

Tudi prek družbenih omrežij je sporočila, da se v primeru vrnitve boji za svoje življenje, in dosegla, da so jo tajske oblasti predale v oskrbo visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR).

V ponedeljek zvečer po lokalnem času je tudi vodja tajske policije za priseljevanje in predstavnik tajskih oblasti Surachate Hakparn potrdil, da je tajska vlada Mohamed Al Kununovi dovolila ostati. "Tajska bo poskrbela zanjo, kolikor je le mogoče," je dejal Hakparn in dodal: "Zdaj je pod suverenostjo Tajske. Nihče, nobeno veleposlaništvo, je ne more prisiliti, da odide. Tajska je dežela nasmehov. Nikogar ne bomo poslali v možno smrt."

Surachate je napovedal, da se bo še danes sestal s savdskimi diplomati, ki jim bo pojasnil odločitev Tajske. Uradniki v Rijadu in na savdskem veleposlaništvu na Tajskem zadev zaenkrat ne komentirajo.

Podporo Mohamed al Kununovi je izrazil tudi nemški veleposlanik na Tajskem Georg Schmidt: "Z njo delimo zaskrbljenost. Smo v stiku s tajskimi oblastmi in z veleposlaništvi držav, za katere je izrazila željo, da bi tam zaprosila za azil."

Al Kununova je hotel na glavnem letališču v Bangkoku včeraj tako zapustila 'pod nadzorom' UNHCR, od koder so sporočili, da so "hvaležni, da je njen izgon ustavljen". Vložila je prošnjo za azil, ki jo bodo predstavniki UNCHR zdaj podrobno preučili.

Globoko zaskrbljene nad dogajanjem in trditvami 18-letnice so tudi avstralske oblasti, ki pravijo, da skrbno spremljajo primer, poroča BBC. Avstralska senatorka Sarah Hanson-Young je avstralske oblasti tako pozvala, naj čim prej poskrbijo za dokumente, ki jih mladenka potrebuje za potovanje.

Predstavnik UNHCR na Tajskem Giuseppe de Vicentiis je ob tem danes izrazil hvaležnost, da tajski uradniki Mohamed al Kununove niso proti njeni volji deportirali oziroma poslali v Savdsko Arabijo. Dodal je, da bi lahko preučitev njenega primera in odločitev o nadaljnjih korakih zahtevala več dni.

Savdske oblasti: gre za družinsko zadevo

Savdska vlada je medtem po porčanju agencije Reuters prek svojega veleposlaništva v Bangkoku zanikala, da bi Rijad terjal njeno deportacijo, in dodala, da gre za družinsko zadevo, nad katero pa bdi tudi veleposlaništvo. Že pred tem je zanikala, da je poslala svoje predstavnike v Bangkok na srečanje z dekletom. Je pa dala vedeti, da je veleposlaništvo stopilo v stik z njenim očetom, ki je v konservativni kraljevini višji predstavnik regionalnih oblasti, in mu predstavila stanje.

V Bangkoku danes pričakujejo tako očeta kot njenega brata, je povedal Hakparn in dodal, da bo o možnosti srečanja med njima in dekletom govoril s predstavniki UNHCR. Ob tem je poudaril, da v primeru Kunun ne gre za vprašanje političnega azila.

Tajska ni podpisnica konvencije ZN za begunce in prosilce za azil običajno izžene ali pa morajo več let čakati, da se prostor pod soncem zanje najde v tretjih državah. UNHCR meni, da Tajska ne bi smela vsakega prosilca za azil poslati nazaj v državo, iz katere je pobegnil, zgolj za to, ker sledi načelu nesprejemanja tujcev.

Prihod očeta na Tajsko je na Twitterju potrdila tudi Savdijka in dodala, da je zaradi tega zaskrbljena in prestrašena. Ko pravi, se kljub temu pod zaščito UNCHR počuti varno, končno naj bi ji vrnili tudi potni list.

