Tujina

Tik preden so se dokopali do Julena, naleteli na še eno pregrado

Madrid, 25. 01. 2019 09.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š / M.R.
Komentarji
0

Rudarje do dve leti starega Julena, ki je padel v več kot 100 metrov globoko vrtino blizu španske Malage, loči le še nekaj centimetrov. A zapletlo se je, ko so naleteli na kamnito pregrado, zaradi katere so morali v rovu sprožiti še eno, že četrto eksplozijo. To bi reševanje dečka lahko zavleklo še za nekaj ur, ocenjujejo strokovnjaki.

Osem rudarjev dela v dvojicah po 40 minut. Do zdaj so se dokopali do približno 3,4 metra od skupno 3,8 metra dolgega prečnega rova. Do dveletnega Julena, ki je v vodnjaku ujet že 12 dni, jih torej loči manj kot pol metra, a kot kaže, bi reševanje lahko trajalo še več ur.

Rudarji so namreč tik pred ciljem naleteli na kamnito pregrado. Sprožiti so morali še eno, že četrto eksplozijo v rovu. Pri tem so morali biti izredno previdni, saj eksplozija – glede na to, da je deček najverjetneje zelo blizu – ni smela biti premočna. Dodatno reševanje zavlečuje tudi to, da morajo po sproženi eksploziji nekaj časa počakati, da lahko znova začnejo z izkopavanjem, in sicer zaradi strupenih plinov, ki so se sprostili ob eksploziji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na kraju so sicer pripravljene zdravstvene službe, ki bi v primeru, da je otrok še živ, lahko nemudoma ukrepale. Medtem je vodja rudarjev dejal, da so delavci, ki se trudijo z izkopavanjem, izjemno obremenjeni prav zaradi odmevnosti dogodka v javnosti.

Družina še vedno upa na čudež

Na prizorišču je tudi družina dečka. "Prepričani smo, da je danes zadnja noč, ki jo bo Julen preživel v globini," je družina sporočila že včeraj. Svojci so namreč upali, da se bo njihova kalvarija končala že danes dopoldne, kar pa je glede na nov zaostanek v delih hitro postalo mogoče. Še vedno upajo, da "se bo zgodil čudež" in bodo otroka našli živega, čeprav je za kaj takšnega le malo upanja.

Julen je sicer padel v nezavarovano vrtino na posestvu. Oče pravi, da ga je "le za trenutek spustil izpred oči". Družina je na pomoč poklicala reševalce, a se je kmalu izkazalo, da bo reševanje izjemno zapleteno, saj gre za ozko vrtino na razgibanem terenu. Po več poskusih, da bi dosegli otroka skozi vrtino, so se odločili za kopanje vzporedne vrtine, kar pa je na koncu trajalo več dni – k temu je prispeval trd material, nekaj časa je vzelo tudi vzdrževanje stroja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Reševanje ...

1. Dimenzije: vrtina je globoka 110 metrov, širok le 25 centimetrov, zato ni bilo mogoče, da bi se reševalci spustili do otroka.

2. Dokazi: da je otrok v globini, so dokazali tudi z vzorcem DNK, analiza je bila opravljena 13. januarja.

3. Blokada: ko so v globino spustili robotsko kamero, se je ta ustavila na globini 71 metrov. Reševalci so blokado skušali odstraniti, a so obupali potem, ko so odstranili približno 30 centimetrov zemlje. Takrat se je začelo iskanje alternativnih rešitev.

4. Zapleten teren: reševanje je zapleteno zaradi terena, saj so reševalci kmalu potem, ko so začeli vrtati vzporedni rov, naleteli na izjemno trde kamnine.

5. Velika operacija: V reševanje je vpletenih več kot 300 ljudi.

6. Vzporedno z reševalno akcijo je stekla tudi preiskava dogodka, oblasti preverjajo, zakaj globoka luknja v tleh ni bila primerno zavarovana. Preiskovalci so govorili tako s starši kot z lastnikom posestva.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja