Tujina

'Usmrtitve se nadaljujejo'

Peking, 02. 08. 2007 10.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kitajska še vedno zagovarja smrtno kazen. Na leto usmrtijo tudi do 12.000 oseb.

Usmrtitev posameznika v primeru korupcije in zlorabe uradnega položaja je za Kitajsko še vedno sprejemljiva rešitev. Vladajoča kitajska Komunistična partija je prisegla, da bo v državi izkoreninila korupcijo. Predstavniki poudarjajo, da je korupcija velik problem, ki lahko ogrozi vladavino partije.

Trg nebeškega miru
Trg nebeškega miru FOTO: Reuters
Kitajska javno nikoli ne objavi koliko ljudi je usmrčenih, toda skupine za človekove pravice poudarjajo, da na leto usmrtijo od 5.000 do 12.000 oseb.

V juliju so tako umrtili vodjo oddelka za nadzor nad hrano, ki je bil vpleten v različne korupcijske afere. Predstavnik komisije za inšpekcijski nadzor Gan Yisheng pa je poudaril, da vprašanje smrtne kazni različne države urejajo po svoje, kar pa je odvisno tudi od kulturnega okolja. "Pri nas še vedno usmrtimo ljudi, ki so zagrešili resne ekonomske zločine in pri tem upoštevamo stanje v državi ter kulturno ozadje. Menim, da nas nihče nima pravice kritizirati zaradi tega, poleg tega pa so usmrtitve pod nadzorom“, je poudaril Gan.

Kritike, da ima Kitajska dvojne standarde kaznovanja kršiteljev zakonov, je Gan zanikal. Kritiki predvsem poudarjajo, da v primeru korupcije ali drugih kaznivih dejanj partija opravile le notranjo preiskavo, medtem ko pa storilci kaznivih dejanj kasneje sploh niso sankcionirani. Notranje preiskave pa tudi naj ne bi potekale v sodelovanju s sodstvom in policijo.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

boschko1@yahoo.com
02. 08. 2007 12.12
nebi bil Popovič dolgo župan na Kitajskem....hehehe
pkorosec
02. 08. 2007 12.06
-1
Se strinjam s Ljudsko Republiko Kitajsko. Kaj naredi kirurg? Odreze bolano tkivo od zdravega, zato da prepreci nadaljno siritev bolezni. Edino pravilno bi bilo, ce bi to uvedli tudi v EU, kar pa dvomim, ker smo preveliki hinavci, ki se skrivamo za masko humanizma, ceprav je jasno, da v druzbi panicnega kopicenja dobicka, skrb za cloveka izvisi.
aligatorcek
02. 08. 2007 11.50
-1
Smrtna kazen je čist OK. Ti pred menoj si pa koran nekam zatakni. Saj veš kam, a ne??
bonsai9@email.si
02. 08. 2007 11.24
-1
Se popolnoma strinjam. Za korupcijo, krajo družbene lastnine, goljufije notarjev, odvetnikov itd., bi morali tudi pri nas uvesti smrtno kazen. Ali vsaj sekanje rok (pod narkozo, ker naj bi bili humana družba), tako kot je zapisano v Koranu.
mr.remington@gmail.com
02. 08. 2007 11.14
-1
Edino pravilno ....