Prihod očeta je potrdil tudi namestnik direktorja azijske podružnice Human Rights Watch Phil Robertson. "Nimamo pojma, kaj bo storil /.../ ali bo skušal ugotoviti, kje je in jo nadlegoval. Ne vemo, ali bo mogoče skušal v to prepričati veleposlaništvo," je dodal.

Dekle zdaj išče države, ki bi ji bile pripravljene ponuditi azil, pri čemer pa se najbolj nagiba k odhodu v Kanado. Tajska namreč ni podpisnica Konvencije ZN o beguncih in prosilcem za azil ne zagotavlja pravnega varstva, čeprav je po nekaterih ocenah v tem trenutku v državi več kot 100.000 beguncev.

V Avstraliji, ki prav tako ostaja ena od možnosti, so medtem dali vedeti, da bodo preučili njeno prošnjo za azil, ki so jim jo posredovali ZN. Sedaj mora postopek do konca izvesti UNHCR in nato bodo previdno preverili možnost humanitarne vize, so še dodali v avstralski vladi.

Pod oznako #SaveRahaf (Rešite Rafah) je prošnja 18-letnice zaokrožila po vsem svetu, sama pa je postala senzacija na družbenih omrežjih. S tvitanjem z bangkoškega letališča v živo ji je uspelo pridobiti 80.000 sledilcev.

Odpoved islamu - tako imenovano 'odpadništvo', se v Savdski Arabiji kaznuje s smrtjo.

"Obupano se boji svoje družine, predvsem očeta, ki je visoki vladni uradnik. Glede na izkušnje, ki jih imajo ženske v Savdski Arabiji in glede na pretekle incidente, ni moč zanikati možnosti, da ji najverjetneje grozi smrt. Uboji iz časti so tam namreč še vedno pogosti, javnost pa ob tem pogosto preprosto pogleda stran," poudarja Phil Robertson. "Jasno je izjavila, da se odreka islamu, s čimer pa si je nakopala bes savdske vlade. Ta jo lahko zaradi tega tudi preganja," še dodaja namestnik direktorja azijske podružnice HRW.

Aktivisti za človekove pravice opozarjajo, da so Savdijke, ki zbežijo, pogosto žrtve družinskega nasilja in da jim kratijo svobodo, če jih vrnejo proti njihovi volji. Savdska kraljevina je bila večkrat tarča kritik zaradi pravic žensk. V državi velja sistem skrbništva, ko moški nadzorujejo in se odločajo v imenu sorodnic. Ženske pa so še vedno lahko kaznovane za 'moralne' zločine ali postanejo tarče 'ubojev iz časti', ki jih izvedejo družinski člani.

Spomnimo ...

18-letna Rahaf Mohamed al Kunun je konec tedna skušala pobegniti od družine, s katero je dopustovala v Kuvajtu. Medtem ko je v nedeljo na letališču Suvarnabhumi skušala prestopiti na drugo letalo, naj bi jo ustavili savdski in kuvajtski uradniki in ji na silo odvzeli potni list, zaradi česar je obtičala v Bangkoku. Na savdskem veleposlaništvu v Bangkoku trdijo, da so jo pridržali, ker naj ne bi imela povratne vozovnice, o odvzetem potnem listu pa naj ne bi vedeli nič. Al Kununova to zanika in dodaja, da naj bi jo "njen moški varuh" prijavil, ker naj pobegnila in "potovala brez njegovega dovoljenja".

Tajski uradniki za priseljevanje so ji sprva zavrnili vstop v državo, nato pa jo skušali deportirati nazaj v Kuvajt.

A dekle se ni hotelo vkrcati na letalo. Nedeljski večer je tako preživela v hotelu letališča - zabarikadirala se je v sobo, ker se je bala, da jo bodo tajski uradniki, ki so se stražili pred vrati sobe, na silo 'strpali' na letalo, svetovno javnost pa medtem s tvitanjem opozarjala na svojo zgodbo.

