Tujina

Avstralci božič preživeli na 47 stopinjah Celzija, bliža se rekord

Canberra, 27. 12. 2018 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Avstraliji že nekaj dni beležijo nadpovprečno visoke temperature, meteorologi pa za nekatera območja napovedujejo, da se bo živo srebro dvignilo vse do 49 stopinj Celzija. Oblasti so že izdale opozorilo pred nevarnostjo požarov, ekstremna vročina pa ogroža tudi zdravje prebivalcev ter kakovost zraka v velemestih.

V Avstraliji vročina še vedno ne popušča, avstralski meteorološki urad pa je za četrtek napovedal, da se bodo temperature ponekod po državi povzpele tudi do rekordnih 49 stopinj Celzija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nadpovprečno "vročico" bodo občutili v mestecu Marble Bar v regiji Pilbara, kjer so že ob osmi uri zjutraj zabeležili 43,4 stopinje Celzija. Čez dan se bodo sicer temperature močno približale državnemu rekordu, ki znaša 50,7 stopinje Celzija. Tega so zabeležili leta 1960 na letališču Oodnadatta na jugu Avstralije. 

Avstralci božič in novo leto tradicionalno preživijo v kopalkah.
Avstralci božič in novo leto tradicionalno preživijo v kopalkah. FOTO: AP

Ekstremna vročina pa je zajela tudi zvezne države Victoria, Novi Južni Wales in osrednji Queensland. Temperature na jugu države so sicer med 10 in 14 stopinj višje od decembrskega povprečja. Za mesto Adelaide v četrtek napovedujejo 46 stopinj Celzija, vroče pa je tudi v Melbournu in Sydneyju. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nacionalni inštitut za zdravje je medtem za Sydney izdal opozorilo o kakovosti zraka, ki ni preveč obetajoče. Zaradi ekstremnih temperatur se je močno začela povečevati raven ozona. Po besedah direktorja inštituta, Jeremyja McAnultyja izpostavljenost ozonu draži pljuča, zato so najbolj ogroženi predvsem prebivalci, ki bolehajo za astmo. 

Prebivalcem pa so v boju proti vročini na pomoč priskočili tudi gasilci. V zvezni državi Victoria so gasilci neko sosesko hladili z mrzlo vodo in posnetek objavili na družbenih omrežjih. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Glede na napovedi pa nič ne kaže na to, da bi se vročina polegla, tako da bodo Avstralci, ki božično-novoletne že tradicionalno preživijo v kopalkah, tudi v novo leto vstopili s temperaturami krepko nad 30 stopinj Celzija. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bogdajmir
27. 12. 2018 15.24
+0
kje ste zdaj flet rtovci hahaha
Kimberley Echo
27. 12. 2018 13.35
+18
Ne pretiravat. Povprečna letna T v kraju Marble Bar (manj kot 200 preb.) je 37 stopinj in zdaj ko je 48 ni to nič posebnega, vsako leto je tako. Oodnadatta je sredi nič s parimi prebivalci, puščava in vseskozi zelo vroče. Centralni del je res bolj vroč kot sicer, a nič hudega. Več kot 80% prebivalstva v teh predelih je staroselcev, ki temperaturne extreme z lahkoto prenašajo. Res pa je, da nobeden ne koplje jame ob 2 popoldne. Medtem ima SV države za 6 stopinj nižje T kot bi morale biti ta del leta. Pač dežela extremov tudi v drugih vidikih, politiki pa se namerno izogibam. Ni dobra za živce in zdravje nasploh.
gecogeco
27. 12. 2018 13.13
+15
naj pošljejo razliko od povprečja k nam pa mamo pomlad hahaaha
Haralmaan
27. 12. 2018 12.49
+2
Mi pa tu zmrzujemo
emilzapata
27. 12. 2018 11.40
+25
me res zanima, ko se bodo začele temperature bližati 60c, če se bo politika bolj zresnila, sicer dvomim.
KrofKrof
27. 12. 2018 14.57
+5
Tudi Ameriko narava že dobro tepe (orkani, tornadi, suše, požari ...), ampak Trumpa, kot kaže, to ne gane prav dosti. Potem gre pa še hinavit v opustošene kraje in ljudem nudit podporo. Da ga ni sram!
fairplayy
27. 12. 2018 11.27
+25
globalno segrevanje kmalu ne bo več prijetno