Tujina

Napete razmere v Barceloni, policija s pendreki nad protestnike

Barcelona, 21. 12. 2018 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.S., L.S.
Komentarji
15

V Barceloni vladajo izredne razmere, podporniki neodvisnosti Katalonije so v znak protesta zaradi seje španske vlade v katalonski prestolnici blokirali glavne prometne povezave v mestu, prišlo je tudi do spopadov s policijo. Vlada se je medtem ob okrepljeni varnosti kljub temu sešla na seji. Blizu železniške postaje Franca se je na mirnem protestu zbralo več tisoč ljudi, ki so med drugim nosili napise "ven okupacijske sile".

V Barceloni so danes napete razmere, saj so podporniki neodvisnosti Katalonije v znak protesta zaradi seje španske vlade v katalonski prestolnici blokirali glavne prometne povezave v mestu, prišlo je tudi do spopadov s policijo. Vlada se je ob okrepljeni varnosti kljub temu sestala. 

Dopisnik francoske tiskovne agencije AFP je videl pripadnike regionalne policije, kako so trikrat s pendreki napadli radikalne protestnike, ki so nanje metali kovinske ograje in kamenje. Nekateri so skušali prebiti tudi policijski kordon nekaj sto metrov od palače Llotja de Mar, kjer se je sestala vlada. Policija je prijela osem ljudi.

Blizu železniške postaje Franca se je na mirnem protestu zbralo več tisoč ljudi, ki so med drugim nosili napise "ven okupacijske sile".

Iz Madrida v Barcelono, da bi pomirili napetosti?

Španska vlada socialista Pedra Sancheza ima redne tedenske seje praviloma v Madridu, za pripravo seje v Barceloni pa se je odločila v želji po zmanjšanju napetosti s Katalonijo, ki je lani neuspešno razglasila neodvisnost. 

Pred sejo vlade se je Sanchez v četrtek zvečer v Barceloni sešel s katalonskim predsednikom Quimom Torro. V skupni izjavi sta izrazila zavezanost "učinkovitemu dialogu" za rešitev spora o statusu te bogate španske regije. Dogovorila sta se tudi za ponovno srečanje v januarju.

Vlada pod vodstvom Pedra Sancheza bo na seji potrdila 22-odstotno povečanje minimalne plače.
Vlada pod vodstvom Pedra Sancheza bo na seji potrdila 22-odstotno povečanje minimalne plače. FOTO: AP

Madrid zanika provokacijo: 'Prizadevamo si za dobrobit vseh državljanov'

Vlada je na današnji seji med drugim potrdila 22-odstotno povečanje minimalne plače in povišanje plač javnih uslužbencev, napovedala pa je tudi vlaganja v že dolgo zahtevane infrastrukturne projekte v Kataloniji, kjer živi okoli 7,5 milijona ljudi.

Po seji je tiskovna predstavnica vlade Isabel Celaa dejala, da so prišli, da bi izrazili svojo privrženost in navezanost na Katalonijo. "Prizadevamo si za dobrobit vseh državljanov," je dodala. 

Vendar pa podporniki neodvisnosti v seji španske vlade v Barceloni vidijo provokacijo, saj je potekala prav na prvo obletnico predčasnih regionalnih volitev v Kataloniji, ki jih je vlada v Madridu razpisala, potem ko je po enostranski razglasitvi neodvisnosti regije razpustila tamkajšnji parlament. Madrid zanika, da bi šlo za provokacijo.

Protesti v Barceloni so se sprevrgli v izgrede.
Protesti v Barceloni so se sprevrgli v izgrede. FOTO: AP

Skrajno levo civilnodružbeno gibanje Odbori za obrambo republike (CDR) je zaradi tega danes pozvalo k množičnim protestom in blokadam cest v Barceloni, da bi preprečili sejo vlade. Od zore je bilo blokiranih več deset glavnih cest v mestu in okolici, tudi avtocesta, ki vodi do meje s Francijo. Nekatere so že odprte.

Vplivno združenje Katalonska nacionalna skupščina (ANC), ki je v zadnjih letih organiziralo več množičnih zborovanj za neodvisnost Katalonije, je pozvalo podpornike, naj danes v Barcelono pridejo z avtomobili, da bi blokirali mesto.

Okoli 20 organizacij, ki se zavzemajo za neodvisnost, med njimi tudi omenjeni, pa so se ob 18. uri zbrali na zborovanju v središču Barcelone s pozivom k "padcu režima".

Zaradi strahu pred nasiljem so regionalne oblasti pozvale k mirnim protestom, španska vlada pa je regionalni policiji v pomoč poslala tudi španske policiste.

Pred sejo vlade se je Sanchez v četrtek zvečer v Barceloni sešel s katalonskim predsednikom Quimom Torro. V skupni izjavi sta izrazila zavezanost "učinkovitemu dialogu" za rešitev spora o statusu te bogate španske regije. Dogovorila sta se tudi za vnovično srečanje januarja. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Netajkun
22. 12. 2018 20.00
-1
Zakaj se država tako brani katalonske samostojnosti ? Zato ker ta predstavlja 6.3 % španskega ozemlja , tam živi 16 % španskega prebivalstva . . ki ustvari 20 % skupnega BDP-ja in 25 % skupnega izvoza . Predvsem zadnja podatka sta ključna za nasprotovanje ( če bi bilo drugače . . in bi na 20 % ozemlja živelo 16 % prebivalstva , ki bi ustvarilo 6.3 % BDP-ja , bi jih z veseljem pustili )
korintos23
21. 12. 2018 19.07
+2
Bo pa treba nekaj storiti, tako stanje nikamor ne vodi. Zakaj se ne izrečejo za osamosvojitev uradno kot smo se mi in Hrvati?
Kollerik
21. 12. 2018 19.49
+2
Je bolj komplicirano. Njihova ustava ne vsebuje člena o uporabi samoodločbe o odcepitvi, kot je to bilo v ustavi rajne SFRJ.
Kollerik
21. 12. 2018 19.49
+0
Njihova = Španska, torej ustava "skupne" države Španije...
korintos23
21. 12. 2018 19.05
+10
Ko gledam kako jih tepejo, mirne protestnike, vem zakaj hočejo oditi na svoje.
Brakedirt
21. 12. 2018 19.08
+0
vsaka podobnost z milicnikom je zgolj slucajna...
poserjemsenavas
21. 12. 2018 19.05
-4
tu se spet vžigajo navijači fc barcelone. fantje ne mešajte športa in politike
rekapaka
21. 12. 2018 19.02
+7
Katalonci: Vse dobro vam želim
BUONcaffee
21. 12. 2018 18.58
+0
Šarec podpira Madrid.
Brakedirt
21. 12. 2018 19.04
-1
Kollerik
21. 12. 2018 18.52
+8
Frankovski madridski fašisti se niso čisto nič naučili iz primera miloševičeve Srbije in delajo iste, bebaste napake.
Neprijatelj
21. 12. 2018 18.52
+5
Tako je, ko pišejo zakone in pravila aristokrati in zločinci zoper človeštva. Lp
Hrenko
21. 12. 2018 14.21
+8
kdaj pa še v zgodovini diktatorska stran (Španija) ni provocirala zatiranih (Katalonija)? tukaj sem v celoti na strani Kataloncev, torej stopim v bran Pahorju in hudo grajam Šareca, ki prijateljuje s totalitaristi Španci
peresni
21. 12. 2018 14.01
+18
katalonci...z vami sm vsi dobromisleči!!
Perrun
21. 12. 2018 12.48
+23
Podpora Kataloncem!