V izogib deportaciji se je zabarikadirala v sobo hotela na letališču.
V izogib deportaciji se je zabarikadirala v sobo hotela na letališču. FOTO: AP

Trdi namreč, da bo, v kolikor se bo prisiljena vrniti k družini, umorjena. "V Kuvajtu me bo pričakala moja družina, moji bratje in savdsko veleposlaništvo," je dejala Mohamed al Kununova. "Moje življenje je v nevarnosti. Družina mi grozi, da me bo ubila zaradi najbolj malenkostnih zadev," izpostavlja. "Moja družina je zelo stroga. Za šest mesecev so me zaklenili v sobo samo ker sem si ostrigla lase," pripoveduje in dodaja, da je prepričana, da jo bodo – v kolikor se vrne – najprej zaprli. "A to je še najmanj. 100-odstotno sem prepričana, da me bodo ubili, takoj ko zapustim savdski zapor," je obupana. Dodaja, da je prestrašena in da izublja upanje.

Njeni sorodniki teh trditev zaenkrat niso komentirali. Je pa njeno bojazen za britanski The Guardian potrdila njena prijateljica. "Njena družina je zelo stroga, nasilni so, v preteklosti se je morala soočiti celo s spolnim nadlegovanjem," je dejala 20-letnica, ki zaradi lastne varnosti želi ostati anonimna in je pred tremi meseci tudi sama zapustila Savdsko Arabijo ter se preselila v Avstralijo. Grožnje, ki jih Mohamed al Kununova navaja, naj bi bile po njenem tako resnične, strah pa povsem upravičen. "Jasno je, da se njena družina po tem kar se je zgodilo – odrekla se je islamu in pobegnila – ne morejo več pojaviti v javnosti. Drugega 'rešitve' kot to, da jo ubijejo, zato ne vidijo," je pojasnila njena prijateljica. "Bratranec ji je že pred časom dejal, da jo želi ubiti, da jo želi videti v mlaki krvi," pripoveduje 20-letnica.

Po njenih navedbah se z Mohamed al Kununovo poznata eno leto, spoznali sta se na spletu in se nato povezali. "Ona je aktivistka, feministka," pravi in dodaja, da je v Savdski Arabiji sicer veliko feminističnih skupin. "Povezujejo se preko spleta in na tak način pomagajo druga drugi, se varujejo. Spominjam se, da je ena ženska donirala denar in hrano zavetiščem, parim pa je z nakupom vozovnic pomagala celo pobegniti."

Po njenih besedah je imela Mohamed al Kununova urejen trimesečni turistični vizum, ki je omogočal večkratni vstop v Avstralijo.

Resno zaskrbljenost za 18-letnico, ki je konec tedna 'obtičala' na tajskem letališču, so izrazile tudi številne človekoljubne organizacije in aktivistične skupine, vključno s Human Rights Watch (HRW).

V ponedeljek zjutraj je nato sporočila, da želi na Tajskem vložiti prošnjo za azil. Prošnja tajskih odvetnikov na kazenskem sodišču v Bangkoku, da se ustavi njeno deportacijo, je bila v ponedeljek sicer zavrnjena. "V kolikor bo deportirana, se bo soočila s hudimi posledicami. Zato je UNCHR-ju treba zagotoviti dostop do nje in možnost, da zaprosi za azil. Tajska bi se morala z odločitvijo komisariata ZN strinjati," je v ponedeljek dejal Robertson.

Tudi dekle ni hotelo oditi, dokler ni videla predstavnikov UNHCR. Ti so v ponedeljek popoldne le uredili, da ji je Tajska ponudila začasno zatočišče.

To, da je letalo družbe Kuwait Airlines odletelo brez nje, je izredno pomembna zmaga, meni tudi Robertson. Ko je letalo, za katerega se je tako bala, da se bo nanj prisiljena vkrcati, zapustilo Bangkok, je Mohamed al Kununova na spletu objavila video, v katerem pravi: "Jaz sem Rahaf. Letalo je odšlo brez mene, sem v hotelu. Iščem azil in čim prej potrebujem državo, ki bi me lahko zaščitila." Za pomoč je poleg Avstralije zaprosila še Združene države Amerike, Kanado in Veliko Britanijo.

