Tujina

Unicef in Unesco o razmerah v Iraku

Dunaj/Pariz, 14. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zdravstveno stanje otrok v Iraku je vse hujše, je ponovno posvaril Unicef. Opozarjajo, da se nevarna obolenja, predvsem povezana z najrazličnejšimi diarejami, hitro širijo. UNESCO pa je zahteval policijsko varovanje kulturnih dobrin.

Iraški otroci v vihri vojne: Unicef zahteva, naj koalicija zagotovi varnost pri delu sodelavcev humanitarnih organizacij
Iraški otroci v vihri vojne: Unicef zahteva, naj koalicija zagotovi varnost pri delu sodelavcev humanitarnih organizacij FOTO: Reuters

Število obolelih otrok v mestu Um Kasr na jugu države se je v zadnjih dneh podeseterilo. Vzrok za širjenje tovrstnih kužnih bolezni je predvsem oporečna pitna voda, zdravstveni delavci pa so že izrazili skrb, da bi se lahko zaradi diarej dramatično povečalo število podhranjenih otrok. Unicef je že pred časom zaprosil, da bi inženirske enote koalicijskih sil zgradile vodovod do Um Kasra, s katerim bi izboljšali preskrbo z neoporečno pitno vodo v mestu. Doslej so s cisternami v Um Kasr pripeljali več kot tri milijone litrov vode.

Unicef je od ameriško-britanskih sil koalicije tudi zahteval, da sodelavcem Unicefa v Iraku zagotovi varnost pri njihovem delu in jih branijo pred roparskimi napadi plenilcev, ki plenijo tudi po bolnišnicah.

UNESCO zahteva "policijsko varovanje kulturnih dobrin"

Iraški ljudje so ob sesutju režima dobili priložnost, da si zagotovijo nekatere dobrine, veliko škode so povzročili v nekterih muzejih in bolnišnicah (Foto: Reuters)
Iraški ljudje so ob sesutju režima dobili priložnost, da si zagotovijo nekatere dobrine, veliko škode so povzročili v nekterih muzejih in bolnišnicah (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) je zaradi plenjenja po iraških muzejih v zadnjih dneh zahtevala "policijsko zaščito kulturnih dobrin" v Iraku. Pri financiranju policijskih sil, ki bi varovale kulturne dobrine, naj bi sodelovala vsa mednarodna skupnost, je v Parizu napovedal namestnik generalnega direktorja UNESCO Mounir Rouchenaki.

UNESCO bo za oceno škode v Irak poslal tudi posebno ekspertno skupino. Kdaj naj bi se to zgodilo, še ni določeno, je še dejal Rouchenaki. UNESCO je sicer ameriško-britanske koalicijske sile v Iraku tudi pozval, naj takoj sprejmejo vse potrebne ukrepe za zaščito kulturnih dobrin v Iraku.

Zažgali iraško Narodno knjižnico ter izropali Iraški narodni muzej

Utrinek iz bagdadskega hotela Sheraton po "osvoboditvi"
Utrinek iz bagdadskega hotela Sheraton po "osvoboditvi" FOTO: Reuters

Narodno knjižnico v Bagdadu, ki je hranila izjemno dragocene originalne dokumente, so najprej oplenili in nato zažgali. V "Palači modrosti", zgrajeni leta 1961 nasproti poslopja ministrstva za obrambo, se nahaja tudi Narodni arhivski center.

V petek so v Bagdadu podtaknili ogenj v slovitem Iraškem narodnem muzeju, v katerem je bila najpomembnejša zbirka iraške zgodovinske dediščine, zlasti za babilonske, sumerijske in asirske zbirke ter redke islamske tekste. Odnesli so vse, kar se je dalo odnesti - od zlatih kelihov do obrednih mask, dragocenih pokrival, z dragulji posejanih glasbil in drugih izjemnih predmetov stare Mezopotamije. To je bil zaklad 7000-letne civilizacije.

Na zastrašujoče posledice ropanja kulturne dediščine v Iraku so ob koncu tedna opozorili že številni intelektualci. Po besedah profesorja umetnostne zgodovine in arheologije Johna Russella iz Massachusettsa so bili v minulih dneh uničeni ali odnešeni temelji zahodne civilizacije. Nekateri predmeti so se znašli pri zasebnikih, nekateri bodo našli pot na črni trg. Russell je spomnil, da je bilo v času vojne proti Iraku pred dvanajstimi leti v regionalnih muzejih "izgubljenih" kakih 4000 muzejskih predmetov.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA