Tujina

Med teroristi tudi 15-letnik

Sydney, 10. 12. 2015 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Avstraliji so prijeli pet oseb, med njimi tudi 15-letnega fanta, ki so pripravljali teroristični napad na vladne stavbe. Dokaze za njihovo aretacijo so zbrali med preiskavo, v kateri so prijeli 15 oseb, ki so pripravljali ugrabitve ljudi, da bi jih nato obglavili.

Avstralska policija je danes v Sydneyju prijela peterico, ki se je pripravljala na teroristični napad na vladne stavbe. Med njimi je tudi vsega 15 let star fant, kar je pri policiji vzbudilo dodaten strah, kako mladi so fantje, ki se že radikalizirajo, da bi bili pripravljeni izpeljati teroristični napad.

Policija
Policija FOTO: Reuters

Dva mladeniča, stara 15 in 20 let, so že obtožili priprave terorističnega napada. Ostala trojica na formalne obtožbe še čaka. Dokaze za njihovo aretacijo so zbrali med preiskavo, ki so jo sprožili že konec lanskega leta, potem ko so prijeli 15 zarotnikov, ki naj bi se pripravljali na ugrabitve ljudi, da bi jih potem obglavili.

Kot je povedal predstavnik policije v Sydneyju Michael Phelan, je bila zdaj odkrita teroristična zarota že dovolj daleč, "da bi nas prizadela še v decembru".

V Avstraliji se vse bolj krepi strah zaradi možnosti terorističnih napadov, še posebej zaradi možnosti t.i. osamljenih strelcev, kakršen je bil napad Harona Monisa pred skoraj natanko letom dni, ki je v baru v Sydneyu zajel skupino talcev. Po 17 urah drame so bili ubiti napadalec in še dva talca.

Avstralska policija je po navedbah vlade v Canberri v zadnjem letu preprečila šest napadov. Ob tem opozarjajo, da stopnja ogroženosti ostaja na visoki ravni.

Krepi se tudi zaskrbljenost zaradi vse nižje starosti potencialnih napadalcev. Zdaj odkriti 15-letnik ni prvi mladoletnik, ki se je pripravljal na teroristični napad. Oktobra so v Sydneyu prijeli četverico zaradi umora policista, kar se je kasneje izkazalo, da je šlo za teroristični napad. Umor je izvedel vsega 15-letni Farhad Jabar, policija pa je nato razkrila, da v teroristični celici sodeluje 12 mladih moških in mladoletnikov. 

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.