Pregled omejitev, zakonodaje in reform pravic žensk v Savdski Arabiji

Konservativna Savdska Arabija v zadnjem času skuša v svetu ustvariti novo podobo, prijaznejšo ženskam, a v veljavi ostajajo številni zakoni, ki omejujejo pravice in svoboščine žensk.

V kraljevini tako ostaja v veljavi sistem skrbništva, ko pravne in zasebne odločitve žensk sprejemajo njihovi moški sorodniki - očetje, bratje, strici, možje, sinovi. To pomeni, da potrebujejo ženske dovoljenje svojega najbližjega moškega sorodnika, če želijo na primer potovati ali študirati v tujini.

Savdsko ministrstvo za izobraževanje je julija 2017 sporočilo, da bodo v dekliških šolah dovoljevali tudi športno vzgojo, če bo ta v skladu z islamsko zakonodajo. Lani je kralj Salman dovolil, da imajo ženske dostop do storitev v javnem sektorju, kot na primer izobraževanje in zdravstvena oskrba, brez dovoljenja moškega.

Dolgo časa so obstajale številne omejitve tudi na področju zaposlovanja, a je te do neke mere zrahljal prestolonaslednik, princ Mohamed bin Salman v okviru svojega gospodarskega načrta Vizija 2030. Načrt predvideva, da se bo delež žensk na delovnih mestih zvišal z 22 na 30 odstotkov.

Do leta 2005 so bile ženske sicer omejene predvsem na delovna mesta, kjer so imele stik le z drugimi ženskami. V zadnjih letih se delež žensk na delovnih mestih povečuje. Kralj Salman je med drugim podpisal odlok, ki ženskam dovoljuje, da lahko preko spleta zaprosijo za dovoljenje za odprtje podjetja.

Na drugi strani ženske še vedno ne morejo zapustiti države brez dovoljenja moškega sorodnika, niti obnoviti potnega lista. Največja sprememba v zadnjih nekaj letih se je zgodila lani, ko so s 24. junijem ženske dobile dovoljenje, da lahko vozijo avtomobile.

Po sistemu skrbništva imajo ženske tudi zelo omejene pravice glede zasebnega življenja. Tako se ne morejo poročiti brez dovoljenja moškega skrbnika.

Soprog se lahko loči od svoje partnerke brez njene potrditve. Ravno minuli konec tedna je pravosodno ministrstvo naložilo sodiščem, da morajo ženske preko sporočila sms obvestiti o ločitvi, saj številni možje o pravnem postopku niso obvestili svojih partnerk.

Lansko leto je bilo za Savdijke posebno tudi na področju dostopa do javnih prostorov. Z januarjem so namreč dobile pravico, da lahko obiščejo posebne sektorje na športnih stadionih in si ogledajo tekme. Pred tem je namreč za ženske veljala prepoved udeležbe na športnih dogodkih.

