Tujina

Oče z dveletno hčerko utonil na poti v ZDA

Washington, 26. 06. 2019 08.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Grozljiva fotografija prebežnika in njegove dveletne hčerke iz Salvadorja, ki sta umrla med poskusom prečkanja reke Rio Grande na poti v Združene države Amerike, je šokirala svet, sprožila ogorčenje svetovne javnosti ter razkrila nevarnosti, ki prežijo na prebežnike iz Latinske Amerike, ki iščejo pot v ZDA. 

25-letni Oscar Alberto Martinez Ramirez je skupaj z 21-letno ženo in hčerko pobegnil iz Salvadorja ter se v nedeljo popoldan odločil odpraviti na tvegano pot iz Mehike v ZDA, AFP povzema sodno poročilo. 

Ramirez je dveletno hčerko skril pod svojo majico in jo nosil na hrbtu med nevarnim prečkanjem mejne reke Rio Grande. A močni tokovi reke so ga spodnesli, oče in hčer pa sta utonila pred očmi 21-letne matere, ki je preživela prečkanje in prispela na breg. Trupli so našli v ponedeljek v zvezni državi Tamaulipas oziroma na mehiški strani reke. Fotografije pa so razkrile nevarnosti, ki prežijo na prebežnike na poti v ZDA, mnoge pa so spomnile na fotografijo triletnega sirskega dečka, ki je utonil med prečkanjem Sredozemlja na poti v Evropo

Smrt očeta in dveletnega otroka na ameriški južni meji
Smrt očeta in dveletnega otroka na ameriški južni meji FOTO: AP

Družina naj bi več mesecev čakala na ameriški azil v migrantskem taborišču v mestu Matamoros, je za mehiške medije povedala Ramirezova žena in dodala, da so od mehiške vlade prejeli humanitarno vizo. Kasneje pa so se iz obupa odločili, da svojo srečo poskusijo s prečkanjem Rio Grande. 

Pridržani otroci živijo v grozljivih razmerah, brez zobnih ščetk, mila in ustreznih ležišč 

Humanitarna kriza na ameriški južni meji se v zadnjih mesecih stopnjuje, pritisk prebežnikov iz Latinske Amerike je vse večji, medtem ko se urad za mejno zaščito s krizo vse težje spoprijema. Odziv ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki se je zaobljubil, da bo končal migrantsko krizo na meji s postavitvijo spornega zidu, pa je naletel na številne kritike, predvsem zaradi sporne politike ločevanja družin na meji ter pridržanja mladoletnih otrok v posebnih zbirnih centrih. 

21-letna mati dveletne deklice, ki je z očetom utonila v reki Rio Grande med prečkanjem v ZDA.
21-letna mati dveletne deklice, ki je z očetom utonila v reki Rio Grande med prečkanjem v ZDA. FOTO: AP

Po več smrtih otrok v zbirnih centrih, samo v zadnjem letu naj bi umrlo sedem otrok, pa so v zadnjih dneh v ospredje stopile tudi razmere, v katerih pridržani otroci bivajo. Natančneje vprašanje, ali so ti otroci upravičeni do mila in zobnih ščetk. In če se marsikomu odgovor na to zdi samoumeven, je Trumpova Bela hiša še pred nekaj dnevi zagovarjala stališče, da zakon predvideva zgolj, da se prebežnike zadržuje v "varnih in čistih objektih", a da zakon nikjer ne omenja mila, povzema BBC. Otroke naj bi tako zadrževali v hladnih objektih, brez ogrevanja, brez primernih ležišč in odej ter brez primerne zdravstvene oskrbe. 

Že julija 2017 je ameriško sodišče odločilo, da Trumpova administracija krši zakon, s tem ko mladoletnim pridržanim otrokom ne zagotavlja ustrezne prehrane in higienskih pripomočkov, pridržani naj bi bili tudi v objektih brez ustreznih ležišč – številni otroci naj bi tako spali kar na betonu. Gre za sporazum Flores Agreement iz leta 1997, v skladu s katerim lahko prebežnike zadržujejo zgolj 20 dni, zagotoviti pa jim morajo ustrezno prehrano, vodo ter nujno zdravstveno nego. 

