Svet

Uporaba sintetičnih goriv kot zelena alternativa motorjem na notranje izgorevanje

Ljubljana, 03. 03. 2023 18.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Karmen Lugarič
Komentarji
18

V skrbi za okolje je Evropski parlament nedavno podprl predlog prepovedi prodaje novih vozil z motorji na notranje izgorevanje v Uniji po letu 2035. Sedaj pa so se države članice Unije odločile, da preložijo končno odločanje o prepovedi, predvideno za prihodnji torek. Nekatere članice naj bi namreč spremenile svoje stališče. Med njimi tudi Nemčija, ki namesto prepovedi predlaga, da se v uredbo vključi možnost uporabe sintetičnih goriv. Čeprav sama uredbe ne more zadržati, pa ob nasprotovanju Italije, Poljske in Bolgarije ne bi zbrali dovolj glasov za kvalificirano večino.

Povprečen dizelski ali bencinski motor izpusti na 400 kilometrov v zrak 40 kilogramov ogljikovega dioksida. Prav to, zmanjšanje izpustov Co2, je cilj uredbe EU, pravi dolgoletni avtomobilski novinar Dušan Lukič, zdaj vodja projekta nove mobilnosti pri Porsche Slovenija. Sintetična goriva, ki jih želi vključiti Nemčija za svojo proizvodnjo, zahtevajo elektriko, dodaja.   

"Da smo iz elektrike naredili sintetično gorivo in ga potem porabili v motorju z notranjim izgorevanjem, smo za isto število prevoženih kilometrov porabili vsaj dvakrat več elektrike. To je že precej neekološko," pravi Lukič.

A sintetično gorivo gre še vedno v motor z notranjim zgorevanjem. "To pomeni, da ima avto izpušno cev in da so izpusti, ki pa so seveda čistejši in okoljsko bolj nevtralni kot klasičen bencin, ki ga dobimo iz rafinerij. A te izpuste ponovno prenesemo v mesta, kjer živijo ljudje," dodaja Lukič. 

Na Avtomoto zvezi Slovenije pa menijo, da bi sintetičnim gorivom morali pustiti odprta vrata, saj si ljudje po letu 2035  ne bodo mogli privoščiti novih električnih avtomobilov. "Vemo, da bo del prihodnje avtomobilske mobilnosti tudi elektrificiran. A prihodnja mobilnost bo tudi multimodalna in multigorivna, zato bi radi, da se Evropa odpre še za ostala goriva," pojasnjuje predsednik AMZS Andrej Brglez.

"Mislim, da bomo proizvajalci prišli do tega, da bo večja ponudba tudi dostopnejših in cenejših vozil, pripomoglo pa bo tudi to, da bodo s časom na trg prihajala tudi starejša električna vozila, kar bo pripomoglo k cenovni dostopnosti," je povedal Lukič. 

Da se mora na nove razmere na trgu pripraviti predvsem avtomobilska industrija, posebej v luči konkurence iz ZDA in Kitajske, ki prelivajo ogromne količine denarja v zeleni prehod, je prepričan poslanec evropskega parlamenta Klemen Grošelj, ki je uredbo podprl. Ali jo bodo prihodnji teden potrdile tudi države članice?

"Če želijo doseči blokirajočo manjšino, bi potrebovali še tri države članice, ki bi skupaj predstavljale 35 odstotkov prebivalstva Evropske unije. To je pogoj, da bi lahko ta zakonodajni predlog padel. Mislim, da do tega ne bo prišlo," pravi Grošelj. Meni, da bodo članice našle kompromisno rešitev, ki bo potrdila obstoječi predlog, hkrati pa bo komisijo zavezala, da pripravi nov zakonodajni projekt, ki bo posebej obravnaval področje sintetičnih goriv oziroma motorjev, ki delujejo na sintetično gorivo.  

Če bi uredbo sprejeli v prvotni obliki, bi to pomenilo, da bi v skoraj natanko 100 letih zamenjali pogon osebnih avtomobilov, ki ga poznamo od leta 1936, ko je Daimler-Benz začel s serijsko proizvodnjo osebnih vozil na dizelsko gorivo.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ivar The Boneless
03. 03. 2023 21.58
+3
Samo nasi EU kekci se o tem sploh menijo. ZDAA bo se naprej nazigala nafto :D. Kaksne butale je ta EU hahaha.
Tenma
03. 03. 2023 21.10
+5
V tretjih državih pa kopljejo litij za baterije in to je ECO... Mislim...
janez horvat
03. 03. 2023 20.49
+3
Poslušam strokovnjaka, ki razlaga da avto z motorjem na notranje izgorevanje pri 400km v zrak izloči 40 kg ogljikovega dioksida. Moj avto pokuri 6l dizla na 100km, torej na 400 km 24l. Ker je dizel lažji od vode, je to nekaj čez 20 kg. Kako lahko iz tega dobiš 40 kg ogljikovega dioksida?
Resnica_Boli19
03. 03. 2023 21.58
+3
A se dizel vžge sam od sebe? Trikotnik gorjenja. 6.razred osnovne. Izšolaj se prosim preden take pišeš.
tali?ni tom
03. 03. 2023 20.45
+7
star električen avto je funkcionalen glih toliko kot star makumulator!brezveze je o tem debatirat! zadeva ni zrela in ne bo vsaj do 2050! oziroma,ko bo ves svet zagret za to,prej je tole nebluza bruslja in par prepotentnežev!
Reality check
03. 03. 2023 20.25
+9
Prehod na elektriko do 2035 je nerealen projekt… četudi bi avtomobilska industrija lahko zagotovila tako maso avtov, na drugi strani energetsko omreźje ne bo preneslo take obremenitve…tudi če začnejo danes z deli
nostalgik
03. 03. 2023 20.22
+9
VSI ZAGOVORNIKI PREHODA NA BREZOGLIČNO ENERGIJO NE POSLUŠAJO ZNANOST, KAJTI ELEKTRIKA V MOBILNO-TRANSPORTNI TEHNIKI JE SKOK V TEMO, DOKLER NE BO NEKA DRUGA ENERGIJA ( VODIK) RAZVITA, SE BOMO VOZILI Z MOTORJI Z NOTRANJEM IZGOREVANJU- ELEKTRIKA JE MODNA MUHA
Na pol ovca
03. 03. 2023 20.18
+5
Ovce se striže dokler je kaj volne (EU) ko jo zmanka je še meso(ukrajina)
srečen
03. 03. 2023 20.01
+2
A zdaj moram pa star avto kupit? Pleh je poce i, bateroja je draga. Še cenejši bodo, ssmo, da jih bodo lahko prodal.
Jun2
03. 03. 2023 19.52
+4
Pa kje so hujše zadeve delci obrabljene gume pristanejo tudi v naravi pa je vse ok.Kje je financiranje raket v Ukrajini itd to je vse ok.
duhccc
03. 03. 2023 19.40
+11
amerika se sploh ne sikira zaradi izpuhov pa najvecji onesnezavalci so ... itak se bo ob taki porabi elektrike sesul cel sistem ... sicer pa evropa bo ze tako sebe pokopala k se sedaj utikuje povsod tam k ni treba v vojno med rusijo in ukrajino pa kao oni krivi za porast cen kr je tak nateg ....itak bi mogli zaceti pogozdevati na polno ce bi hoteli cistejse ozracje ... da elktricni avto izdelajo in unicijo je kot da bi avto z notanjem izgorevanjem naredu vec kot 500000 km tko da zavajajo na polno ... sicer jih je blo se vseno dost proti je blo pa res da je blo vec kot 50% za elektricne avtomobile seveda k tisti k so bli za sploh nimajo pojma kaj vse to potegne za sabo.....
štajerski janezek
03. 03. 2023 19.40
+6
Se malo pa bo raja vstala... :)
Infiltrator
03. 03. 2023 19.12
+13
europa razpada ,sam da se tega ne ve