Tujina

Na konferenci v Bahrajnu brez politične rešitve za mir na Bližnjem vzhodu

Gaza/Manama, 25. 06. 2019 18.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
U.V. / STA
Komentarji
2

V Bahrajnu poteka dvodnevna investicijska konferenca, namenjena palestinskim območjem, pod vodstvom ZDA. Svetovalec in zet ameriškega predsednika Jared Kushner je ob začetku konference poudaril, da bližnjevzhodni mirovni proces potrebuje pravično politično rešitev, gospodarski načrt pa je predpogoj za mir na Bližnjem vzhodu.

Na dvodnevni konferenci v Bahrajnu je svetovalec in zet ameriškega predsednika Jared Kushner orisal gospodarski načrt, ki Palestincem, po njegovih besedah, ponuja "uspešnejšo prihodnost", če se dogovorijo o mirovnem sporazumu z Izraelom. 

 Gospodarski načrt, ki predvideva investicije v regijo vrednosti okoli 50 milijard dolarjev v naslednjih desetih letih, je po njegovih besedah "nujen predpogoj za mir na Bližnjem vzhodu". Hkrati je dejal, da gre za "priložnost stoletja", poroča BBC.  

"Naj bo jasno, gospodarska rast in blaginja za Palestince nista mogoča brez trajne in poštene politične rešitve konflikta, takšne, ki bo Izraelu zagotavljala varnost in hkrati spoštovala dostojanstvo Palestincev," je še dejal.

A palestinski voditelji so gospodarski načrt že zavrnili, konferenco pa bojkotirajo. Palestinski predsednik Mahmud Abas vztraja, da mora pred vsem ostalim, priti do politične rešitve. A te dvodnevna konferenca ne bo naslovila, ameriški predsednik Trump pa po poročanju tujih medijev političnega načrta za 'mir na Bližnjem vzhodu' ne bo razkril vsaj do novembra oziroma do izraelskih volitev. 

Predstavljeni gospodarski načrt so palestinske oblasti zavrnile.
Predstavljeni gospodarski načrt so palestinske oblasti zavrnile. FOTO: AP

Palestinci na območju Gaze danes v znak nasprotovanja investicijski konferenci stavkajo. Zaprte so javne ustanove, banke in večina podjetij.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
26. 06. 2019 15.32
ZDA rešujejo Palestino pred propadom.
Zmaga Ukrajini ...
25. 06. 2019 21.13
-1
Tale zetor se je pa precej zmotil. Problem poskuša "reševati" od zadaj. Itak je edini interes spet zaslužek kavbojcev in židov, Palestinci naj se pa j... In zdaj jim je spet čudno, da Palestinci protestirajo in bojkotirajo konferenco.