A Trumpova administracija, natančneje Sarah Fabian s pravosodnega ministrstva, je pretekli teden na sodišču trdila, da vlada izpolnjuje sporazum Flores – ta pa da ne omenja stvari, kot je milo ali zobne ščetke. Ter zagovarjala, da otroci, ki so v centrih za pridržanje kratkoročno, ne potrebujejo mila ali zobne ščetke. 

Vse več prebežnikov iz Latinske Amerike tvega življenja na poti v ZDA.
Vse več prebežnikov iz Latinske Amerike tvega življenja na poti v ZDA. FOTO: AP

A sodnik Wallace Tashima se je na to odzval z besedami: "Splošno razumevanje vseh je, da če nimaš zobne ščetke, mila, odeje, to niso varne in higienske razmere." 

Zaradi prenapolnjenosti zbrirnih centrov so nove, začasne, postavili v zveznih državah, kot je Teksas. V enega izmed njih je pred dnevi pridobila dostop skupina odvetnikov, poroča The New York Times. Gre za enega redkih vpogledov v sistem pridržanja in zbirnih centrov, saj Bela hiša dostop do njih v večji meri onemogoča. Pridržani otroci so po poročanju pridržani v katastrofalnih razmerah – v umazaniji, brez dostopa do čistih oblačil, mila in ustrezne hrane. Skupina je med drugim poročala, da osemletni otroci skrbijo za dojenčke, ki nimajo plenic, ter o otrocih, ki se zbujajo sredi noči zaradi lakote. Kot že omenjeno, niso imeli mila, zobnih ščetk ali zobne paste, mnogi so nosili umazana oblačila, v katerih so pred več tedni prišli v ZDA. "Otroci so zaprti v grozljivih celicah, v katerih je na sredini odprto stranišče", v teh celicah spijo in jedo, je za BBC dejal eden izmed odvetnikov,  Warren Binford z Univerze v Oregonu. "Nihče ne skrbi za te otroke. Celice so prenatrpane, imajo težave z ušmi, izbruhnila je gripa. Otroci so zaprti brez nadzora odraslih, zelo so bolni, samo ležijo na tleh." 

Odvetnica Elora Mukherjee pa je dejala: "Ponižujoče in nečloveško je, in to se ne bi smelo dogajati v Ameriki." Večino otrok naj bi iz omenjenega zbirnega centra nato sicer preselili v bolj "ustrezni objekt". 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (276)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
27. 06. 2019 14.17
+4
Če bi našli v Kolpi kaj takega mi tule ne bi komentirali. Zaprite že to za komentiranje je že dovolj tragično samo po sebi ,potem pa prebereš , oče je kriv in podobne oslarije ,da se ti enostavno obrne želodec ob prebiranju komentarjev , ki so daleč od človeške etike
NPC24ur
27. 06. 2019 14.20
-4
Ne kdo pa je. Kdo je peljal otroka na nevarno pot? Kdo se je odlocil za tale podvig? Kdo? Zakaj ni sel cez legalni proces? Res rabimo drlat IQ teste, ker eni si ne zasluzite imeti volilno pravico
Uporabnik1735100
27. 06. 2019 16.54
-3
Pojasni, kdo je kriv? Razsvetli vse, ki "grešimo".
jesenvoyo
27. 06. 2019 14.06
+2
Vsaj do lastnih otrok bi morali biti odgovorni in jih ne bi smeli tako izpostavljat smrtni nevarnosti. Potem so pa drugi krivi za takšno nevarno dejanje.
Nimasmisla
27. 06. 2019 13.48
+4
je zelo žalostno vendar se cela južna amerika ne more preseliti tako kot ne afrika in ostali v evropo
Frigo
27. 06. 2019 13.36
+5
Ja ja vsega je kriv Tramp ja 24.com jaz pa vem da to ni tako
borec91
27. 06. 2019 12.50
-1
za take novice mi pa cist dol visi mamo svojih problemov dovol
jesenvoyo
27. 06. 2019 14.09
Ti dol visi ali stoji se stanje ne bo izboljšalo.
kure bedne
27. 06. 2019 12.42
+7
Itak je vega kriv Trump. Ane 24? Seveda, če ste plačani od konkurence. Vsi prejšnji precedniki so bili 0 (beri nula) proti Trumpu. Edini, ki hoče nekaj spremeniti pa mu skoz mečejo polena pod noge. Tako pač je v Ameriki. Mediji ste pa itak ...- ne bom rekel kaj.
Uporabnik1385495
27. 06. 2019 11.52
+15
Ce si doma,se ne mores utopit v ameriski reki.Razen,ce si amercan in je to slucajno
pepe007
27. 06. 2019 07.47
+29
Ali so pod Obamo ilegalci na drug način prihajali v ZDA? Močno dvomim ... Ampak kriv je seveda Trump.
Intimnanega3
27. 06. 2019 08.32
+29
isto je bilo. Trump je edini ameriški predsednik zadnjih par mandatov, ki ni zbombardiral nobene države. ostali so. ampak, še vedno bo Trump za večino najslabši.kako morajo bit tako slepi, naj si pogledajo kaj so prej delali pa tako so opevali Obamo
nikhrast
27. 06. 2019 08.35
-11
Prav imaš, Trumpa samo hujska folk, trosi sovraštvo med folkom, ne ve da se migracja kontrolira. Migranti so stalno prihajali v Severno Ameriko in tudi bodo, samo ne vem zakaj je to problem kar naenkrat. Kanada sprejme čez milijon migrantov na tri leta, pa noben večji problem.
Morana7
27. 06. 2019 08.47
+2
Politika ZDA ni nekaj čemur bi ostali peli hvalo...zakaj že? Podpirate invazijo na Iran, ki je v planu? Mislite, da je Trumpa ustavila ocena, da bo pri napadu umrlo 150 ljudi? Sem prepričana, da ga je ustavil zelo verjeten protinapad iz strani Irana, pri katerem ne bi izgubilo življenje niti približno zgolj 150 američanov.
SenecaLucius
27. 06. 2019 12.21
+2
Morana7, komentiraj raje pod zavihki Dom in vrt, na iransko in ameriško vojaško moč se namreč ne spoznaš....
Morana7
27. 06. 2019 12.33
+2
Kaj je te moti da me kot žensko tole zanima? Dajte malo logiko vklopit vendar...pa poglejte na zemljevid kako poteka ameriška ekspanzija na BV v zadnjih desetletjih. Vedno neko podtikanje množičnega orožja, ki ga nato ne najdejo...ZDA pa hara dalje...Kako je Bush prišel do drugega mandata? No tole se sedaj obeta pri Trumpu samo ne ve še prav kako bi speljal brez večjih žrtev na svoji strani...ker z jederskim orožjem, ki ni namišljeno pa ni šale.... Tudi če je Iran praktično obkrožen z ameriškimi bazami..kar je dejstvo..Hvala za nasvet ampak rubrika dom in vrt me pa res ne zanima.
SenecaLucius
27. 06. 2019 13.51
-4
Nič nimam proti, ker si ženska, a reči, da se ZDA bojijo iranske vojaške moči je res neumno!
Morana7
27. 06. 2019 14.33
+1
A pišem to, kje pa lepo prosim? Iran ima nekaj več obrambe kot pred njim Afganistan in ZDA pač ubira nekoliko daljšo taktiko, da bodo lahko najnovejši vojaški poseg uspešno prodal tudi svojim sodržavljanom. Sicer bi že napadli...vsaj to si mislim, glede na pretekle poteke dogodkov.
Apostol1
26. 06. 2019 20.42
-10
Zaprite to temo za komentiranje je veliko bolj tragična , kot pa na primer tema o burkini kopalnih oblekah ,ki jih imajo na sebi muslimanke. Bedno od vas 24 ur , če bi bil tak tragičen dogodek v Sloveniji ne bi niti pod razno dovolili komentirati res SRAMOTA je tudi ,da beremo take komentarje ,ki podžigajo sovraštvo do migrantov.
Morana7
27. 06. 2019 07.56
+5
Admin ne opravlja svojega s tem, da take komentarje pušča. Od folka neke blazne samokontrole ni za pričakovat. Neka diskusija je pa kljub vsemu dobra. Sicer naj pa vse članke zaprejo za komentiranje in je stvar vsaj navidezno rešena, kot pri članku, ki ga omenjate...Tam je sicer prišlo do kršenja zakonodaje države v kateri živijo in so ironično v burkiniju izkazovale protest za svobodo "proste" izbire, ki to pravzaprav ni. Zakaj o tem ne bi smeli debatirat v demokraciji ne vidim ama nobenega razloga...sploh če gre res kao za prosto izbiro pa to...Žal zajec tiči v povsem nekem drugem grmu. Za tančico mošej si poglejte odličen dokumentarec na RTV v katerem se lepo vidi, da izbire pravzaprav ni. In to so gola dejstva, ki odražajo srednjeveško mentaliteto našega prostora izpred par stoletij. Dokler se niso duhovniki začeli zgražat nad navadami kot je, da te gospodinja hiše, kamor prideš umije, nad skupnimi kopališči in goloto so ljudje živeli drugače..nato se je začela pa neka lažna krščanska morala, segregacija spola in podobno. Ko berem prispevke o muslimankah v burkinijih dobim ravno to asociacijo na srednji vek našega prostora in ne morem reči da je tu čemu ploskat...Sufražetke po drugi strani so pa druga povsem zgodba....pravica do dela in s tem finančne neodvisnosti od moških... ja to je pa bil en konreten kamen v mozaiku proste izbire za ženske.
Malinha
27. 06. 2019 09.13
-6
Vsaka vera, točneje, družba, je skozi stoletja ustoličevala svoje moralne zapovedi kot najvišje vrednote sobivanja. V moji Kraljevini imam trenutno problem z zaroto, ki se kuje proti meni. Namreč, s svojo Kraljico si deliva kraljevanje, zarotniki, ki niso samo mizogini, temveč tisti, prisegajoč na nespremenljivost 'večne' morale, ta naj bo še naprej večna, patriarhalna, žele izvesti protikraljevski (in s tem seveda tudi protikraljičin) udar, vršti s prestola mene in Kraljico, ter... no, da skrajšam, uvesti svojo diktaturo. Nek večer sem tako dolgo sedel in razmišljal komu lahko sploh še zaupam. Potem mi je blisnilo spoznanje: edino Antigoni.
