Tujina

Usklajen odgovor EU Turčiji

Bruselj, 19. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Evropska unija je po dolgotrajnih usklajevanjih le uspela doreči skupen odziv na turško zavračanje priznanja Cipra.

Turčija se noče ukloniti zahtevam EU po priznanju Cipra. S tem pa si lahko zapre pot v Evropo.
Turčija se noče ukloniti zahtevam EU po priznanju Cipra. S tem pa si lahko zapre pot v Evropo. FOTO: Reuters

Odbor stalnih predstavnikov držav članic pri povezavi, t. i. coreper, je na izrednem zasedanju v Bruslju oblikoval skupno izjavo EU, sledeč kateri bo morala Turčija Ciper priznati v pristopnem procesu, so povedali diplomatski viri.

'"Dogovor je sprejet, usklajeno je tudi besedilo deklaracije," je povedal neimenovani diplomat iz Velike Britanije, države, ki trenutno predseduje EU.

Z uskladitvijo protiizjave je unija premagala eno od dveh ovir na poti do začetka pristopnih pogovorov s Turčijo 3. oktobra. Do tega datuma mora sicer EU soglasno sprejeti še okvir za pogajanja.

Z izjavo se EU odziva na enostransko deklaracijo Turčije s konca julija, s katero je kandidatka poudarila, da njen podpis protokola o razširitvi sporazuma o carinski uniji s povezavo na deset novih članic, vključno s Ciprom, ne pomeni priznanja slednjega. Poleg tega Turčija kljub podpisu omenjega protokola ni odprla svojih pristanišč za ciprske ladje.

Turčija ednin apriznava neodvisnost severnega, turškega dela Cipra
Turčija ednin apriznava neodvisnost severnega, turškega dela Cipra FOTO: Reuters

Sicer Velika Britanija in nekatere druge države ne želijo, da bi bila deklaracija preostra do Turčije, saj bi to lahko ogrozilo priprave na začetek pristopnih pogovorov. Tako naj bi deklaracija, ki Turčiji postavlja skrajne roke za odprtje pristanišč ladjam vseh držav članic EU, vključno s Ciprom, začela veljati šele. Velika Britanija pa se zavzema za ‘mehkejšo različico’, ki od Turčije zahteva le, da umakne vse ovire za prosti pretok blaga, vključno z omejitvami transporta.

Turčija zavrača priznanje vlade grškega dela Cipra, ki sicer v EU predstavlja celoten otok. Ankara namreč podpira samooklicano neodvisnost turškega dela na severu otoka in pravi, da bi grški del Cipra priznala le na podlagi širšega mednarodnega sporazuma, ki bi ga predlagali Združeni narodi.

SORODNI ČLANKI