Savdska Arabija počasi rahlja tudi pooblastila tako imenovane verske policije mutave, ki je desetletja patruljirala po savdskih ulicah in nadzorovala, ali imajo ženske pokrite lase. Občasno se tako na ulicah prestolnice Rijad pojavljala tudi ženske brez naglavnih rut.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
08. 01. 2019 19.16
-23
Pravi starši vedno pomagajo svojemu otroku, zato prihajajo h njej. Razvajenka pa javno pljuva po njih.
Maxx365
09. 01. 2019 08.56
+7
Dobro si preberi kaj se z ženskami tam dogaja, posebej če se odreče islamu, potem pa pametuj.
Pia lea
09. 01. 2019 12.02
Apostol1
08. 01. 2019 16.25
+20
Spodaj je oseba .....Čarovnik 12..... primerjal odnos do žensk v Saudovi Arabiji z družinskim nasiljem v Sloveniji v tem primeru z nasiljem nad ženskami . Vedno rad preberem kakršnekoli komentar , če ob branju začutim , da je razmišljajoč in dobil sem občutek , da bi "Čarovnik 12 " rad opozoril na stanje na tem področju in nič narobe . Samo primerjava teh dveh odnosov ali situacij je pa minimalno rečeno TOTALNO ABSURDNA. Pri nas imajo ženske enake pravice kot moški , obstajajo varne hiše kamor se tudi lahko zatečejo in tako dalje . V Saudovi Arabiji pa po njihovih zakonih žensko lahko naženejo kadar se jim zahoče in ženska nima prav nobene pravice temu oporekat , če jo ubije , na primer zaradi prešuštva je moški ,do tega popolnoma upravičen in zgodi se tudi na primer , da mož zamenja ženo za kamelo če mu je onemu všeč njegova žena in njemu kamela, zato .....Čarovnik12..... naslednjič , dobro premisli kaj boš napisal . Ni moj namen ti soliti pamet , samo oslarij pa ne piši več , čeprav so pod okriljem anonimnosti , ampak ravno v tem primeru opaziš koliko človek spoštuje samega sebe in ne pusti , da bi mu neumne in nesprejemljive misli prišle v javnost . čeprav kot sem omenil pod okriljem anonimnosti.
JApajaDAja
08. 01. 2019 22.23
+1
še ločitev-razvezo zakona ji mož sporoči po sms-u!
Maxx365
09. 01. 2019 09.01
+2
Še celo to možu ni potrebno, pravosodno ministrstvo je namreč naložilo sodiščem, da morajo le-ta ženske obvestiti o ločitvi. Toliko o spoštovanju žena v SA.
TitCankar
08. 01. 2019 15.27
+33
Edino pravilno deklina bo o svojem življenju odločila sama upam da ji bodo pomagali in bo čim prej dobila azil!
94001
08. 01. 2019 14.46
-54
Družinske razmere niso razlog za azil. To naj poštimajo med domačimi zidovi. Naprej, nov primer prisim... Je zares potrebno toliko govora zaradi pobegle najstnice. A prej ni vedela kakšne so posledice pobega v njeni državi.
etul
08. 01. 2019 14.53
+31
Ti pa si be..bo,a si se tak rodil?AL si se pol tak izcimu?Tocno to je tisto kar rabi svet da vidi s kaksno miselnostjo ti moski migranti prihajajo k nam,bravo najstnica in se vec tako pogumnih da se bo evropejkam odprlo oci.
Wahl
08. 01. 2019 15.29
+31
Poštimajo med domačimi zidovi? Punca se je odrekla islamu, verjemi, že tu bi zadeva prešla domače zidove, ker bi kazen za tako dejanje izvedla saudska oblast, potem imaš pa še kaznovanje družine v imenu časti. Osamitev malo verjetna, smrt z obglavljanem ali kamenjanjem pa zelo verjetna. O ne, dekle mora dobiti nekje varno zatočišče in še to v državi, kjer bi bila varna pred saudskimi agenti in zblaznelimi strici.