CestniKolesar370Wattov
26. 06. 2019 20.12
+11
Pol leta nazaj Trump reče, da je na meji kriza. demokrati v zrak, da krize na meji pa že ni. Danes demokrati v zraku, da je na meji kriza. Daj odločite se že. Vse kar Trump govori o krizi na meji, je govoril tudi Obama. Pa Hillary. Pa Clinton. Ne verjameš? "Why Are Democrats Misleading Us About Immigration" je en dober video na YT. Pod Obamo so na južni meji vsaj 20x uporabili solzivec, pisal o tem ni nihče. Ko ga Trump enkrat, so bili mediji v zraku, da to samo Trump počne. "Trump zapira otroke", zraven pa uporabljate slike, ki so nastale leta 2014 pod Obamovo administracijo.
Uporabnik1735100
26. 06. 2019 20.03
+33
Se ve, čemu se objavlja take članke. Za vzbujanje krivde pri zlobnem belopoltem človeku.
SenecaLucius
27. 06. 2019 08.17
+18
..in k temu zlobnemu belemu človeku se želi priseliti prebivalstvo kakšne pol ostalega sveta...
jjanban
26. 06. 2019 19.37
+23
Žalostno, vendar je vsa krivda na plečih staršev!
Kruh+sol!
26. 06. 2019 19.13
+12
Tudi po Kolpi plavajo trupla. V Bosni jih je 8000 in zivijo v obupnih razmerah, polni garij, tuberkuloze in hepatitisa.
Intimnanega3
26. 06. 2019 19.22
+9
Kdo jim je kriv. Je treba mal z glavo mislit pa ne se norca delat s tujimi drzavami
Zmaga Ukrajini ...
26. 06. 2019 21.24
-15
Intimni,... načeloma ne želim nikomur nič slabega, ampak v tvojem primeru bom naredila izjemo. Ker morda ti bo takrat, ko boš v njihovi koži, prebilo. Pa karkoli že.
Intimnanega3
27. 06. 2019 08.22
+11
teb more nekaj v možganih prebit, da boš razumel zadeve. Dokler boš pa na koncerte hodu, ala na take, ki bo 4.7. na kongresnem, pol ti pa ni pomoči. Na svetu mora bit en red, če ne bi že zdavnaj šlo vse v luft. ampak ne, vi zvezdaši tega nočete ali pa niste sposobni dojet
Malinha
27. 06. 2019 08.30
-9
Intimni, tako si intimen - torej, obelodanjaš svoje nezavedno - da ti virtualna intimnost prebija virtualno, kjer ti je edina pomoč. Na svetu mora sicer biti red, tak, kakršnega si tvoj cogito, vtisnjen z zvezdo, narcisoidno dirigira.
kajpavzdevek
26. 06. 2019 19.08
+7
Srce se mi para ko slišim kaj takega in vidim to sliko
Apostol1
26. 06. 2019 21.53
+0
kajpavzdevek....... Eden redkih komentarjev v katerem je na vse skupaj gledano na pravilen način in to je s sočutjem do sočloveka ne glede ali je migrant ali ne.➕➕➕➕➕👍
rovte
26. 06. 2019 18.54
+35
En red mora biti, bi počakala pa bili vsi živi, ti prebežniki mislijo, da se svet vrti samo zaradi njih!!
Komendator
26. 06. 2019 18.00
+37
Če bi bil zid na meji z Mehiko že zgrajen bi ta otrok in oče in še marsikateri drugi bili še živi...
brusilec
26. 06. 2019 18.16
-12
in ce nebi zda svercala orozja v juzno ameriko bi tudi malce pomagalo kajne? pa ce nebi zda sabotirala drzave in narocala umore tudi kajne ?
Malinha
26. 06. 2019 18.52
+10
in če bi obstajale Led Zeppelinove Stopnice v nebesa, potem bi bili vsi že v nebesih, tako pa neprenehoma prepevamo ene in iste 'stopnice'.
CyniC666
26. 06. 2019 19.02
-9
