Tujina

Usoda brexita bo znana še ta teden, Mayeva v Strasbourgu

London, 11. 03. 2019 15.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.P. / STA
Komentarji
15

Britanska vlada je sporočila, da bodo o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije glasovali ta teden, kot je bilo tudi predvideno. Sledili bodo časovnici tudi glede morebitnega glasovanja o brexitu brez dogovora ali preložitvi brexita. Iz Bruslja sporočajo, da je žogica sedaj na britanski strani.

Spodnji dom britanskega parlamenta bo o izstopnem sporazumu, ki ga je januarja že zavrnil, glasoval v torek. Če bodo sporazum zavrnili spet, bo v sredo na vrsti glasovanje o tem, ali naj Združeno kraljestvo zapusti brez dogovora. V primeru, da poslanci zavrnejo tudi to možnost, bodo dan za tem glasovali o možnosti, da London zaprosi Evropsko unijo za kratko preložitev brexita.

Ločitveni dogovor so pred dvema mesecema sicer že zavrnili s 432 glasovi proti 202, opozicijski laburisti pa so napovedali, da bodo vnovič glasovali proti dogovoru.

Britanska premierka Theresa May bo sicer še pred glasovanjem nagovorila parlament in predstavila predlog, o katerem bodo glasovali. Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier sicer poudarja, da je žogica sedaj na britanski strani: "Mi smo se pogovarjali konec tedna, zdaj pa se morata pogajati vlada in parlament v Londonu."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Barnier je sicer ponovil, da je njegova pogajalska ekipa Londonu ponudila vse, kar je lahko. Med drugim so jim ponudili možnost, da bi Velika Britanija lahko enostransko zapustila carinsko unijo, ne pa tudi Severna Irska. V Londonu tej možnosti nasprotujejo.

Mayeva na pogovore z Junckerjem

Mayeva je sicer odpotovala v Strasbourg na še zadnje pogovore s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Pridružil se naj jima bi tudi Barnier.

Britanski uradniki so pred tem posvarili, da njen obisk ne pomeni, da je dogovor dosežen, ampak da premierka meni, da je lahko napredek dosežen zgolj na pogovorih na štiri oči. 

Po pogovorih z Junckerjem in Barnierjem se bo po poročanju britanskih medijev Mayeva srečala še s predsednikom Evropskega parlamenta Antoniom Tajanijem in glavnim pogajalcem parlamenta za brexit Guyem Verhofstadtom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
11. 03. 2019 21.58
+8
Ko sem zadnjič spremljal oddajo na ZDF glede britanskega brexita, sem bil zgrožen. Država, ki se ima za tradicionalno demokracijo z najstarejšim stažem, je potegnila za nos veliko svojih prebivalcev in prav zato so tudi v večini glasovali za izstop iz EU, čeprav je bila zmaga referenduma minimalna. Nepovratna sredstva, ki so jih dobili, so poniknila neznanokam, namesto, da bi omenjena sredstva šla tja, kamor bi morala. Te informacije sedaj prihajajo po kapljicah do ljudi, ki so bili zavedeni. Če bi to vedeli prej, do brexita sploh ne bi prišlo in tudi v primeru le-tega, bi veliko več ljudi glasovali proti. Histerijo za izstop je povzročil nekdo namensko, z nameni, ki do danes še niso poznani. Edino, kar se ve, je bil to dirigiran, nedemokratično izveden referendum v "najbolj demokratični državi Evrope". Natančni vzroki, ki bodo nekega dne zagotovo prišli na dan, nas bodo šokirali. Sicer pa je v Veliki Britaniji revščina veliko hujša, kot si jo v ostalih članicah evropske družine predstavljamo in tudi ta resnica bo kmalu prišla na dan, ker se tega na daljši rok enostavno skriti ne da.
Zmaga Ukrajini ..
11. 03. 2019 22.37
+2
Pušpan… ja, seveda je bil »svetovni nateg«, vendar bi težko rekli, da je bil referendum nedemokratično izveden. Izkoristili (in za moje pojme tudi zlorabili) so IT tehnologijo (kot vem so v zvezi s tem še vedno v teku sodni postopki), se izmislili genialen slogan, ki je vrhunsko »palil« med ljudstvom. Skratka »nizki udarci«, ki pa jih je v določeni meri videti tudi pri nas v SLO (spomni se agresije opozicije, ko je napadala zakon o družini, pokojninski reformi, itd). Problem je, ker je bila (v obeh primerih) koalicija prešibka , da bi lahko učinkovito odbila napad, hkrati pa je imela premalo časa, da bi pritegnila javnost na svojo stran. In brexit je res en tak svetoven »nateg«, ki ga je sprožilo nekaj »mandeljcev«, ki so (vsaj večinoma) v brexitu videli ponoven vzpon britanskega imperija. Precej neznani Dominic Cummings (idejni vodja Brexita), Arron Banks (milijonar), Boris Johnson (politik) in Michael Gove (politik) ter Nigel Farage (hibrid: politik, poslovnež, PRovec). In ne bi stavila na to, da bi bil narod danes zagotovo proti brexitu. VB je precej razdeljena. In kot vidim, jih najbolj žuli prav Severna Irska.
M_teorija
12. 03. 2019 09.35
+2
Populisti naščuval naiven folk, potem pa so stisnli rep med noge in potunkal častihlepno mayevo, da se ob tla meče kako naj to spelje!?
blazter
11. 03. 2019 21.45
+1
Narod je strah. Lakote. Kje so pa prej glave imeli? Niso več kolonialna velesila, da bi dobrine z ladijami vozili na otok. Tu pa bo pri nespametnem izstopu kriminala, tigotapljenja in črnega trga.
Andree
11. 03. 2019 21.22
+5
Ja ta še ne odneha
Dule Med
11. 03. 2019 19.46
+6
Vse je samo igra, mi ovce pa gledamo in na prazno tulimo.
Melaj
11. 03. 2019 19.26
+7
Britanci so dojeli, da jih je Donald nategnil in sprozil to gonijo, da bi razdvajal EU. Britanci se bojo upognili in ponizno stvari postavili na stare tirnice. EU politika pa bojo nekaj potegnili od tega..za osebno rabo jasno...
zemljan10
11. 03. 2019 16.45
+12
Kaj tile še niso out? A ni škoda časa? Odločili so se.Izglasovali so.Pakiraj in idi. Tiste reve,ki je šla v ISIS ne spustijo nazaj,ker se je napačno odločila,sami pa jokcajo,ker so se ravno tako napačno odločili in bi nazaj.Dvojna merila.
Equilibre
11. 03. 2019 16.39
+6
če bi se res zgodil brexit bi se že takoj ... to mencanje samo pove da se ne bo nič zgodilo in to angleži dobro vedo ker to tudi hočejo.
Fulano in Beltrano
11. 03. 2019 16.00
+12
Brexita sploh ne bo.
wolfterier
11. 03. 2019 16.10
-1
Tomvojo
11. 03. 2019 15.59
+7
Cirkus na cel fronti. To velja tudi za €U.
Kliko7
11. 03. 2019 15.17
-3
kaj bi pa on dohtar na tejle delal?
Krainerland
11. 03. 2019 15.49
-3
wolfterier
11. 03. 2019 15.50
+14
Tiste,ki so zakuhali to godljo,bi morali Britanci zbrcat v Temzo !!!