Tujina

Usoda Kosova v rokah EU

Stockholm/Bruselj, 20. 12. 2007 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
3

EU je pripravljena prevzeti krmilo v prizadevanjih za rešitev prihodnjega statusa Kosova, je sporočil Olli Rehn.

Olli Rehn je realist
Olli Rehn je realist FOTO: Reuters

Evropski komisar za širitev Olli Rehn je danes v Stockholmu izjavil, da je po zastoju v Varnostnem svetu ZN Evropska unija pripravljena prevzeti krmilo v prizadevanjih za rešitev prihodnjega statusa Kosova. "Ponavadi nisem ne optimist ne pesimist, sem realist. Zdaj je potrebna stvarnost pri reševanje tega vprašanja," je dejal Rehn po pogovorih s švedskim zunanjim ministrom Carlom Bildtom.

Rehn je izrazil razočaranje nad Rusijo. "Rusija govori o multilateralizmu, a se kljub temu raje zateka k enostranskim dejanjem," je dejal Rehn. Bildt je na drugi strani dejal, da se v okviru EU nadaljujejo prizadevanja za rešitev statusa Kosova, pri čemer je poudaril, da eno od nerešenih vprašanj ostaja prihodnja vloga ZN.

Romunski parlament o Kosovu

Usoda Kosova bo v rokah EU
Usoda Kosova bo v rokah EU FOTO:

Romunski parlament pa je danes na skupni seji obeh domov sprejel izjavo o Kosovu, v kateri se zavzema za nadaljevanje pogajanj in sklic evropskega vrha, posvečenega vprašanju te pokrajine. V dokumentu, za katerega je glasovalo 239 poslancev, sedem se jih je vzdržalo, piše, da se Romunija zavzema za nadaljevanje korakov, usmerjenih v iskanje sporazumne rešitve z resolucijami Varnostnega sveta ZN.

"Parlament romunskim oblastem predlaga, naj sprejmejo dosledno in enotno stališče v primeru enostranske razglasitve neodvisnosti Kosova, ki bi moralo odražati varnostne interese v regiji kot tudi romunske nacionalne interese," piše v izjavi, ki sta jo predlagala odbora za zunanje odnose obeh domov parlamenta.

Po tem ko se varnostni svet Evropske unije v sredo ni mogel dogovoriti o prihodnosti srbske province, mora biti Evropska unija sedaj pripravljena, da bo vodila Kosovo na njegovi poti do neodvisnosti.

''Procesov se ne da ustaviti''

Dimitrij Rupel pričakuje, da bo status Kosova rešen najkasneje do konca junija prihodnje leto.
Dimitrij Rupel pričakuje, da bo status Kosova rešen najkasneje do konca junija prihodnje leto. FOTO: POP TV

"Evropska unija in Kosovo se morata sporazumeti, kaj bosta v prihodnje razumno storila, brez kakršnegakoli izsiljevanja. Jasno je, da se nekaterih procesov ne da ustaviti,“ je povedal zunanji minister Dimitrij Rupel.

Sredina razprava v Varnostnem svetu Združenih narodov o Kosovu je pokazala, da varnostni svet ZN ni sposoben rešiti vprašanja prihodnjega statusa srbske pokrajine pod upravo ZN. Izjave diplomatov tako kažejo, da se bo reševanje statusa preselilo v roke EU, ki bo skupaj z ZDA prihodnje leto po srbskih predsedniških volitvah Kosovo pripeljala v nadzorovano neodvisnost.

Kosovski Albanci so se sicer za samostojnost odločili že leta 1999, ko je zveza NATO s Kosova pregnala srbsko vojsko in so nadzor nad pokrajino prevzeli ZN. Razplet krize je sedaj povsem odvisen od tega, kaj bo storila Srbija. Srbski zunanji minister Vuk Jeremič je v sredo dejal, da Srbija ne bo uporabila vojaške sile, ampak bo z diplomatskimi, pravnimi in gospodarskimi sredstvi vplivala na odpravo morebitne enostranske razglasitve samostojnosti Kosova.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uroš S.
23. 12. 2007 04.30
Re d.d. -Reče državljan Strojanovih in odpisanih in prebivalec antiđamije.
mikis@mail386.com
22. 12. 2007 18.08
Po balkanu razsaja kuga sovraštva , ki jo razpihujejo lokalni veljaki. Izgleda, da so vsi vsi vodilni politiki narodov , ki živijo južno od Kolpe pretežno patološki prepirljivci in lažnjivcii , ki razumejo samo svoj prav, in vedno ga poizkušajo uresničiti samo z nasiljem in prevlado . Žal se rajši gledajo preko puških cevi, kor bi pa sedli za mizo ter se v miru pogovorili o problemih, ki jih tarejo. Kakor je videti iimajo nekaj takega za sramotno in strahopetno dejanje. Zato jim pa vedno velesile krojijo usodo.Še kako potrebna je Balkanska mirovna konferenca, kjer bi si balkanski naarodi sami pisali svojo prihodnost, brez pištole na sencih ali noža za vratom
dr.psiho
21. 12. 2007 16.37
nevem zakaj sploh pišete kaj romunija misli oz.njena vlada. bil sem tam in vse videl ter prišel do naslednjih zaključkov:skorupirana oblast in to še vnaprej 100let.skrajno neresna,nedemokratična ,po mojem okusu revno fašisticna država,fuj...mene nezanima kaj misli taka država ,sigurno pa bo odigrala kar ji je v genih;neevropsko,nehumano,skorupirano itd..kar pomeni kaos.zavlačevanje neodvisnosti kosova,srbija ima prav kar dela in kar je delala bla bla...kaos.evropa samo resno naprej ,demokracija,neodvisnost je nujna in brez zavlačevanja,kaznovati agresorske držav-srbijo in vsekakor njene zaščitnike oz isto misleče države in posameznike.