Pia lea
09. 01. 2019 12.05
Ona se je odrekla islamu in na osnovi tega ima pravico do azila, ker se zaradi teh besed odrekanja azila v domovini vec ne bi pocutila varno.
etul
08. 01. 2019 14.31
+39
Po prebranem sodec tale islam ni ravno prijazen do zensk,me prav zanima kako bi Evropejke v taksnji ureditvi funkcijonirale?
FMI1203
08. 01. 2019 14.03
+41
V Slovenijo pridi. Tukaj vse sprejemamo. Ni važno kaj si in od kod si. Samo pridi. Šalo na stran! Upam, da se reši tega groznega življenja in zaživi lepo življenje v drugi državi.
graf
08. 01. 2019 14.02
+47
"v Bangkok prihaja njena družina" ....zanimivo a ne ? Ona pa beži ravno od svoje družine , če jo dobijo se bojim da se zanjo ne bo dobro izšlo ...
brusilec
08. 01. 2019 15.01
+8
sej ne morejo druzini prepovedat vstopa v drzavo .. naj pridejo.. ni jim pa tudi treba pvedati kje najstnica je, ali pa vsaj lahko omogocijo nadzorovan obisk ..
JApajaDAja
08. 01. 2019 13.50
+47
" rablji prihajajo po svoj plen ", ki jim je pobegnil iz kletke?!
graf
08. 01. 2019 15.34
+1
kiki46
08. 01. 2019 13.09
-41
svojci jo bodo rešili
jg57
08. 01. 2019 13.21
-32
Ko bo fotra zgledala bo rekla, da hoče domov!
lvclvc
08. 01. 2019 12.48
-61
Upam da zrihtata fotr pa brat. Punca ima pravico do azila na Tajskem, nikakor nima pravice selektivno nastevati drzav v katere hoce.
Maxx365
09. 01. 2019 09.05
+2
Kako nima pravice, ti bi ji še to pravico omejil, al kako? Popolnoma sama si lahko izbere katero državo bo zaprosila za azil, verjetno ji tega ne bodo drugi določali.
Pia lea
08. 01. 2019 12.45
+56
Imam občutek, da ji bo uspelo uiti v Avstralijo..
Primzy D Mimzzy
08. 01. 2019 12.37
+63
ojoj zanalašč čakajo da pride družina ponjo in jo odpelje. včasih je treba ukrepati hitro a ne da se čaka in čaka in melje. upam da ji uspe priti v avstralijo. s tem ko pride družina ponjo si bo tajska lepo oprala rokice, ne mi pa že nismo bav bav. res upam da temu dekletu uspe.
Karantanija
08. 01. 2019 12.32
+35
No, ta je pa dobra! Zdaj ji bodo še kaj naredili, ker je pobegnila in ni ubogala ....
Maxx365
09. 01. 2019 09.08
"kaj naredili"? ... za to kar je naredila, obstaja v SA samo ena kazen - smrt, in to na posebej krut način
Dragonball
08. 01. 2019 12.27
-95
Tu nekateri pišete o stanju v Savdski Arabiji in islamskem svetu ter kako so tam kao "grozne razmere za ženske". No naslednjič preden se vsuje gora negativnih komentarjev pogooglajte malo o stanju glede družinskega nasilja v Sloveniji in dejstvu, da se okrog 90% vsega nasilja in umorov zgodi v družinskem okolju. K temu prav gotovo prispeva tudi visoka konsumpcija alkohola pri čemer smo Slovenci v svetovnem vrhu, po drugi strani pa islam prepoveduje uživanje alkohola in drugih opojnih substanc(mamil), zaradi česar imajo muslimanske države zelo malo problemov kar se tiče nasilja in drugih zločinov v vinjenem stanju
brusilec
08. 01. 2019 13.03
+59
carovnik . tam ne rabijo alkohola, izgovorov ... tam imajo pravico zeno, otroka prebutat do smrti ce se jim sprdne ..
Arabo Hest
08. 01. 2019 13.06
+40
Nasilje v Sloveniji se zgodi, ko je nekdo zmanjšano prišteven. Večinokrat pa menim, da tudi adhoc-nenačrtovano (razen popolnoma bolanih osebkov). Tam pa to delajo trezni in namensko. Razlika je po mojem očitna. Da ne omenim zakonske zaščite.