Če bi "Svet" (UN, EU, ...) upošteval "mednarodno pravo", bi razni "Berije" prodajali sladoled zgolj v Albaniji, ki je njihova domovina. Ker je pa "Svet" (beri US of A) "sklenil", da imamo na "svetu" nekaj različnih pravnih sistemov, lahko ti in tebi podobni (npr. Ukrainci...) solite vsem pamet o tem, kaj je prav in kaj narobe. "Narobe" pa so itaq samo murice s svojim pogoltno/pohlepnim, plenilskim nagonom in predimenzionirano vojsko, ki kot kakšen "vrtčevsko/malošolski bully", teži in posiljuje cel svet s svojimi "demokratičnimi osvobajanji" in "demokratizacijami" tistih, ki, glej ga zlomka, "slučajno posedujejo", tudi večje količine nafte. In ja... edini način, da "zmagajo" je ta, da pri tem svojem plenjenju, naberejo zadosti takšnih ajnštajnov, kot si ti... ;)
SenecaLucius
27. 06. 2019 08.21
+2
Imaš veliko držav v arabskem svetu (Katar, Emirati, Oman, Kuwait...) kjer od nafte cela država živi povsem zelo dobro in vsekakor brez pomanjkanja osnovnih dobrin. Razlika je, da nimajo socializma in nacionalizacije zasebnega premoženja...
CyniC666
28. 06. 2019 13.25
+1
@ SenecaLucius - in slučajno so vsi, pohlevni, z glavo kimajoči kužki "demokratizatorjev". Sam povem... ;)
sonofabitch
26. 06. 2019 17.46
+47
In kdo je sprejel odločitev, da zaplava v nevarno reko z majhnjim otrokom? Tako kot je tragično, vsa krivda leži na starših.
sonofabitch
26. 06. 2019 17.48
+27
Vas medije je pa lahko sram, da to tragedijo uporabljate za svojo agendo, bolj podlo od tega ne gre.
Apostol1
26. 06. 2019 18.24
-18
sonofabitch Edino tebe in še koga ki je tebi podoben je lahko sram v dno duše in na žalost o tebi vse pove vzdevek.
CestniKolesar370Wattov
26. 06. 2019 20.09
+9
Apostol1 ti pač ne razumeš, da je Obama v prvem mandatu deportiral več ilegalcev, kot pa jih bo Trump v 2, če nadaljuje s tem tempom. Ilegalci so umirali že desetletja, ampak prej medijem ni bilo vredno teh zgodb objavljati. Ampak ti tega pač ne boš razumel nikoli.
Uporabnik1735100
26. 06. 2019 20.11
+0
Jaz sem kriv. Ti si kriv. Zahodni svet je kriv. :-o
Zmaga Ukrajini ...
26. 06. 2019 21.26
-6
Apostol1
26. 06. 2019 21.58
-9
Milton ...... Ti tudi ne boš nikoli razumel , da je to najprej človek šele na to migrant in nisi edini in to je pač voda na mlin brezčutni populistični politiki. Seveda ti tega ne vidiš ,ker v svojih strahovih daješ prednost napisanim zakonom brez premisleka.
najvsivedo
27. 06. 2019 12.53
+2
APOSTOL....A sadaj bo pa celi svet hodil sem in tja kjer se BO kateremu zljubilo ....poišči kanal animal planet pa boš videl kako živali branijo svoj teritorij....POJDI V AFRIKO IN JIH PREPRIČAJ DA DELAJO NAROBE.
A si ti mal bogi
26. 06. 2019 17.45
+19
Nicemur ne verjamem kar nam prodajate mediji. Saj ne da ni žalostno, če je res, ampak kaj naj američani naredijo? Naj jih gredo kar sami na svoje stroške iskat?
ivanveliki
26. 06. 2019 18.55
+16
Ja res,najbolje bi bilo,da si ZDA pripeljejo vso nesposobno Južno in Srednjo Ameriko,EU pa ves nesposoben srednjeveški Bližnji in malo manj blžnji vzhod ter vso Afriko.In potem se nam bosta cedila med in mleko.
BobbyP
26. 06. 2019 17.33
+37
Če ne znaš oceniti nevarnosti, si bedak. Če ob tem umre otrok, si morilec. A je kdo streljal nanj, da je moral čez reko? 😕
mijavci
26. 06. 2019 17.31
+53
Samo nekaj ne razumem, vsi kritizirajo ZDA pa Trumpa pa vsi tja rinejo, nekaj ne štima, nevm zakaj ne migrirajo v Rusijo.
MaldiniSLO
26. 06. 2019 18.04
-7
Ja migrirat čez ocean je malce tezje izvedljivo se ti ne zdi
Intimnanega3
26. 06. 2019 19.24
+4
Eno sredozemsko morje se premagajo, kaj več pa ne gre? Letalske karte pa?