mackintosh
08. 01. 2019 13.42
+23
čarovnik kaj ko bi kdaj pomislil predno kaj napišeš. meni se zdi da ne moreš ker ti ravno tiste celice s katerimi bi lahko mislil manjkajo.
rr3
08. 01. 2019 13.57
-4
Čarovnik bi samo rad povedal, da bi bilo dobro, če bi sprejeli iste zakone kot so v Savdski Arabiji s tem bi nasilje v SLO zmanjšali za 90% ;)
mackintosh
08. 01. 2019 13.58
+7
shaft6
08. 01. 2019 14.01
+9
On nima niti ene celice na podstrešju... škoda besed...
jožagolikoža
08. 01. 2019 12.25
-15
mogoče so ji pa starši to svetovali ker so bili v nevarnosti
Heineken 1A
08. 01. 2019 12.17
+12
BAJE JI JE MADŽARSKA PONUDILA ŽE VČERAJ AZIL...
Heineken 1A
08. 01. 2019 12.13
+54
ZAKAJ TAK VIK IN KRIK OKROG NJE! VSI VEMO KAJ SE DOGAJA V ISLAMU IN KJE IMA ŽENSKA MESTO IN KAKO SE ŽENSKE OBRAVNAVA. ŽALOSTNO JE DA NE VIDIŠ V PODPORO TEM ŽENSKAM NE ZNANIH LEVIČARK, NE ZNANIH FEMENIST IN NE ZNANIH OSEB IZ SVETA POLITIKE, GLASBE ALI FILMA! VSI TI SE BOJIJO POSLEDIC S STANI FANATIKOV ISLAMA KI SO POSEJANI PO CELI EVROPI IN ZAHODU. PO DRUGI STRANI PA SO DOGOVORENE POROKE TUDI PRI NAS, OZ PUNCE SI MORAJO VZETI PARTNERJE IZ DRŽAV OZ KJE IZVIRAJO NJENI PREDNIKI, KOSOVO, BOSNA, ALBANIJA, ZAHODNA MAKEDONIJA ITD...
trgft
08. 01. 2019 12.57
+7
brusilec
08. 01. 2019 15.11
+1
eh den nehaj? res ne? dej malce poguglaj.. bos presenecen. veliko levicark tukaj podpira to dekle .. je pa dejstvo da ce bi o tem na veliko porocali bi pa to kritiziral ...
Apostol1
08. 01. 2019 12.03
+93
Tule ni kaj posebnega za preučevati. dejstvo je , da je to svobodomiselno in pogumno dekle , ki je tudi povrh tega lepa in inteligentna , naredila nekaj , kar je v Arabskem svetu silno redka zadeva, uprla se je staršem in bratom ,ki ji grozijo s smrtjo , uprla se je najbolj nizkotni ideologiji , ki istočasno tudi zlorablja pravo vrednost muslimanske vere in to je vahabitski izkrivljeni miselnosti , ki ne sodi v sodobni svet ,oziroma ne sodi pravzaprav nikamor. To pa je dejanje , katero lahko že označimo ravno tako noro pogumno kot pa kakšen alpinist , ki tvega življenje in ona ga ravno tako ,ker ta ideologija dopušča ,da ubiješ lastnega otroka , to pa je še najbolj podobno , princem in kraljem , ki so odstranjevali konkurenco v svojih družinah. Ona si zasluži prav vso podporo katerekoli države , ker v bodočnosti taki pogumni in svobodomiselni ljudje ,lahko ogromno naredijo za iztrebljanje takih nečloveških zakonov kot so vahabitski v Saudovi Arabiji , ki je bila mimogrede povedano tudi bila neuradno glavni podpornik ISISA
Recenzor
08. 01. 2019 12.32
-28
Če ti na konje trzaš še ne pomeni, da si kavbojc!
mackintosh
08. 01. 2019 13.43
+14
Maxx365
09. 01. 2019 09.14
+1
Kako lahko nekdo tako dober komentar onesnaži s tako neumnim komentarjem kot je Recenzorjev?
FCL
08. 01. 2019 11.54
+89
Nobenega zgražanja medijev ne zasledim??? Kaj je zdaj hinavci novinarski in nevladni, ne boste obsodili barbarske islamske režime???? TO SO PRAVI BEGUNCI, ne pa te ekonomsko-socialni turisti, ki hodijo ilegalno k nam in katere tako vneto zagovarjate in jih promovirate!!!! Banda ej...
MojsterSplinter
08. 01. 2019 11.35
+69
Ubogo dekle... Na nasprotni strani so najhujši primitivci, bogati kot šejki.